Nalewka z orzecha włoskiego na żołądek i pasożyty. Znajdź przepis dla siebie

nalewka z orzecha włoskiego fot. Adobe Stock, Maryna Osadcha
Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na dolegliwości żołądkowe, w przypadku zakażenia pasożytami i biegunek. Powinna być stosowana w niewielkich ilościach i raczej doraźnie. Nalewkę można przygotować nie tylko z zielonych orzechów włoskich, ale też z dojrzałych orzechów, łupin, a nawet liści tego drzewa. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z orzechów włoskich i na co pomaga.
/ 22.07.2024 13:10
nalewka z orzecha włoskiego fot. Adobe Stock, Maryna Osadcha

Nalewka z orzecha włoskiego to naturalny środek na dolegliwości żołądkowe i pasożyty. Aby ją przygotować, wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i kilka tygodni cierpliwości. Trzeba wiedzieć przede wszystkim, kiedy zbierać owoce i w jakich miejscach. Orzechy włoskie są stosowane w celach leczniczych od wieków, a współczesna nauka potwierdza ich prozdrowotne właściwości. Wszystkie części rośliny zawierają związki, które mogą wspierać zdrowie. Poniżej znajdziesz przepis na najbardziej popularną nalewkę z zielonych niedojrzałych orzechów włoskich, ale także nalewkę z dojrzałych orzechów, łupin i liści. 

Spis treści:

  1. Nalewka z orzecha włoskiego – na co pomaga?
  2. Nalewka z zielonego orzecha włoskiego – przepis
  3. Jakie orzechy na nalewkę wybrać?
  4. Jak pić nalewkę z orzecha włoskiego?
  5. Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich na spirytusie – przepis
  6. Nalewka z łupin orzechów włoskich – przepis
  7. Nalewka z liści orzecha włoskiego – przepis
  8. Czy nalewka z orzecha włoskiego jest szkodliwa?
  9. Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego – na co pomaga?

Nalewka z orzecha włoskiego jest popularnym domowym środkiem leczniczym, stosowanym zwłaszcza na problemy żołądkoweOrzechy włoskie zawierają wiele witamin, składników mineralnych i roślinnych, kwas fenolowy i elagowy o działaniu przeciwnowotworowym oraz l-argininę zapobiegającą zawałom serca.

 Właściwości nalewki z orzecha włoskiego:

  • łagodzi dolegliwości żołądkowe (orzechy zawierają gorycze i garbniki, m.in. kwas elagowy, które pobudzają przewód pokarmowy, a także olejek eteryczny działający na żołądek),
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa bakteriobójczo, grzybobójczo i odtruwająco,
  • wzmacnia system nerwowy,
  • korzystnie wpływa na cerę i włosy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • dobrze wpływa na żołądek,
  • pomaga przy biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego.

nalewka z orzecha włoskiego
fot. Paulina Ciok

Zrobienie takiej nalewki jest naprawdę proste, warto więc przygotować od razu kilka butelek i korzystać z nich w miarę potrzeby.

Nalewka z zielonego orzecha włoskiego – przepis

Aby przygotować nalewkę z orzecha włoskiego, wystarczy kilka prostych kroków. Oto jak zrobić ją w wersji podstawowej i rozszerzonej, z pysznymi dodatkami.

Przepis podstawowy:

  1. Pokrój w ćwiartki 10 niedojrzałych zielonych orzechów.
  2. Wrzuć je do słoja i zasyp połową szklanki cukru.
  3. Po 2 tygodniach zalej 0,5 litra wódki.
  4. Odczekaj 3-4 tygodnie (słój powinien stać w ciemnym miejscu), odcedź.

nalewka z zielonego orzecha włoskiegofot. Nalewka z zielonego orzecha włoskiego / Adobe Stock, izzzy71

Przepis na nalewkę z orzecha z dodatkami:

  1. 10 zielonych owoców orzecha pokrój na drobne kawałki,.
  2. Zalej 0,5 litra wódki żytniej.
  3. Dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru.
  4. Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem.
  5. Przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowaniaW razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.

nalewka z orzecha włoskiego przepis
fot. Nalewka z zielonych orzechów włoskich / Adobe Stock, Madeleine Steinbach

Warto wiedzieć, że orzechy mogą brudzić dłonie, warto więc pracować z nimi w rękawiczkach.

