czy kaki jest szkodliwy fot. Adobe Stock, nungning20

Czy owoc kaki jest szkodliwy? Poznaj jego właściwości

Najlepszy sezon na kaki to jesień i zima. Wtedy ten owoc częściej pojawia się na sklepowych półkach. Jeść go warto, ponieważ kaki ma wiele bardzo cennych właściwości, przewyższających pod niektórymi względami nasze rodzime jabłka. Ale uwaga, nie każdy powinien korzystać z dobrodziejstwa owoców kaki.
/ 13.10.2021 15:20
czy kaki jest szkodliwy fot. Adobe Stock, nungning20

Spis treści:

  1. Owoc kaki – jakie ma właściwości
  2. Czy owoc kaki jest szkodliwy?
  3. Jak jeść kaki

Owoc kaki – jakie ma właściwości

Kaki (inaczej persymona) to jadalny, słodki owoc tropikalny, produkowany głównie w Chinach (stamtąd pochodzi 70–75% światowej produkcji). Dojrzały owoc kaki ma miękką konsystencję, przypominającą ugotowaną dynię. Jest pokryty cienką skórką. Niedojrzały owoc ma gorzkawy smak, co wynika z wysokiej zawartości garbników.

Owoc kaki składa się głównie z wody, która stanowi 80%, w dużej mierze także z węglowodanów. Ale co ważniejsze, posiada liczne związki o prozdrowotnych właściwościach.

Owoc kaki zawiera:

  • składniki mineralne, w tym głównie potas, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan oraz wapń,
  • sporo błonnika pokarmowego,
  • kwas askorbinowy, czyli witaminę C,
  • duże ilości przeciwutleniaczy: katechin, karotenoidów, antocyjanidynów,
  • garbniki.

Owocom kaki przypisuje się przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, polegające na minimalizowaniu uszkodzeń wywołanych stresem oksydacyjnym, oraz przeciwmiażdżycowePotencjał antyoksydacyjny ukryty w owocach kaki może odpowiadać za jego właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Jedno z badań dowiodło, że persymony zawierają dwa razy więcej błonnika niż jabłka, a także więcej przeciwutleniaczy i składników mineralnych. To sugeruje, że regularne jedzenie kaki jest korzystniejsze dla zdrowia niż regularne jedzenie jabłek. Kaki skuteczniej zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zawałom i udarom mózgu, niż bardziej nam znane jabłka – informują naukowcy na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Czy owoc kaki jest szkodliwy?

Owoc kaki, ogólnie rzecz ujmując, nie jest szkodliwy. Jest uważany za produkt bezpieczny i zdrowy, zawierający wiele cennych składników. Jednak należy pamiętać, że występuje w nim dość spora zawartość cukru: 12,5 g na 100 g produktu. Dlatego na kaki powinny uważać osoby z cukrzycą lub zagrożone tą chorobą. Kaki ma więcej cukru niż takie owoce jak jabłko, brzoskwinia, gruszka czy pomarańcza. Minusem może być też fakt, że w kaki przeważa sacharoza, czyli to co znajduje się w naszych cukierniczkach. W dalszej kolejności występują inne cukry: glukoza i fruktoza. 

Jak jeść kaki

Kaki należy kupować w momencie, kiedy owoc jest dojrzały. Wtedy smakuje najlepiej. Jeśli kupimy niedojrzały owoc, będzie w smaku gorzki, a jego konsystencja będzie dość twarda. Ale nic straconego. Owoc można pozostawić na kilka dni w papierowej torbie, aby dojrzał.

Jeśli kupujemy owoc dojrzały, to powinniśmy go zjeść jak najszybciej, ponieważ szybko się psuje. Najlepiej kupować owoce z liśćmi.

Przed spożyciem kaki, liście należy oderwać, a owoc obrać ze skóry. Następnie wystarczy pokroić i zjeść surowy. Kaki sprawdza się też jako materiał na marmolady, dżemy i inne przetwory.

Źródła:
A Persimmon A Day Could Be Better For Your Heart Than An Apple, Science Daily, www.sciencedaily.com/releases/2001/02/010202073923.htm,
Masood Sadiq Butt i inni, Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817420.

Czytaj także:
Zatrucie grzybami – objawy, zapobieganie i pierwsza pomoc
Czy pestki dzikiej róży są trujące?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Trujące owoce cisu – co zrobić w przypadku połknięcia?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!