Nalewka z orzecha włoskiego to naturalny środek na dolegliwości żołądkowe i pasożyty. Aby ją przygotować, wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i kilka tygodni cierpliwości. Trzeba wiedzieć przede wszystkim, kiedy zbierać owoce i w jakich miejscach.
Orzechy włoskie są stosowane w celach leczniczych od wieków, a współczesna nauka potwierdza ich prozdrowotne właściwości. Wszystkie części rośliny zawierają związki, które mogą wspierać zdrowie. Poniżej znajdziesz przepis na najbardziej popularną nalewkę z zielonych niedojrzałych orzechów włoskich, ale także nalewkę z dojrzałych orzechów, łupin i liści.
Spis treści:
- Nalewka z orzecha włoskiego – na co pomaga?
- Nalewka z zielonego orzecha włoskiego – przepis
- Jakie orzechy na nalewkę wybrać?
- Jak pić nalewkę z orzecha włoskiego?
- Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich na spirytusie – przepis
- Nalewka z łupin orzechów włoskich – przepis
- Nalewka z liści orzecha włoskiego – przepis
- Czy nalewka z orzecha włoskiego jest szkodliwa?
- Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzecha włoskiego
Nalewka z orzecha włoskiego – na co pomaga?
Nalewka z orzecha włoskiego jest popularnym domowym środkiem leczniczym, stosowanym zwłaszcza na problemy żołądkowe. Orzechy włoskie zawierają wiele witamin, składników mineralnych i roślinnych, kwas fenolowy i elagowy o działaniu przeciwnowotworowym oraz l-argininę zapobiegającą zawałom serca.
Właściwości nalewki z orzecha włoskiego:
- łagodzi dolegliwości żołądkowe (orzechy zawierają gorycze i garbniki, m.in. kwas elagowy, które pobudzają przewód pokarmowy, a także olejek eteryczny działający na żołądek),
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa bakteriobójczo, grzybobójczo i odtruwająco,
- wzmacnia system nerwowy,
- korzystnie wpływa na cerę i włosy,
- działa przeciwzapalnie,
- dobrze wpływa na żołądek,
- pomaga przy biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego.
fot. Paulina Ciok
Zrobienie takiej nalewki jest naprawdę proste, warto więc przygotować od razu kilka butelek i korzystać z nich w miarę potrzeby.
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego – przepis
Aby przygotować nalewkę z orzecha włoskiego, wystarczy kilka prostych kroków. Oto jak zrobić ją w wersji podstawowej i rozszerzonej, z pysznymi dodatkami.
Przepis podstawowy:
- Pokrój w ćwiartki 10 niedojrzałych zielonych orzechów.
- Wrzuć je do słoja i zasyp połową szklanki cukru.
- Po 2 tygodniach zalej 0,5 litra wódki.
- Odczekaj 3-4 tygodnie (słój powinien stać w ciemnym miejscu), odcedź.
fot. Nalewka z zielonego orzecha włoskiego / Adobe Stock, izzzy71
Przepis na nalewkę z orzecha z dodatkami:
- 10 zielonych owoców orzecha pokrój na drobne kawałki,.
- Zalej 0,5 litra wódki żytniej.
- Dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru.
- Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem.
- Przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.
fot. Nalewka z zielonych orzechów włoskich/Adobe Stock, Madeleine Steinbach
Warto wiedzieć, że orzechy mogą brudzić dłonie, warto więc pracować z nimi w rękawiczkach.
Jakie orzechy na nalewkę wybrać?
Przede wszystkim wybierz niedojrzałe orzechy włoskie. Powinny być już dość duże, ale jednocześnie powinny z łatwością dać się kroić. Takie owoce powinny rosnąć w miejscu z dala od spalin. Orzechy do nalewki zbieramy od 25 czerwca do 5 lipca, koniecznie w suchy i ciepły dzień.
fot. Zielone orzechy włoskie na nalewkę/Adobe Stock, msk.nina
Nalewki z orzechów włoskich mogą być przygotowywane z różnych części drzewa orzecha włoskiego. Każda z nich ma swoje wyjątkowe właściwości i smak.
Zobacz też: orzechy włoskie na odchudzanie
Jak pić nalewkę z orzecha włoskiego?
Nalewkę z orzecha włoskiego stosuj w razie problemów ze zdrowiem, np. dolegliwości żołądkowych, 2 lub 3 razy dziennie po 40 kropli polewając na cukier lub rozpuszczając je w ciepłej przegotowanej wodzie.
Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego na żołądek?
Nalewka z orzecha włoskiego jest szczególnie polecana jako domowy środek na problemy żołądkowe. Wspomaga trawienie i zmniejsza objawy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Spożywaj w tym celu nalewkę w niewielkich ilościach: zwykle stosuje się jedną łyżeczkę mikstury przed posiłkiem, a jeśli jest za mocna, to warto ją rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody. Taka kuracja trwa około 2-3 tygodni, następnie wskazana jest tygodniowa przerwa.
Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego na żylaki?
Orzech włoski ma właściwości przeciwzapalne i ściągające, stąd jest składnikiem niektórych leków na żylaki i hemoroidy. Nalewkę z orzechów na żylaki możesz stosować na różne sposoby:
- okłady – nasącz czystą gazę nalewką i przykładaj do miejsc dotkniętych chorobą; stosuj raz dziennie przez kilka tygodni,
- doustnie – pij jedną łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w szklance wody raz dziennie przed posiłkiem przez kilka tygodni,
- masaż – niewielką ilość nanieś na skórę i delikatnie okrężnymi ruchami masuj przed snem.
Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich na spirytusie – przepis
Sezon na zielone orzechy włoskie nie trwa zbyt długo, dlatego kiedy się skończy, to nic straconego – możesz wykorzystać inne części rośliny. Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich ma łagodniejszy orzechowy smak niż nalewka z zielonych orzechów, i nadal wiele właściwości zdrowotnych.
fot. Nalewka dojrzałych orzechów włoskich/Adobe Stock, chamillew
Przygotowanie nalewki z łuskanych orzechów włoskich:
- 0,5 kg wyłuskanych dojrzałych orzechów włoskich umyj, osusz i rozgnieć lub drobno posiekaj, a następnie umieść je w dużym słoju.
- Jeśli chcesz, dodaj do smaku: kilka goździków, jedną laskę wanilii, kawałek kory cynamonu i skórkę z jednej cytryny.
- Zalej jednym litrem spirytusu 70%.
- Zamknij słój i odstaw w ciemne miejsce na jeden miesiąc. Co kilka dni potrząsaj słojem.
- Po miesiącu przygotuj syrop cukrowy: zagotuj 300 g cukru w 500 ml wody, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie miksturę ostudź.
- Przecedzić macerat orzechowy przez gazę lub filtr do kawy i dodaj syrop cukrowy. Wymieszaj całość, przelej nalewkę do butelek i odstaw na 3 miesiące. Możesz pić wcześniej, jednak po tym czasie nalewka będzie smaczniejsza.
Nalewka z łupin orzechów włoskich – przepis
Łupiny po orzechach włoskich na ogół lądują w śmietniku. Nie wyrzucaj ich, można z nich przyrządzić m.in. nalewkę.
fot. Łupiny orzecha włoskiego nadają się na nalewkę/Adobe Stock, ptnphotof
Oto sposób przygotowania nalewki z łupin orzecha włoskiego:
- W dużym czystym słoju umieść łupiny z 20 orzechów włoskich: umyte, ususzone i lekko rozgniecione.
- Zalej 500 ml wódki.
- Jeśli masz ochotę, dodaj goździki, laskę wanilii, fragment kory cynamonu i skórkę z cytryny.
- Zamknij słój i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc, co kilka dni potrząsaj słojem.
- Po miesiącu przygotuj syrop cukrowy: zagotuj 300 g cukru w 500 ml wody, aż cukier całkowicie się rozpuści. Miksturę ostudź do.
- Przecedzić macerat orzechowy przez gazę lub filtr do kawy i dodaj syrop cukrowy. Wymieszaj całość, przelej nalewkę do butelek i odstaw na 3 miesiące. Możesz pić wcześniej, jednak po tym czasie nalewka będzie smaczniejsza.
Nalewka z liści orzecha włoskiego – przepis
Liście orzecha włoskiego również zawierają wiele cennych dla zdrowia związków aktywnych. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Wspomagają leczenie problemów skórnych. Mają właściwości przeciwutleniające. Podobnie jak orzechy mogą być stosowane do produkcji nalewek.
fot. Nalewka z liści orzecha włoskiego ma cenne właściwości zdrowotne/Adobe Stock, mikeosphoto
Przepis na szybką nalewkę z liści orzecha włoskiego:
- 30 g suszonych lub 60 g świeżych liści orzecha umieść w słoju i zalej wódką lub spirytusem (150 ml) oraz wodą niegazowaną (100 ml).
- Zamknij szczelnie nalewkę na okres dwóch tygodni.
- Po tym czasie przecedź miksturę i przelej do szklanych butelek.
- Nalewka powinna stać w lodówce. Może być tak przechowywana przez kilka dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Zobacz też: Liście orzecha włoskiego na pasożyty
Czy nalewka z orzechów włoskich jest szkodliwa?
Nie są dostępne dokładne dane na temat tego, jak długie stosowanie nalewki z orzecha włoskiego oraz jakie dawki są całkowicie bezpieczne, ale dobrze pamiętać, że roślina zawiera juglon (z jednej strony korzystny dla zdrowia, z drugiej toksyczny).
Dlatego chociaż w nalewkach stężenie juglonu zazwyczaj jest niskie, to nie należy przesadzać z ilością tego trunku. Stosuje się go jak "krople na żołądek". Spożywana w niewielkiej ilości nalewka z orzecha nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia. Wypijaj miksturę w ograniczonych ilościach i najlepiej tylko doraźnie.
Zobacz też: Na co szkodzą orzechy włoskie?
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzecha włoskiego
Chociaż stosowana w umiarkowanych ilościach nalewka z orzecha włoskiego jest bezpieczna dla zdrowia, to niektóre osoby nie mogą sięgać nawet po najmniejszą jej ilość. Dotyczy to:
- osób uczulonych na orzechy włoskie,
- uzależnionych od alkoholu: ze względu na zawartość alkoholu,
- dzieci: ze względu na zawartość alkoholu,
- kobiet w ciąży i karmiących piersią: ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa i zawartość alkoholu.
Uważaj, aby nie przekraczać zalecanej ilości nalewki z orzecha włoskiego, ponieważ nadmierne stosowanie może prowadzić do różnych skutków ubocznych oraz (w przypadku używania miejscowego) do podrażnienia skóry.
Sprawdź: Ile orzechów włoskich dziennie można zjeść?
Czytaj także:
Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów
Kiedy przycinać orzecha włoskiego i jak o niego dbać, aby obficie owocował? Czy można przycinać orzecha włoskiego w sierpniu?
10 mitów o orzechach, w które wierzysz ty i większość Polaków. Ciekawostki o orzechach, które mocno zaskakują
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!