sok ziemniaka fot. Adobe Stock, Maryna Osadcha

Sok z ziemniaka - właściwości zdrowotne, szkodliwość, przepis

Sok z ziemniaka powinien być sporządzony z surowego warzywa. Jest dobry na problemy żołądkowe i skórne, ma właściwości przeciwnowotworowe, dodaje energii i działa odmładzająco. Chociaż sok z ziemniaka nie jest zbyt popularny, w medycynie ludowej znany jest od dawna.
/ 27.05.2021 15:14
sok ziemniaka fot. Adobe Stock, Maryna Osadcha

Spis treści:

  1. Sok z ziemniaka - właściwości zdrowotne
  2. Sok z ziemniaka - czy może szkodzić?
  3. Sok z surowego ziemniaka a Helicobacter pylori
  4. Sok z ziemniaka na zgagę
  5. Jak zrobić sok z ziemniaka

Sok z ziemniaka - właściwości zdrowotne

Ziemniak może być produktem, z którego zrobimy nie tylko frytki, puree czy kopytka, ale sprawdzi się też jako warzywo na sok. Sok z ziemniaka, choć nie jest popularny, jest bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych witamin, fitochemikaliów i składników mineralnych:

  • witaminy z grupy B  - jedna porcja warzywa pokrywa 40% zapotrzebowanie dzienne na tiaminę (witaminę B1) i niacynę (witaminę B3), znajdą się tu również witaminy B2 i B6
  • witaminę C - ziemniaki są bardzo dobrym jej źródłem,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • witaminę K,
  • związki przeciwutleniające (karotenoidy, takie jak luteina, zeaksantyna i wiolaksantyna).

Dzięki zawartości wielu cennych związków, sok z ziemniaka może mieć korzystne właściwości zdrowotne:

  • poprawia stan skóry i włosów, zmniejsza obrzęki i podrażnienia,
  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • dzięki potasowi, reguluje gospodarkę wodną organizmu,
  • dzięki zawartości witaminy K, reguluje procesy krzepnięcia krwi i wspomaga transport wapnia w całym organizmie,
  • zapobiega przewlekłym stanom zapalnym, ma właściwości przeciwnowotworowe i odmładzające - to zasługa silnych przeciwutleniaczy. 

Sok z ziemniaka - czy może szkodzić?

Czy sok z ziemniaka może być szkodliwy? Tak, nadmierne spożywanie surowych ziemniaków lub nieprawidłowo przechowywanych może powodować zatrucie i gorączkę.

Surowe ziemniaki zawierają toksyczne związki - glikoalkaloidy (głównie solaninę i chakoninę). Według European Food Safety Authority zagrożenie związane z ich spożywaniem występuje zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci oraz osób dorosłych przy częstym spożywaniu.

 Objawy zatrucia glikoalkaloidami to nudności, wymioty i biegunka. Zawartość związków w warzywie zmniejsza się, jeśli ziemniaki są poddane obróbce: obieraniu, gotowaniu lub smażeniu. 

Co ważne, należy unikać spożywania surowych ziemniaków z zielonym miąższem lub takich, które zaczęły kiełkować. To oznacza, że były nieprawidłowo lub zbyt długo przechowywane. 

Sok z surowego ziemniaka a Helicobacter pylori

Kilka lat temu mikrobiolodzy z Manchester University dokonali zaskakującego odkrycia. Ich zdaniem sok z ziemniaków może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu wrzodów żołądka - choroby powodowanej przede wszystkim przez bakterie Helicobacter pylori.

Sok z ziemniaka zawiera związek antybakteryjny niszczący te drobnoustroje. Dodatkowym atutem jest to, że ziemniaczany napój nie powoduje lekooporności w przeciwieństwie do antybiotyków, a także nie wywoływał skutków ubocznych u badanych. 

Sok z ziemniaka na zgagę

Sok z ziemniaka jest także polecany na zgagę, niestrawność i refluks żołądkowy, ponieważ jest płynem mocno zasadowym, dzięki czemu zmniejsza kwasowość w żołądku. W rezultacie łagodzi dolegliwości układu pokarmowego.

Jak zrobić sok z ziemniaka

Aby przygotować sok z ziemniaka, najlepiej dokładnie wyczyszczone, pokrojone surowe ziemniaki (w skórce) wycisnąć w sokowirówce. Można też zetrzeć ziemniaki na tarce i wycisnąć z nich sok. Płyn można następnie dodać do innego ulubionego soku i wypić w tej formie. Albo dodać do niego sok z cytryny lub bazylię. W celach leczniczych zaleca się pić jedną szklankę soku z ziemniaka dziennie

Źródła:
M. Ellen Camire,Stan Kubow &Danielle J. Donnelly, Potatoes and Human Health, https://doi.org/10.1080/10408390903041996,
A. Glendinning, Manchester University scientists find potential stomach ulcer cure from humble potato, https://www.manchestereveningnews.co.uk,
Glycoalkaloids in potatoes: public health risks assessed, European Food Safety Authority, www.efsa.europa.eu/en/news/glycoalkaloids-potatoes-public-health-risks-assessed.

Czytaj także:
Syrop z lipy - właściwości i przepis na syrop z kwiatów lipy
Sok brzozy - właściwości, zastosowanie + jak zrobić sok z brzozy
Sok z pokrzywy – prosty przepis, właściwości, przeciwwskazania

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!