Dlaczego osoby z cukrzycą częściej chorują na miażdżycę?
W cukrzycy zarówno typu I jak i II występuje szereg zaburzeń hormonalnych i metabolicznych które wpływają na rozwój miażdżycy.
Mechanizm odpowiedzialny za przyspieszenie pojawienia się miażdżycy u chorych na cukrzycę nie jest do końca poznany. Uważa się że zwiększone ryzyko miażdżycy u tych chorych związane jest z wpływem cukrzycy na występowanie ogólnie znanych czynników ryzyka miażdżycy takich jak: nadciśnienie tętnicze czy zaburzenia lipidowe. Hiperlipidemia wpływa również na hamowanie odnowy śródbłonka tętnic, zaburza glikację kolagenu i innych protein strukturalnych ściany naczyń oraz uszkadza czynności parakrynne płytek krwi co zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic.
Przeczytaj: Cukrzycy bardziej narażeni na udar mózgu
Miażdżycowe zespoły chorobowe w cukrzycy
Makroangiopatie, a w szczególności choroba wieńcowa, odpowiedzialne są za ok. 70% zgonów pacjentów z cukrzycą. Jak pokazują badania zgorzel kończyn z powodu miażdżycy naczyń obwodowych występują 15-krotnie częściej w populacji chorych na cukrzycę. Ryzyko amputacji kończyny rośnie wraz z czasem trwania cukrzycy oraz wiekiem chorego.
Częstość udarów mózgu oraz niedokrwiennych przemijających zespołów neurologicznych jest również 2-3 krotnie większa u osób z cukrzycą.
Przeczytaj: Ile tłuszczu masz we krwi? Zrób lipidogram!
U chorych na cukrzycę zmiany miażdżycowe w tętnicach wieńcowych zajmują większą powierzchnię oraz w większym stopniu wystają ponad powierzchnię śródbłonka. U kobiet przed menopauzą chorujących na cukrzycę wykazano 3krotnie większy wskaźnik umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!