Wśród domowych metod uśmierzających ból stawów to właśnie dzika róża wiedzie prym. Wszystko dzięki naturalnej substancji zawartej w owocach, która hamuje procesy zapalne m.in. w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Do tej pory dzika róża była uznawana za najlepsze źródło witaminy C. Teraz jej naturalna moc jest o wiele większa. Jako naturalny i skuteczny suplement diety sprawdza się idealnie także w walce z bólem stawów i to nie tylko tym przewlekłym, ale też towarzyszącym intensywnej pracy fizycznej czy urazom.
Spis treści:
- Jak działa dzika róża na stawy?
- Jak zrobić proszek z dzikiej róży na stawy?
- Jak stosować proszek z dzikiej róży?
Jak działa dzika róża na stawy?
Owoce dzikiej róży to cenny surowiec leczniczy. Zawierają galaktolipid, tzw. GOPO. Jest to substancja aktywna, która występuje naturalnie właśnie w tej roślinie i działa przeciwzapalnie. Działanie to potęguje witamina C zawarta w owocach. GOPO spowalnia też niszczenie chrząstki stawowej. To odkrycie duńskich naukowców, które potwierdza, że dzika róża jest bardzo cenną rośliną w medycynie naturalnej i trzeba korzystać z jej właściwości, by cieszyć się lepszym zdrowiem i zminimalizować wszelkie bóle reumatoidalne i zwyrodnieniowe.
Jak zrobić proszek z dzikiej róży na stawy?
Jeżeli bolące stawy lub kości są twoim problemem, ukojenie może przynieść proszek z owoców dzikiej róży. Możesz kupić gotowy w sklepach zielarskich lub zrobić go samodzielnie. Potrzebujesz do tego ok. 1 kg świeżych owoców. Optymalny termin zbioru owoców przypada na jesień. Umyj delikatnie owoce i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie każdy z nich musisz rozciąć wzdłuż i oczyścić z pestek. Tak przygotowane, wypestkowane owoce rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40°C. To maksymalna temperatura, w której owoce zachowają cenny galaktolipid. Następnie zmiel wysuszone owoce w młynku tak, żeby powstał proszek. Gotowy zamknij w szczelnym, najlepiej ciemnym słoiku i przechowuj w suchym miejscu.
Jak stosować proszek z dzikiej róży na stawy?
Domowy proszek z owoców dzikiej róży złagodzi bóle stawów, jeśli będziesz go stosować regularnie. Po kilku miesiącach ból powinien być mniejszy. Odczujesz też lepszą ruchomość stawów. Dzienna porcja proszku z dzikiej róży, którą możesz spożywać, to ok. 5 g. Jest to porcja odpowiadająca małej łyżeczce. Mielone owoce dzikiej róży możesz dodawać do koktajli warzywnych i owoców, jogurtów, muesli, a nawet sałatek. Ważne, żeby nie były do dania gorące, które obniżą właściwości zdrowotne galaktolipidu zawartego w proszku. Tylko wtedy proszek z dzikiej róży na stawy będą działał prawidłowo.
Czytaj także: Nalewka z płatków róży Czy pestki dzikiej róży są trujące?
Przetwory z dzikiej róży
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!