mleko z czosnkiem fot. Adobe Stock

Mleko z czosnkiem – właściwości lecznicze i przepis

Mleko z czosnkiem to znany od wieków domowy specyfik polecany na przeziębienie i grypę. Mikstura mleka z czosnkiem, z dodatkiem miodu, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, rozrzedza zalegającą wydzielinę, zatem ułatwia odkrztuszanie, a także wspomaga odporność.
/ 06.10.2020 11:37
mleko z czosnkiem fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Mleko z czosnkiem – właściwości
  2. Przepis na mleko z czosnkiem

Mleko z czosnkiem – właściwości

Mieszanka mleka z czosnkiem ma mnóstwo zalet i właściwości zdrowotnych:

  • Mleko z czosnkiem działa przede wszystkim bakteriobójczo i wspomagająco na odporność.
  • Czosnek wykazuje działanie przeciwko wirusom, więc sprawdzi się w powszechnych infekcjach dróg oddechowych.
  • Mleko z czosnkiem zawiera wiele witamin (m.in. A, C, D, E i z grupy B) oraz składniki mineralne niezbędne organizmowi do prawidłowego działania (np. wapń, fosfor, magnez, a także cynk o udowodnionym działaniu skracającym czas trwania przeziębienia).
  • Mleko z czosnkiem jest pomocne w rozrzedzaniu zalegającej wydzieliny, co ułatwia pozbycie się jej z dróg oddechowych.
  • Witamina A zawarta w mleku z czosnkiem zapewnia odpowiednie funkcjonowanie błon śluzowych i łatwiejsze pozbywanie się z niej zarazków.

Każdy ze składników starego jak świat napoju na przeziębienie, wyróżnia się zdrowotnym działaniem. Razem tworzą jeszcze mocniejsze połączenie.

Czosnek

Czosnek (Allium sativum) jest rośliną o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpasożytniczym. Niewielkie prace naukowców dowiodły też działania czosnku przeciwko wirusom wywołującym przeziębienie – rinowirusom, a także przeciwko wirusowi grypy oraz rotawirusom. Głównym składnikiem rośliny, który odpowiada za lecznicze właściwości, jest związek siarkoorganiczny allicynaW badaniach wykazano również, że suplementy zawierające allicynę zmniejszają częstość występowania przeziębienia w porównaniu do grupy osób zażywających placebo. 

Oprócz allicyny ząbek czosnku zawiera antyoksydanty i flawonoidy, które przeciwdziałają starzeniu komórkowemu, wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, a także żelazo, magnez, chrom, potas oraz witaminy C i z grupy B.

Jednak uwaga, z jedzeniem czosnku nie należy przesadzać – może podrażniać błonę śluzową żołądka. Spożywanie surowego czosnku jest niewskazane u osób ze stanami zapalnymi układu pokarmowego.

Mleko

Mleko także ma właściwości zdrowotne, które są cenione w zwalczaniu infekcji. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych dla naszego organizmu: witaminę D, witaminę A, z grupy B (głównie witaminy B12i witaminę B2, czyli ryboflawinę), wapń i cynk, dlatego stanowi skuteczną barierę dla drobnoustrojów. Tłuszcz zawarty w mleku dodatkowo pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witaminy D (wspomagającej odporność).

Miód

Miód sprawi, że mleko z czosnkiem będzie nie tylko smaczniejsze, ale też doda mu związków o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Obecne w miodzie składniki bioaktywne – lizozym, inhibina i apidycyna – działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Miód będzie doskonałym dodatkiem do mleka z czosnkiem na przeziębienie lub grypę. Ale uwaga, miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1. roku życia przez wzgląd na ewentualne skażenie bakteriami Clostridium botulinum, które wywołują botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym). Jaki miód jest najzdrowszy? Najlepiej wybierać polski miód z lokalnych terenów, a unikać miodów spoza Unii Europejskiej (także mieszanek z Unii Europejskiej i krajów spoza UE) oraz tzw. miodów sztucznych, które są produkowane z cukru i barwników.

Przepis na mleko z czosnkiem

Przygotowanie mikstury mleka z czosnkiem jest banalnie proste. Potrzebne składniki to:

  • 250 ml mleka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka miodu.

Podgrzewamy mleko, jednak go nie zagotowujemy. Do ciepłego mleka dodajemy miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko starannie mieszamy do czasu, aż miód się rozpuści. Pijemy jeszcze ciepłe. Taki napój należy spożywać 1-2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

Źródła:
B. Wojda, Miód zamiast cukru?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, 04.09.2018,
A. Wojtasik, Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, 12.04.2017,
A. Kędzia, Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.), Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52.

Więcej domowych sposobów na przeziębienie:
Czosnek na przeziębienie – 5 rad, jak jeść czosnek w celach leczniczych
Imbir na przeziębienie – w ciąży, dla dzieci i dla dorosłych
Czosnek na katar? Wypróbuj kilka sprawdzonych sposobów
Domowe sposoby na przeziębienie - sposoby na ból gardła, kaszel, gorączkę
Zioła na przeziębienie - jak je stosować, by szybko wyzdrowieć?
Przyprawy na przeziębienie - 5 pomysłów
Co na przeziębienie? Najlepsze sposoby

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!