12 kwietnia - Dzień Czekolady. Wybierz tę z certyfikatem
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady - chociaż nie należy wówczas liczyć kalorii, warto zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach powstała czekolada, którą jemy. Czy zakupiona przez ciebie tabliczka posiada certyfikat UTZ?

- Redakcja

Fot. Fotolia
Certyfikat UTZ - gwarancja zrównoważonego rolnictwa

Certyfikat UTZ przyznaje się produktom, których producenci dbają o zapewnienie jakości żywności w całym procesie wytwórczym. Ten ogólnoświatowy program certyfikacji może być stosowany do oznaczania takich produktów jak kakao, kawa czy herbata. UTZ oznacza "dobry" – na pierwszym miejscu stawia się stworzenie zrównoważonych łańcuchów dostawców, którzy spełniają wymagania zrównoważonego handlu.
Kakao używane do produkcji czekolady powinno być pozyskiwane w sposób przyjazny dla środowiska oraz musi odbywać się w warunkach, które zapewniają szanowanie praw człowieka. Wyróżnienie certyfikatem UTZ gwarantuje, że wszystkie etapy produkcji są identyfikowalne, a na straży tego stoją liczne kontrole.
Czekoladę z logo UTZ można obecnie znaleźć w 108 krajach – w Polsce także!
Czekolada - co musisz o niej wiedzieć?
Na początku swojej "kariery" występowała w formie półpłynnej. Ceniono jej gorzki smak, dodatkowo przyprawiany chilli. To oczekiwania konsumentów wymogły, by dodawać do niej cukier, przez co dziś ma całkiem sporo kalorii.
Zobacz:
Jak powstaje czekolada?
Ile kalorii ma czekolada?
Gorzka czekolada obniża ciśnienie
Uzależnienie od czekolady i kakao
Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe