Na trawienie
Poprawiają trawienie, pobudzają czynności żołądka:
- kwiat: lawendy, rumianku pospolitego;
- ziele: dziurawca, przywrotnika, krwawnika, mięty, bazylii, drapacza, szanty, majeranku, cząbru, nawłoci;
- korzeń: mniszka, lubczyku, mydlnicy, goryszu;
- nasienie kozieradki;
- kłącze: rzewienia, pięciornika; liść: bobrka, melisy.
Działanie przeciwrobacze
Zaliczamy do nich: czosnek, nasiona dyni, ziele piołunu, macierzanki, tymianku, kwiat wrotyczu, owoc czarnej jagody i borówki brusznicy.
Działanie przeczyszczające
Działanie przeczyszczające mają: kwiat kocanki; owoc bzu czarnego; kora kruszyny; kłącze rzewienia; ziele: tysiącznika, lnicy; strączki sensenu; siemię lniane.
Regulacja śluzówki dróg trawiennych
Zaliczymy tu: siemię lniane; śliwki suszone; ziele: rzepiku, bukwicy; korzeń żywokostu; liści podbiału.
Działanie trawienne
Ziele: macierzanki, tysiącznika, drapacza, dziurawca, bylicy pospolitej, hyzopu, nostrzyku, majeranku, szałwii, nawłoci, przetacznika; piołun, czosnek, bylica bożodrzewko, cebula; kłącze tataraku; korzeń: podróżnika, arcydzięgla; owoc: kopru włoskiego, jałowca, kwiat rumianku, kminku, kolendry, wrzosu, kocanki, lawendy; korzeń chrzanu; szyszki chmielu; liść pokrzywy; nasienie czarnuszki, gorczycy.
Zobacz też: Herbatki ziołowe - smaczne i zdrowe!
Wpływają dobroczynnie na wątrobę
Ziele: krwawnika, dziurawca, jałowca, dzikiej róży, tysiącznika, glistnika, dymnicy, lawendy, bzu czarnego; korzeń: mniszka, podróżnika; kłącze rzewienia; znamię kukurydzy; kora kruszyny; liść: bobrka, rozmarynu.
Działają dodatnio na przemianę materii
Liść orzecha włoskiego; ziele: dziurawca, krwawnika, rzepiku, poziomki, dymnicy; nasienie kozieradki; znamię kukurydzy; kłącze perzu; gąbka słodkowodna.
Znoszą wzdęcia i nadmierną fermentację
Kwiat: rumianku pospolitego, lawendy; korzeń: lubczyka, goryszu, arcydzięgla; kminek; koper włoski; anyż; ziele cząbru; nasienie pietruszki; liść: mięty, maliny.
Zobacz też: Fitoterapia
Działają ściągająco (przeciwbiegunkowo)
Korzeń: żywokostu, kuklika; kłącze pięciornika; kora: dębowa, kasztanowca, wierzbowa; kwiat rumianku; ziele: świetlika, dziurawca, rdestu ptasiego, szałwii, rzepiku, płucnika-mioduszki, przywrotnika, srebrnika, cząbru, nawłoci, macierzanki, tymianku, przetacznika; liść: czarnej porzeczki, maliny, orzecha włoskiego, borówki, barwinka, pokrzywy, czarnej jagody; owoce: czarnej jagody, dzikiej róży, jarzębiny.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!