Co jeść przy jelitówce, a czego unikać. Zastosuj te zasady, a szybko pomogą ci wrócić do sił

Jeśli zastanawiasz się, co jeść przy jelitówce, mamy wiadomość: na początku, gdy męczą cię objawy grypy żołądkowej, najlepiej nic nie jeść. A na pewno nie należy się do jedzenia zmuszać. Najważniejsze jest wtedy nawadnianie, najlepiej elektrolitami. Po ustąpieniu objawów konieczna jest dieta złożona z produktów niedrażniących układu pokarmowego. Początkowo wskazane są kleiki na wodzie, suchary, mus jabłkowy, lekki bulion. Potem można wprowadzać gotowane warzywa, zupę jarzynową, jajko na miękko.
Ewa Cwil / 21.11.2024 16:59

Jelitówkę (grypę żołądkową) wywołują wirusy, głównie rotawirusy. Osiedlają się one i namnażają w przewodzie pokarmowym, wywołują nieżyt i stan zapalny. A uszkadzając nabłonek jelit prowokują jego szybsze złuszczanie się i w efekcie wzmożoną utratę płynów, a wraz z nimi cennych elektrolitów (sodu, potasu, magnezu i wapnia).

Może to być szczególnie groźne dla seniorów i małych dzieci (bo najszybciej się odwadniają) oraz diabetyków (utrata płynów, a także problem z przyswajaniem posiłków grożą nadmiernym i szybkim spadkiem glukozy we krwi). Jednak i dla pełnych sił dorosłych grypa żołądkowa stanowi wyzwanie. Jak sobie z nim poradzić?

Spis treści:

  1. Co można jeść przy jelitówce: zasady
  2. Kolejność wprowadzania pokarmów przy jelitówce
  3. Przykładowy jadłospis na 1 dzień przy jelitówce

Co można jeść przy jelitówce: zasady

Na początek 3 podstawowe zasady:

  • Nie wmuszaj w siebie na siłę jedzenia – większość osób także dzieci (i to już w wieku przedszkolnym) może spokojnie przegłodzić się przez dzień. W tym czasie trzeba jednak dużo pić (szczególnie letnią przegotowaną wodę i wodę mineralną albo lekką herbatę). Stroń jednak od  soków i napojów gazowanych (także odgazowanej coli), sztucznie barwionych i aromatyzowanych – mogą bowiem dodatkowo podrażniać układ pokarmowy, a zawarte w nich cukry nasilają biegunkę.
  • Nie stosuj środków hamujących wypróżnianie – organizm musi się oczyścić. Aby poczuć ulgę, możesz za to zażywać dostępne bez recepty leki o działaniu rozkurczowym (np. No-Spa, Galospa) oraz osłaniającym (np. Smecta) czy odbudowujące florę bakteryjną probiotyki.
  • Gdy dolegliwości pokarmowe zaczną się wyciszać, zacznij jadać małe, lekkostrawne posiłki. Uwzględnij przy tym składniki, które przyspieszają w tym przypadku powrót do zdrowia.

Co jeść przy jelitówce?

W ostrym stadium choroby najważniejsze jest utrzymanie odpowiedniego nawodnienia. Wskazane są małe ilości wody, herbatki ziołowe (np. rumianek) i elektrolityczne napoje nawadniające.

Po złagodzeniu objawów wprowadza się delikatne, lekkostrawne pokarmy:

  • kleiki ryżowe na wodzie,
  • kisiel z mąki ziemniaczanej,
  • rozgotowany biały ryż,
  • chrupki kukurydziane lub sucharki,
  • zupy warzywne z przetartych składników (bez tłuszczu i przypraw),
  • mus jabłkowy.

Z czasem można dodać gotowane mięso drobiowe, ziemniaki w formie purée i delikatne warzywa gotowane na parze.

Czego nie jeść przy jelitówce?

Należy unikać:

  • tłustych i smażonych potraw,
  • nabiału (szczególnie pełnotłustego) w ostrym stadium choroby,
  • pikantnych przypraw,
  • produktów wzdymających, takich jak kapusta, cebula, brokuły,
  • cukru i słodyczy, które mogą nasilać biegunkę.

Kolejność wprowadzania pokarmów przy jelitówce

W pierwszym etapie najlepiej dać żołądkowi odpocząć i dbać jedynie o odpowiednie nawadnianie. Rezygnacja z jedzenia na 1-2 dni nie jest dla organizmu wielkim problemem, zwłaszcza jeśli zupełnie nie masz apetytu. Gdy twój stan się poprawi i nabierzesz ochoty na jedzenie, trzeba zaczynać od jedzenia lekkostrawnych posiłków, które nie obciążą ani żołądka, ani jelit. Dlatego zwykle stosuje się odpowiednią kolejność wprowadzania produktów:

  • Etap pierwszy w fazie ostrej choroby (zwykle kilka godzin): tylko nawodnienie — woda, napary ziołowe, elektrolityczne napoje nawadniające.
  • Jako pierwsze do diety wprowadza się lekkostrawne pokarmy: kleiki, sucharki, kisiel, rozgotowany ryż, klarowny rosół (niezbyt tłusty).
  • Etap stopniowego rozszerzania diety: delikatne zupy warzywne, gotowane mięso, ziemniaki purée, gotowane warzywa, jajo na miękko.
  • Etap dalszego rozszerzania diety: po 1-2 dniach poprawy można zacząć jeść produkty bogatsze w błonnik, jogurty naturalne i chude sery.

W sumie przez 3-5 dni należy powstrzymywać się przed jedzeniem potraw ciężkostrawnych i tłustych. Po tym czasie można zacząć jeść zupełnie normalnie, najlepiej stosując zasady zbilansowanej, zdrowej diety.

Przykładowy jadłospis na 1 dzień przy jelitówce

Poniżej przykład posiłków, jakie można spożywać w 1. lub 2. dniu po ustąpieniu objawów jelitówki. Posiłki powinny być nieduże, dlatego lepiej zjeść 5 małych posiłków niż 2-3 duże. Potrawy powinny być ciepłe, nie zimne, ani gorące:

  • Śniadanie: kleik ryżowy na wodzie, herbatka z rumianku.
  • Przekąska: kisiel – kompot z jabłek bez cukru z odrobiną mąki ziemniaczanej.
  • Obiad: mała porcja zupy z przetartych warzyw (marchew, seler) z porcją rozgotowanego ryżu oraz nieduża porcja purée ziemniaczanego i gotowanego filetu z indyka.
  • Przekąska: chrupki kukurydziane z musem jabłkowym.
  • Kolacja: jajo na twardo, jogurt, bułka z białej mąki z niedużą ilością masła.

Poniżej galeria z dodatkowymi poradami dotyczącymi diety przy jelitówce.

Artykuł pierwotnie opublikowała Diana Ożarowska-Sady dnia 1.12.2017 r.

Czytaj także:
Domowe sposoby na grypę żołądkową
Jelitówka u dziecka: przyczyny, objawy, leczenie
Cola na grypę żołądkową - opinia dietetyka

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA