Na czym polega właściwa higiena jamy ustnej?
Codzienna pielęgnacja jamy ustnej służy usunięciu resztek pokarmu i bakterii, pozwala zachować zdrowie zębów i dziąseł oraz likwiduje nieświeży oddech. Stomatolodzy zalecają, by myć zęby po każdym posiłku, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Dlatego przynajmniej dwa razy dziennie należy dokładnie szczotkować zęby. Wskazane jest również używanie nici dentystycznych oraz płynów do płukania jamy ustnej.
Istotnymi elementami prawidłowej higieny jamy ustnej są również regularne wizyty u stomatologa oraz stosowanie pełnowartościowej diety.
Ból lub krwawienie dziąseł podczas szczotkowania zębów może być rezultatem problemów zdrowotnych, dlatego należy zgłosić się do stomatologa.
Zobacz też: Jak zbudowane są zęby?
Jak prawidłowo myć zęby?
Najpopularniejsza i najmniej szkodliwa metoda szczotkowania zębów polega na ustawieniu części pracującej szczoteczki pod kątem 45 stopni do płaszczyzny zębów i czyszczeniu ruchem obrotowym lub wymiatającym, począwszy od linii dziąseł. Należy w ten sposób szczotkować powierzchnię wszystkich zębów, przesuwając się stopniowo od przodu ku tyłowi i odwrotnie.
Warto też delikatnie wyczyścić język, aby usunąć bakterie znajdujące się na jego powierzchni.
Jak używać nici dentystycznych?
Nici dentystyczne służą do oczyszczania przestrzeni międzyzębowych z bakterii i resztek pokarmu, których nie udało się usunąć przy użyciu szczoteczki. W tym celu należy przygotować około 40 cm nici dentystycznej i zwinąć jej końce dookoła środkowych palców tak, aby między palcami pozostało około 2,5–5 cm włókna. Następnie ruchami piłującymi należy delikatnie wprowadzić nić do przestrzeni międzyzębowej. Czynność trzeba wykonywać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić dziąseł.
Co jeść żeby mieć zdrowe zęby?
Odpowiedni jadłospis pomaga wzmocnić zęby i zapobiec schorzeniom jamy ustnej. Właściwa dieta powinna zawierać:
- mleko i przetwory mleczne – są bogate w wapń, istotny składnik budulcowy, który pozwala zachować mocne i zdrowe zęby;
- ryby – są źródłem witaminy D, regulującej gospodarkę wapniowo-fosforanową, a zatem – wpływającej na twardość zębów;
- cytrusy – zawierające witaminę C, która sprzyja utlenianiu wolnych rodników, zwiększa odporność organizmu, wzmacnia ścianki naczyń włosowatych (zapobiega krwawieniu dziąseł), chroni przed chorobami przyzębia (np. parodontozą);
- marchew, szpinak, kapustę, dynię, morele, melony, agrest, jaja, czerwone mięso, wątróbkę – produkty bogate w β-karoten (witaminę A) – substancję, która dba o zdrowie dziąseł, zapobiega chorobom przyzębia, działa bakteriobójczo (stymuluje wydzielanie śliny), wspomaga mineralizację szkliwa.
Zobacz też: Myj zęby w pracy!
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!