Jakie orzechy na nalewkę wybrać?

Przede wszystkim wybierz niedojrzałe orzechy włoskie. Powinny być już dość duże, ale jednocześnie powinny z łatwością dać się kroić. Takie owoce powinny rosnąć w miejscu z dala od spalin. Orzechy do nalewki zbieramy od 25 czerwca do 5 lipca, koniecznie w suchy i ciepły dzień.

nalewka z orzecha włoskiego jak zrobić
fot. Zielone orzechy włoskie na nalewkę / Adobe Stock, msk.nina

Nalewki z orzechów włoskich mogą być przygotowywane z różnych części drzewa orzecha włoskiego. Każda z nich ma swoje wyjątkowe właściwości i smak. 

Przeczytaj też: orzechy włoskie na odchudzanie

Jak pić nalewkę z orzecha włoskiego?

Nalewkę z orzecha włoskiego stosuj w razie problemów ze zdrowiem, np. dolegliwości żołądkowych, 2 lub 3 razy dziennie po 40 kropli polewając na cukier lub rozpuszczając je w ciepłej przegotowanej wodzie.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego na żołądek?

Nalewka z orzecha włoskiego jest szczególnie polecana jako domowy środek na problemy żołądkowe. Wspomaga trawienie i zmniejsza objawy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Spożywaj w tym celu nalewkę w niewielkich ilościach: zwykle stosuje się jedną łyżeczkę mikstury przed posiłkiem, a jeśli jest za mocna, to warto ją rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody. Taka kuracja trwa około 2-3 tygodni, następnie wskazana jest tygodniowa przerwa.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego na żylaki?

Orzech włoski ma właściwości przeciwzapalne i ściągające, stąd jest składnikiem niektórych leków na żylaki i hemoroidy. Nalewkę z orzechów na żylaki możesz stosować na różne sposoby:

  • okłady – nasącz czystą gazę nalewką i przykładaj do miejsc dotkniętych chorobą; stosuj raz dziennie przez kilka tygodni,
  • doustnie – pij jedną łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w szklance wody raz dziennie przed posiłkiem przez kilka tygodni,
  • masaż – niewielką ilość nanieś na skórę i delikatnie okrężnymi ruchami masuj przed snem.

Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich na spirytusie – przepis

Sezon na zielone orzechy włoskie nie trwa zbyt długo, dlatego kiedy się skończy, to nic straconego – możesz wykorzystać inne części rośliny. Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich ma łagodniejszy orzechowy smak niż nalewka z zielonych orzechów, i nadal wiele właściwości zdrowotnych.

nalewka z dojrzałych orzechów włoskich
fot. Nalewka dojrzałych orzechów włoskich / Adobe Stock, chamillew

Przygotowanie nalewki z łuskanych orzechów włoskich:

  1. 0,5 kg wyłuskanych dojrzałych orzechów włoskich umyj, osusz i rozgnieć lub drobno posiekaj, a następnie umieść je w dużym słoju.
  2. Jeśli chcesz, dodaj do smaku: kilka goździków, jedną laskę wanilii, kawałek kory cynamonu i skórkę z jednej cytryny.
  3. Zalej jednym litrem spirytusu 70%.
  4. Zamknij słój i odstaw w ciemne miejsce na jeden miesiąc. Co kilka dni potrząsaj słojem.
  5. Po miesiącu przygotuj syrop cukrowy: zagotuj 300 g cukru w 500 ml wody, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie miksturę ostudź.
  6. Przecedzić macerat orzechowy przez gazę lub filtr do kawy i dodaj syrop cukrowy. Wymieszaj całość, przelej nalewkę do butelek i odstaw na 3 miesiące. Możesz pić wcześniej, jednak po tym czasie nalewka będzie smaczniejsza.

