Czym jest dializa nerek?
Dializa nerek ma na celu usunięcie szkodliwych składników z organizmu chorego.
Krew chorego w czasie dializ przepływa przez specjalne urządzenie, które ją oczyszcza. Pomaga to utrzymywać odpowiedni poziom składników mineralnych oraz kontrolować ciśnienie krwi.
Każdy pacjent poddany dializom musi posiadać ściśle określony rozkład dializ dobrany przez lekarza. Chory poddaje się dializom trzy razy w tygodniu, a każda dializa trwa około 3 godzin. Dializowanie może odbywać się w dzień lub w nocy (w czasie snu).
Dializa nerek w domu
Dzięki postępom nauki istnieją już maszyny, które umożliwiają przeprowadzanie dializy w domu. W centrach dializ pacjenci uczą się jak je przeprowadzać (nauka trwa zwykle 4-6 tygodni).
Jak przygotować się do dializy nerek?
Co jest ważne przed rozpoczęciem dializ?
- Przygotowanie stałego cewnika, przez który będzie filtrowana krew.
- Zakupienie maszyny do dializ. Pompuje ona krew, aby ją oczyścić, oprócz tego kontroluje jej ciśnienie oraz usuwa z niej zanieczyszczenia.
- Zakupienie dializatora, który ma kształt kanistra. Znajdują się w nim włókna do oczyszczania krwi.
- Podstawą jest posiadanie igieł. Zazwyczaj używa się dwóch. Jedna służy do odprowadzania krwi do dializatora, a druga wprowadza ją z powrotem do krwioobiegu osoby chorej. Istnieją igły specjalnie zaprojektowane w tym celu – posiadają one dwa otwory. Ciągłe wkłucia nie są przyjemne, jednak większość pacjentów przyzwyczaja się do nich. Chorzy uznają je za najtrudniejszą czynność podczas przeprowadzania dializ.
- Zaleca się przeprowadzać badania krwi raz na miesiąc – ich celem jest sprawdzenie jakości filtracji krwi.
Zobacz też: Jaka dieta najlepiej przygotuje do dializy?
Możliwe choroby związane z dysfunkcją nerek
Osoba mająca dysfunkcję nerek może jednocześnie mieć anemię oraz schorzenia mające wpływ na nerwy oraz stawy (objawy: nasilone zmęczenie, zespół niespokojnych nóg, zaburzenia snu).
Spożywanie odpowiednich produktów może wspomóc dializy i zdrowie pacjenta. W razie wykrycia choroby należy udać się do dietetyka, który ustali odpowiednią dla chorego ilość płynów – zbędne ich ilości mogą podnieść ciśnienie krwi, co może obciążać serce.
Dieta podczas choroby
Chorzy powinni pamiętać, że:
- nadmiar potasu może obciążać serce – należy unikać cytrusów, a także ziemniaków i owoców kartoflopochodnych – bananów, pomidorów oraz suszonych owoców;
- fosfor może osłabiać organizm, a szczególnie kości. Warto zwracać uwagę na produkty mleczne oraz warzywa strączkowe, orzechy i ich pochodne;
- należy unikać dużych ilości soli. Zawiera ją większość gotowych, a także mrożonych dań. Nie zaleca się jej spożywania, ponieważ wzmaga ona pragnienie, co z czasem może być powodem podniesienia ciśnienia krwi;
- zaleca się spożywania świeżych warzyw.
Zobacz też: Jak powinni się odżywiać chorzy dializowani?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!