Grypę żołądkową (inaczej jelitówkę) wywołują wirusy, głównie rotawirusy. Osiedlają się one i namnażają w przewodzie pokarmowym, wywołują nieżyt i stan zapalny. A uszkadzając nabłonek jelit prowokują jego szybsze złuszczanie się i w efekcie wzmożoną utratę płynów, a w raz z nimi cennych elektrolitów (sodu, potasu, magnezu i wapnia).
Może to być szczególnie groźne dla seniorów i małych dzieci (bo najszybciej się odwadniają) oraz diabetyków (utrata płynów a także problem z przyswajaniem posiłków grożą nadmiernym i szybkim spadkiem glukozy we krwi). Jednak i dla pełnych sił dorosłych grypa żołądkowa stanowi wyzwanie. Jak sobie z nim poradzić?
Na początek 3 podstawowe zasady:
- Nie wmuszaj w siebie na siłę jedzenia – większość osób także dzieci (i to już w wieku przedszkolnym) może spokojnie przegłodzić się przez dzień czy dwa. W tym czasie trzeba jednak dużo pić (szczególnie letnią przegotowaną wodę i wodę mineralną, lekką herbatę). Stron jednak od soków i napojów gazowanych (także odgazowanej coli), sztucznie barwionych i aromatyzowanych – mogą bowiem dodatkowo podrażniać układ pokarmowy, a zawarte w nich cukry nasilają biegunkę.
- Nie stosuj środków hamujących wypróżnianie – organizm musi się oczyścić. Aby poczuć ulgę możesz za to zażywać dostępne bez recepty leki o działaniu rozkurczowym (np. No-Spa, Galospa) oraz osłaniającym (np. Smecta) czy odbudowujące florę bakteryjną probiotyki.
- Gdy dolegliwości pokarmowe zaczną się wyciszać, zacznij jadać małe, lekkostrawne posiłki. Uwzględnij przy tym składniki, które przyspieszają w tym przypadku powrót do zdrowia.
Zobacz też:
Jakie są objawy grypy żołądkowej?
Co robić, gdy grypa żołądkowa pojawi się u dziecka?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!