Czy brokuły wyleczą raka? Wywiad z dr Elizabeth Jeffrey

Ostatnio głośno zrobiło się na temat skuteczności stosowania brokułów w leczeniu nowotworów. Przeczytaj wywiad z dr Elizabeth Jeffrey, specjalistą ds. żywności funkcjonalnej.
/ 21.10.2014 09:30

brokuły

Fot. Fotolia

Polki.pl: Z czego wynika przeciwnowotworowe działanie brokułów?

Dr Elizabeth Jeffrey: Zawarty w brokułach sulforafan pomaga w zapobieganiu stanom zapalnym w komórce. Pobudza produkcję enzymów, które niszczą obce, szkodliwe substancje chemiczne. Mówiąc o komórce, mam na myśli w pierwszej kolejności komórki ścianek jelita, przez które wchłania się pożywienie. W dobrej kondycji utrzymywana jest także wątroba, nerki i serce. Od niedawna wiemy też o pozytywnym oddziaływaniu na mózg. Zapobiegając stanom zapalnym, brokuł zapobiega też nowotworom.

Czy spożywanie brokułów może być traktowanie jako profilaktyka antynowotworowa?

Tak, brokuły mają działanie przede wszystkim prewencyjne. Nie zastępują zatem leków w chorobie. W trakcie walki z nowotworem pacjent przyjmuje wiele leków – ich koncentracja w organizmie jest bardzo duża. Z czasem te leki są odstawiane i właśnie wtedy brokuły mogą pomóc w dojściu do dobrej formy. Poszczególne organy są bowiem osłabiane przez kolejne stany zapalne, a brokuły zapobiegają właśnie tym stanom.

Czytaj na forum: Cebula i czosnek kontra rak?

W jakiej postaci jeść brokuły, by nie traciły najcenniejszych dla zdrowia składników?

Aby brokuł zachował zwoje zdrowotne właściwości niezbędny jest enzym. Enzym ginie, gdy wystawimy brokuł na bardzo wysoką temperaturę w mikrofalówce albo w czasie gotowania. Rozwiązaniem jest przyrządzanie brokułu na parze przez max. 3-4 minuty. W takim wypadku enzym nie zostanie utracony, a brokuł zachowa swoje korzystne właściwości zdrowotne.

W razie utraty enzymu może nam jednak pomóc pewna „sztuczka”. Okazuje się bowiem, że w pewnych okolicznościach nawet brokuł przygotowany w mikrofalówce lub ugotowany może niejako „odzyskać” swoje właściwości. Aby tak się stało, powinien zostać podany z surowym warzywem z rodziny kapustowatych (np. brokuł, kapusta, brukselka). Nie potrzeba go wiele, by dostarczyć brokułowi utracony enzym.

Czy składniki zawarte w brokułach są obecnie wykorzystywane w produkcji leków na raka?

Na razie człowiek, w przeciwieństwie do natury, nie potrafi „związać” aktywnego czynnika obecnego w brokułach. Tym samym nie potrafimy jeszcze stworzyć tabletek, które dostarczą nam tego, co w brokułach najlepsze.

Jakie badania na temat wpływu brokułów na zahamowanie rozwoju nowotworów są prowadzone obecnie?

Brokuły nie zastąpią leków, mają działanie prewencyjne.

Dr Elizabeth Jeffrey

   Dr Elizabeth Jeffrey, emerytowana profesor w Departamencie Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka, a także w Kolegium Medycyny

i na Interdyscyplinarnym Wydziale Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Illinois w Urbana Champaign. Prowadzi badania w zakresie diety i zapobiegania chorobom.

   Pełniła funkcję dyrektora programowego międzystanowego programu badań nad bioaktywnymi składnikami żywności.

Zajmuje się w szczególności żywnością funkcjonalną: przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi właściwościami nie-odżywczych składników pokarmowych,

w tym izotiocyjanianów i indoli pochodzących z brokułów.

Materiał powstał we współpracy z Multi Communications.

Zobacz także: Dlaczego chory na nowotwór nie ma apetytu?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!