Spis treści:
- Kiedy jest zalecane płukanie gardła?
- Płukanie gardła wodą utlenioną
- Płukanie gardła wodą z solą
- Płukanie gardła ziołami
- Kiedy zgłosić się do lekarza?
Kiedy stosuje się płukanie gardła?
Płukanie gardła jest domową metodą stosowaną najczęściej na ból gardła spowodowany ostrym zapaleniem błony śluzowej gardła. Powodem dolegliwości jest przeważnie infekcja górnych dróg oddechowych. Na ogół wirusowa, ale może być też bakteryjna, powodująca anginę i wtedy podstawą leczenia jest przyjmowanie antybiotyków.
Bardzo popularne jest płukanie gardła wodą z solą oraz wodą utlenioną w odpowiednich proporcjach. W przygotowaniu płynów do płukania gardła, doskonale sprawdzają się zioła, które mają właściwości lecznicze. Płukanki na gardło są pomocne także przy drapaniu gardła i wspomagająco przy kaszlu.
Czytaj też: Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry.
Płukanie gardła wodą utlenioną
To stosowany przez nasze babcie popularny sposób odkażania i leczenia bolącego gardła. Płukanie gardła wodą utlenioną działa przede wszystkim odkażająco i przeciwzapalnie.
Bardzo ważne są odpowiednie proporcje. Nie wolno płukać gardła wodą utlenioną bez rozcieńczenia. Należy więc dodać 1 łyżeczkę 3% wody utlenionej do szklanki wody, wymieszać i płukać gardło 3-4 razy dziennie. Mieszanka powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury ciała.
Płukanie gardła wodą z solą
Płukanie gardła ciepłą wodą z solą przynosi ulgę w bólu, ma właściwości wyciągające wodę z tkanek w okolicy gardła, dzięki czemu wypłukuje drobnoustroje.
Aby przygotować płukankę z soli, należy 1/2 łyżeczki soli kuchennej rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody, a następnie płukać mieszkanką gardło kilka razy dziennie.
Płukanie gardła ziołami
Zioła wykorzystywane do płukania gardła to głównie:
- rumianek,
- nagietek,
- szałwia,
- ziele rzepiku,
- tymianek.
Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające i łagodzące ból.
Aby przygotować płukankę, 1-2 łyżki stołowe ziół należy zalać szklanką wrzątku, parzyć przez 20-30 minut, ostudzić i płukać gardło naparem kilka razy dziennie. Płukanki ziołowe mogą być stosowane również przez dzieci (1/3 szklanki naparu na jedno płukanie, dorośli 1/2 szklanki naparu na jedno płukanie).
Do ostudzonej płukanki można dodać łyżeczkę miodu na jedną porcję (uwaga - dzieci poniżej 1. roku nie powinny jeść miodu ze względu na możliwe zatrucie, zwane botulizmem niemowlęcym).
Do płukania gardła stosuje się też gotowe preparaty ziołowe jak Amol, Azulan czy Septosan. Jeśli wybierzemy popularny Amol, należy 1 łyżeczkę preparatu dodać do szklanki ciepłej wody, a następnie płukać gardło 1-3 razy dziennie.
Gdy bólowi gardła towarzyszy suchy kaszel, zalecany jest do płukania napar z dziewanny lub nagietka. Łyżkę płatków zalewamy wrzątkiem, studzimy i płuczemy gardło kilka razy dziennie. Taki napar można również pić.
Kiedy zgłosić się do lekarza?
Ból gardła nie zawsze może być leczony tylko domowymi sposobami. W przypadku infekcji wywołanej bakteriami (najczęściej paciorkowcami), konieczna będzie wizyta u lekarza, który przepisze antybiotyk.
Nieleczone zakażenie bakteryjne gardła może prowadzić do groźnych powikłań, takich jak infekcyjne zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowych lub zapalenie ucha środkowego, dlatego pewne objawy nie powinny być bagatelizowane. Do lekarza należy się zgłosić, gdy:
- ból gardła nie ustępuje po tygodniu,
- ból gardła nawraca,
- ból gardła występuje z bardzo wysoką gorączką lub dreszczami,
- masz osłabiony układ odpornościowy (np. w wyniku chemioterapii).
Więcej na podobny temat:
Zapalenie gardła – objawy, przyczyny, leczenie
Domowe sposoby na ból gardła - płukanki, okłady, syropy, inhalacje
Ból gardła - domowe sposoby, leczenie w ciąży i u dzieci
Domowe sposoby na przeziębienie - sposoby na ból gardła, kaszel, gorączkę
Jakie są najczęstsze przyczyny bólu gardła?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!