subkliniczna niedoczynność tarczycy fot. Adobe Stock

Subkliniczna niedoczynność tarczycy - objawy łatwe do przeoczenia

Jeśli poziom hormonów tarczycy (fT3, fT4) jest prawidłowy lub na dolnej granicy normy, a zmieniony jest poziom TSH, możemy mówić o utajonej niedoczynności tarczycy.
/ 23.10.2019 08:59
subkliniczna niedoczynność tarczycy fot. Adobe Stock

Spis treści:

Subkliniczna to znaczy utajona

Ten rodzaj zaburzenia pracy tarczycy ma wiele nazw. Podstawowa do subkliniczna niedoczynność tarczycy, ale mówi się o niej też: utajona, podkliniczna, łagodna, skąpo lub mało objawowa (w skrócie: SNT). To stan, w którym stężenie hormonów tarczycy - fT4 i fT3 jest na właściwym poziomie lub nieznacznie odbiega od normy, a poziom TSH, czyli hormonu regulującego pracę tarczycy jest lekko podwyższony (powyżej 4,5 mIU/l).

To najłagodniejsza postać niedoczynności tarczycy. Najczęściej chorują na nią kobiety po 45. roku życia. oraz osoby cierpiące na jedną z autoimmunologicznych chorób. W grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na subkliniczną niedoczynność są pacjenci z cukrzycą.

subkliniczna niedoczynność tarczycy

grafika: Ula Bugaeva

Według badań subkliniczna niedoczynność tarczycy może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Nieleczona choroba może doprowadzić do rozwoju jawnej postaci niedoczynności tarczycy. U kobiet w ciąży utajona niedoczynność tarczycy zwiększa ryzyko poronienia.

Subtelne objawy 

Czym różni się klasyczna niedoczynność tarczycy od jej utajonej postaci?

W przypadku subklinicznej niedoczynności tarczycy nie stwierdza się typowych objawów, dlatego rozpoznanie jej nie jest oczywiste. Mogą występować stany obniżonego nastroju, depresji, a także zaburzenia gospodarki lipidowej sprzyjające rozwojowi miażdżycy. Subkliniczna niedoczynność tarczycy stosunkowo rzadko przechodzi w niedoczynność pełnoobjawową
– mówi endokrynolog ze Szpitala Medicover, lek. Marta Kunkel.

Subkliniczną niedoczynność tarczycy mogą sugerować:

  • ból głowy,
  • zaparcia,
  • mniejsza tolerancja na zimno,
  • uczucie nieustannego zmęczenia,
  • kłopoty z pamięcią,
  • stany obniżonego nastroju,
  • depresja lub choroba afektywna dwubiegunowa, szczególnie u kobiet bezpośrednio przed oraz po menopauzie.

Dolegliwości te mogą wystąpić w dowolnym momencie - od razu, gdy nastąpi zmiana stężenia TSH, ale równie dobrze i po roku.

U noworodków przedłużająca się żółtaczka może być objawem subklinicznej niedoczynności tarczycy, a u małych dzieci chorobę sugerować mogą opóźnienia w rozwoju. U starszych dzieci utajona niedoczynność potrafi zahamować wzrost oraz opóźnić dojrzewanie płciowe.

Badania niezbędne do diagnozy

Osoba, która zaniepokojona zmianami swojego stanu zdrowia, trafi do lekarza, w pierwszej kolejności zostanie skierowana na badania krwi. Żeby zdiagnozować utajoną niedoczynność tarczycy, należy wykonać:

  1. oznaczenie stężenia hormonu tyreotropowego (TSH),
  2. oznaczenie stężenia tyroksyny wolnej (fT4),
  3. oznaczenie stężenia trijodotyroniny wolnej (fT3),
  4. oznaczenie stężenia cholesterolu.

