Mleko z czosnkiem i miodem – przepis na naturalny lek na przeziębienie

mleko z czosnkiem fot. Adobe Stock, Esin Deniz
Mleko z czosnkiem to skuteczny domowy specyfik polecany na przeziębienie i grypę przez nasze babcie. Mikstura mleka z czosnkiem, z dodatkiem miodu, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, rozrzedza zalegającą wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie, a także wspiera odporność. Oto właściwości i przepis na mleko z czosnkiem w wersji z miodem i kurkumą.
/ 04.12.2023 16:14
mleko z czosnkiem fot. Adobe Stock, Esin Deniz

Mleko z czosnkiem to domowy środek na przeziębienie i grypę, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, rozrzedza zalegającą wydzielinę i łagodzi ból gardła. Mleko z czosnkiem ma też inne właściwości korzystne dla zdrowia. Do mikstury możesz dodać miód i kurkumę, aby poprawić smak i wzmocnić działanie. 

Spis treści:

  1. Dlaczego mleko z czosnkiem jest dobre na przeziębienie?
  2. Mleko z czosnkiem i miodem – przepis
  3. Mleko z czosnkiem i kurkumą – przepis
  4. Właściwości mleka z czosnkiem
  5. Kto nie powinien pić mleka z czosnkiem i miodem?

Dlaczego mleko z czosnkiem jest dobre na przeziębienie?

Mieszanka mleka z czosnkiem działa jak naturalny antybiotyk, ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych:

  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i poprawia odporność.
  • Wykazuje działanie przeciwko wirusom, więc sprawdzi się w powszechnych infekcjach dróg oddechowych.
  • Zawiera wiele witamin (m.in. A, C, D, E i z grupy B) oraz składniki mineralne niezbędne organizmowi do prawidłowego działania (np. wapń, fosfor, magnez, a także cynk o udowodnionym działaniu skracającym czas trwania przeziębienia).
  • Mleko z czosnkiem jest pomocne w rozrzedzaniu zalegającej wydzieliny, co ułatwia pozbycie się jej z dróg oddechowych.
  • Napój poprawia funkcjonowanie błon śluzowych i łatwiejsze pozbywanie się z niej zarazków.
  • Łagodzi ból gardła

Każdy ze składników starego jak świat napoju na przeziębienie, wyróżnia się prozdrowotnym działaniem. Razem tworzą jeszcze mocniejsze połączenie.

Przepis na mleko z czosnkiem i miodem

Przygotowanie mikstury mleka z czosnkiem jest banalnie proste. Potrzebne składniki to:

  • 250 ml mleka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka miodu.

Podgrzej mleko, jednak go nie gotuj. Do ciepłego mleka dodaj miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko starannie wymieszaj, aż miód się rozpuści. Pij ciepły napój 1-2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. 

Osoby nadwrażliwe na laktozę mogą wybrać mleko bez laktozy albo mleko roślinne.

Mleko z czosnkiem najlepiej pić od początku choroby, wtedy jego działanie jest najskuteczniejsze. 

Przepis na mleko z czosnkiem i kurkumą

Do mleka z czosnkiem warto dodać kurkumę. Przyprawa ta pobudza odporność i działa przeciwwirusowo. Jest polecana na infekcje takie jak przeziębienie i grypa. Aby przygotować mleko z czosnkiem i kurkumą, do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku oraz pół łyżeczki kurkumy. Dla uzyskania lepszego smaku dodaj 1-2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszaj. Pij ciepły napój. 

mleko z czosnkiem i kurkumą
fot. Mleko z czosnkiem i kurkumą / Adobe Stock, antonbelo

Mleko z czosnkiem – właściwości. Pomaga nie tylko przy przeziębieniu

Mleko z czosnkiem ma więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż tylko zwalczanie infekcji. Związki zawarte w jego składnikach znajdują zastosowanie przy różnych problemach zdrowotnych. 

Czosnek

Czosnek (łac. Allium sativum) jest rośliną o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpasożytniczym. Regularne jedzenie czosnku obniża ciśnienie tętnicze, redukuje „zły” cholesterol, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, zapobiega miażdżycy i nowotworom.   

Niewielkie badania naukowe dowiodły, że czosnek działa przeciwko wirusom wywołującym przeziębienie – rinowirusom, a także przeciwko wirusowi grypy oraz rotawirusom. Głównym składnikiem rośliny, który odpowiada za lecznicze właściwości, jest związek siarkoorganiczny allicynaW badaniach wykazano również, że suplementy zawierające allicynę zmniejszają częstość występowania przeziębienia w porównaniu do grupy osób zażywających placebo. 

Oprócz allicyny ząbek czosnku zawiera antyoksydanty i flawonoidy, które przeciwdziałają starzeniu komórkowemu, wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, a także żelazo, magnez, chrom, potas oraz witaminy C i z grupy B.

Mleko

Mleko także ma właściwości zdrowotne, które są cenione w zwalczaniu infekcji. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych dla naszego organizmu: witaminę D, witaminę A, z grupy B, wapń i cynk, dlatego stanowi skuteczną barierę dla drobnoustrojów. Tłuszcz zawarty w mleku dodatkowo pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witaminy D (wspomagającej odporność).

Miód

Miód sprawi, że mleko z czosnkiem będzie nie tylko smaczniejsze, ale też wzbogaci je o związki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Obecne w miodzie składniki bioaktywne – lizozym, inhibina i apidycyna – działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Miód będzie doskonałym dodatkiem do mleka z czosnkiem na przeziębienie lub grypę. Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1. roku życia przez wzgląd na ewentualne skażenie bakteriami Clostridium botulinum, które wywołują botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym). Jaki miód jest najzdrowszy? Najlepiej wybierać polski miód z lokalnych terenów, a unikać miodów spoza Unii Europejskiej (także mieszanek z Unii Europejskiej i krajów spoza UE) oraz tzw. miodów sztucznych, które są produkowane z cukru i barwników.

Kto nie powinien pić mleka z czosnkiem i miodem?

Picia mleka z czosnkiem powinny unikać:

  • osoby uczulone na jego składniki,
  • dzieci poniżej 1 roku życia (miód jest niewskazany w diecie niemowląt ze względu na ryzyko rozwoju botulizmu),
  • osoby nadwrażliwe na laktozę,
  • osoby z dolegliwościami żołądkowymi, nudnościami, wymiotami, refluksem.

Uważać na czosnek powinny osoby z chorobami jelit i wątroby. Nie należy dodawać go do mleka za dużo, ponieważ może podrażniać błonę śluzową żołądka. 

Źródła:
B. Wojda, Miód zamiast cukru?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, 04.09.2018,
A. Wojtasik, Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, 12.04.2017,
A. Kędzia, Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.), Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52.

Czytaj także:
Czosnek na przeziębienie – 5 rad, jak jeść czosnek w celach leczniczych
Imbir na przeziębienie – w ciąży, dla dzieci i dla dorosłych


Domowe sposoby na przeziębienie - sposoby na ból gardła, kaszel, gorączkę




Co na przeziębienie? Najlepsze sposoby

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA