Przyspiesza odchudzanie, chroni przed cukrzycą i uspokaja. Co warto wiedzieć o morwie białej?

czy morwa biała jest szkodliwa fot. Adobe Stock, 5second
Zarówno owoce, jaki i liście morwy białej wykazują właściwości lecznicze i profilaktyczne. Jest to roślina jadalna i na ogół bezpieczna, jednak w niektórych przypadkach powoduje skutki uboczne i należy stosować ją ostrożnie.
/ 21.10.2021 16:23
czy morwa biała jest szkodliwa fot. Adobe Stock, 5second

Spis treści:

  1. Morwa biała – właściwości lecznicze
  2. Czy morwa biała jest szkodliwa?
  3. Jaka dawka morwy białej jest bezpieczna?

Morwa biała – właściwości lecznicze

Morwa biała to roślina pochodząca z Chin. Owoce morwy białej są jadalne, mają różne kolory: od białego, przez różowy, po ciemnofioletowy. Można jeść je surowe, zrobić z nich sok lub przetwory. Podobnie jak liście stanowią składnik suplementów, w tym syropów lub mieszanek ziołowych.

Morwa biała jest stosowana w celach leczniczych od dawna. Ceniona jest przede wszystkim za to, że stabilizuje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wchłanianie cukru. Nie dziwi więc fakt, że jest polecana w diecie osób z cukrzycą typu 2 (dalej przeczytasz o możliwym zagrożeniu) oraz na odchudzanie.

W badaniach wyciągi z morwy białej wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwlękowe i rozluźniające mięśnie. Morwa biała usuwa wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez stres oksydacyjny, co jest zasługą dużego udziału antyoksydantów.

W medycynie naturalnej morwa biała jest polecana na:

  • bezsenność,
  • cukrzycę typu 2,
  • miażdżycę,
  • nowotwory,
  • infekcje,
  • mokry kaszel,
  • gorączkę,
  • zapalenie stawów,
  • choroby neurodegeneracyjne,
  • obrzęki przy cukrzycy i chorobach układu moczowego.

Roślina wyróżnia się przede wszystkim bogatym zasobem składników przeciwutleniających (najwyższe stężenie występuje w liściach i korzeniach), ale nie tylko to zasługuje na uwagę.

Liście morwy białej zawierają:

  • flawonoidy (w tym kwercetynę),
  • witaminę C,
  • beta-karoten,
  • żelazo,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez.

Owoce morwy białej także są źródłem cennych związków, z których można wyróżnić duże stężenie potasu i antocyjanów.

Czy morwa biała jest szkodliwa?

Standaryzowany ekstrakt z liści morwy białej jest uznany przez Agencję ds. Żywności i Leków za „ogólnie bezpieczny”. Badania toksyczności ekstraktu z morwy białej również nie wykazały, aby związki zawarte w tej roślinie działały toksycznie. Jednak po podaniu dużych dawek u myszy zauważono obniżoną czujność, apatię i zaburzenia poruszania się. Należy też dodać, że wyizolowany z liści morwy związek o nazwie chalkon posiada średnie działanie cytotoksyczne. Ilość w roślinie nie jest jednak na tyle znaczna, by powodować problemy zdrowotne u człowieka.

Morwa biała w niektórych przypadkach może być szkodliwa. Z dużą ostrożnością roślinę powinny stosować osoby chore na cukrzycę, które przyjmują insulinę, ponieważ spożywanie rośliny może prowadzić do nadmiernego i groźnego obniżenia poziomu cukru we krwi.

Morwa biała może wchodzić w interakcje z innymi lekami, np. benzodiazepinami, barbituranami, lekami przeciwdepresyjnymi oraz obniżającymi cholesterol, a także lekami stosowanymi na dnę moczanową.

Zazwyczaj ludzie nie zgłaszają dolegliwości po zjedzeniu morwy. Jednak w rzadkich przypadkach roślina może powodować działania niepożądane:

  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • zawroty głowy,
  • reakcje uczuleniowe u osób nadwrażliwych na jej składniki.

Nie wiadomo, jak morwa biała wpływa na kobiety ciężarne oraz karmiące, dlatego niektórzy specjaliści odradzają stosowanie tej rośliny w tym czasie.

Jaka dawka morwy białej jest bezpieczna?

W leczeniu cukrzycy lub wysokiego cholesterolu stosuje się 1 g proszku z liści morwy 3 razy dziennie. Morwa biała jest uważana za ogólnie bezpieczną dla ludzi, jeśli sproszkowane liście są przyjmowane doustnie do 5 tygodni. Istnieje nadal zbyt mało doniesień na temat długotrwałego stosowania morwy białej, aby można było określić dopuszczalną dawkę.

Źródła:
White Mulberry, Drugs.com,
White Mulberry, Rxlist.com,
U.S. Food and Drug Administration, FDA.

Czytaj także:
Czy kurkuma szkodzi nerkom? Poznaj właściwości i skutki uboczne tej wyjątkowej przyprawy
Czy można jeść surową cukinię?
Trujące owoce cisu – co zrobić w przypadku połknięcia?
Surowy czosnek szkodzi – właściwości i skutki uboczne czosnku
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA