Nabiał pomaga w zwalczaniu zapalenia jelit
Francuscy naukowcy odkryli nowy pozytywny wpływ bakterii zwartych w produktach mlecznych na zapalenie jelit. Dokonali tego, wprowadzając do chorego organu ludzkie białko – elafinę – czytamy na stronie rp.pl w artykule „Jogurty i sery na zapalenie jelit”.

Zapalenie jelit jest wywołane zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym, a czasem także długotrwałym spożywaniem nieodpowiednich pokarmów lub czynnikami genetycznymi. W czasie rozwoju choroby dochodzi do zachwiania równowagi ilości bakterii w jelitach. Objawami tego problemu są miedzy innymi biegunki i bóle brzucha, a efektem wychudzenie spowodowane nieprawidłowym wchłanianiem pokarmów.
W zakresie badań nad składem flory bakteryjnej w jelitach francuscy naukowcy pobrali ludzkie białko. Zespołem z Instytutu Pasteura oraz Instytutu Micalis przeprowadzającym badanie kierowała profesor Nathalie Vegnolle z Centrum fizjo-patologii Uniwersytetu w Tuluzie. Informacja o odkryciu została zamieszczona w Science Translational Medicine.
Elafina to ludzkie białko, które znajduje się w jelitach i ma właściwości przeciwzapalne. Niestety zanika ono u chorych na przewlekłe zapalenie jelit. Uzupełnienie tego braku mogłoby zostać skorygowane poprzez przeniesienie elafiny bezpośrednio do chorego organu.
Sposobem na ten problem było umieszczenie genu elafiny w bakteriach produktów mlecznych. Zmodyfikowane pożywienie zostało podane myszom. Po kilku godzinach od posiłku u zwierząt stwierdzono obecność w jelitach podanych bakterii. Dolegliwości zapalne ustępowały.
Aktualnie lekarze i naukowcy są w trakcie przygotowań do testów na ludziach. Bakterie bogatsze o białko ludzkie będą podawane w jogurtach i serach.
Zobacz też: Jak objawia się zespół jelita drażliwego?
Źródło: rp.pl/jp