Przypomnijmy - utajoną niedoczynność tarczycy rozpoznaje się przy podwyższonym stężeniu TSH i przy prawidłowym stężeniu fT4 i fT3 lub gdy ich stężenie jest bliskie dolnej granicy normy. Występuje również zwiększone stężenie cholesterolu, w tym LDL.

Co wpływa na wynik TSH?

Należy pamiętać, że na wynik TSH wpływa przyjmowanie leków oraz niektóre schorzenia pozatarczycowe. Przejściowy wzrost stężenia TSH może wystąpić w stanie zdrowienia po przebyciu poważnej choroby oraz w przypadku przyjmowania niektórych leków np.: metoklopramidu, H2-blokerów, neuroleptyków, litu, jodu.

Leczenie

Zwykle leczenie polega na podawaniu hormonów tarczycy, jednak decyzję o tym oraz ewentualnie o dawce podejmuje lekarz endokrynolog indywidualnie po szczegółowym wywiadzie lekarskim i przeprowadzeniu badań. Pod uwagę brany jest ogólny stan zdrowia pacjenta oraz jego wiek.

U osób starszych często nie leczy się utajonej niedoczynności wcale, jedynie monitoruje ją, gdyż nie prowadzi ona do żadnych zagrożeń zdrowotnych.

Więcej o chorobach tarczycy:Niedoczynność tarczycy może być niebezpieczna u kobiet w ciążyHashimoto – podstępna choroba, która pojawia się nie tylko u kobiet

lek.
Marta Kunkel
specjalista chorób wewnętrznych, endokrynolog

Jest endokrynologiem i specjalistą chorób wewnętrznych w Szpitalu Medicover. Na jej wieloletnie doświadczenie zawodowe składają się:
praca w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym na Oddziale Dziecięcym z Izbą Przyjęć w Lublinie, lecznictwo ambulatoryjne jako- diabetolog i endokrynolog. Ukończyła Uniwersytet Medyczny w Łodzi, uzyskała II stopień specjalizacji w zakresie chorób wewnętrznych oraz II stopień specjalizacji w zakresie endokrynologii.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/22.04.2020 09:30
Witam, badania wykazały, że mam wyniki na poziomach: TSH - 1,59 (norma: 0,35-4,94), FT3 - 2,42 (norma: 1,88-3,18), FT4 - 0,79 (norma: 0,70-1,48), anty TPO- 21,46 (norma: 0,00-5,61), anty-TG 223,59 (norma: 0,00-4,11) P/c.p.recept.TSH (TRAb) <0,8 (norma: 0,00-1,22), ponadto przeprowadzona biopsja aspiracyjna cienkoigłowa tarczycy wykazała zmianę większą oraz zmianę mniejszą prawego płatu tarczycy. Uzyskano podczas biopsji bardzo liczne limfocyty, pojedyncze komórki oksyfilne oraz nieliczne tyreocyty bez cech atypii. Mam 46 lat, niestety moja waga rośnie, aktualnie przy wzroście 175 cm ważę ok. 90 kg. Byłam sportowcem i zauważam u siebie też mniejszą wydolność. Szybko sie męczę, ćwiczenia aerobowe wykonuję niechętnie, jestem męczliwa. Taka zmiana nie wypływa dobrze na mój nastrój, choć zawsze byłam niepoprawną optymistką. BARDZO PROSZĘ o pomoc i wskazówki jakie badania przeprowadzić dodatkowo, mieszkam na terenie województwa poznańskiego, więc też byłabym wdzięczna za wskazanie lekarza z sercem. Wskazówki odnośnie diety byłyby także dla mnie bezcenne. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie - Marzena
/12.03.2016 10:54
czy moze byc powodem brak jodu w diecie mam niedoczynnosc a serce wali jak oszalale jak przy nadczynnosci dlaczego
/12.03.2016 10:51
a rt 3 rt4 norma ale czasami strasznie wali mi serce i kreci mi sie w głowie
POKAŻ KOMENTARZE (2)