Nalewka z łupin orzechów włoskich – przepis

Łupiny po orzechach włoskich na ogół lądują w śmietniku. Nie wyrzucaj ich, można z nich przyrządzić m.in. nalewkę.

nalewka z łupin orzecha włoskiego

fot. Łupiny orzecha włoskiego nadają się na nalewkę / Adobe Stock, ptnphotof

Oto sposób przygotowania nalewki z łupin orzecha włoskiego:

  1. W dużym czystym słoju umieść łupiny z 20 orzechów włoskich: umyte, ususzone i lekko rozgniecione.
  2. Zalej 500 ml wódki.
  3. Jeśli masz ochotę, dodaj goździki, laskę wanilii, fragment kory cynamonu i skórkę z cytryny.
  4. Zamknij słój i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc, co kilka dni potrząsaj słojem.
  5. Po miesiącu przygotuj syrop cukrowy: zagotuj 300 g cukru w 500 ml wody, aż cukier całkowicie się rozpuści. Miksturę ostudź do.
  6. Przecedzić macerat orzechowy przez gazę lub filtr do kawy i dodaj syrop cukrowy. Wymieszaj całość, przelej nalewkę do butelek i odstaw na 3 miesiące. Możesz pić wcześniej, jednak po tym czasie nalewka będzie smaczniejsza.

Nalewka z liści orzecha włoskiego – przepis

Liście orzecha włoskiego również zawierają wiele cennych dla zdrowia związków aktywnych. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Wspomagają leczenie problemów skórnych. Mają właściwości przeciwutleniające. Podobnie jak orzechy mogą być stosowane do produkcji nalewek.

nalewka z liści orzecha włoskiego
fot. Nalewka z liści orzecha włoskiego ma cenne właściwości zdrowotne / Adobe Stock, mikeosphoto

Przepis na szybką nalewkę z liści orzecha włoskiego:

  1. 30 g suszonych lub 60 g świeżych liści orzecha umieść w słoju i zalej wódką lub spirytusem (150 ml) oraz wodą niegazowaną (100 ml).
  2. Zamknij szczelnie nalewkę na okres dwóch tygodni.
  3. Po tym czasie przecedź miksturę i przelej do szklanych butelek.
  4. Nalewka powinna stać w lodówce. Może być tak przechowywana przez kilka dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

 Przeczytaj też: Liście orzecha włoskiego na pasożyty

Czy nalewka z orzechów włoskich jest szkodliwa?

Nie są dostępne dokładne dane na temat tego, jak długie stosowanie nalewki z orzecha włoskiego oraz jakie dawki są całkowicie bezpieczne, ale dobrze pamiętać, że roślina zawiera juglon (z jednej strony korzystny dla zdrowia, z drugiej toksyczny). Dlatego chociaż w nalewkach stężenie juglonu zazwyczaj jest niskie, to nie należy przesadzać z ilością tego trunku. Stosuje się go jak "krople na żołądek". Spożywana w niewielkiej ilości nalewka z orzecha nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia. Wypijaj miksturę w ograniczonych ilościach i najlepiej tylko doraźnie. 

Przeczytaj też: Na co szkodzą orzechy włoskie?

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzecha włoskiego

Chociaż stosowana w umiarkowanych ilościach nalewka z orzecha włoskiego jest bezpieczna dla zdrowia, to niektóre osoby nie mogą sięgać nawet po najmniejszą jej ilość. Dotyczy to:

  • osób uczulonych na orzechy włoskie,
  • uzależnionych od alkoholu: ze względu na zawartość alkoholu,
  • dzieci: ze względu na zawartość alkoholu,
  • kobiet w ciąży i karmiących piersią: ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa i zawartość alkoholu.

Uważaj, aby nie przekraczać zalecanej ilości nalewki z orzecha włoskiego,  ponieważ nadmierne stosowanie może prowadzić do różnych skutków ubocznych oraz (w przypadku używania miejscowego) do podrażnienia skóry.

Sprawdź: Ile orzechów włoskich dziennie można zjeść?

Czytaj także:
Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów
Kiedy przycinać orzecha włoskiego i jak o niego dbać, aby obficie owocował? Czy można przycinać orzecha włoskiego w sierpniu?
10 mitów o orzechach, w które wierzysz ty i większość Polaków. Ciekawostki o orzechach, które mocno zaskakują

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA