1. Ilość…
2. Regularność...
- Tendencja do biegunek może bowiem świadczyć o zaburzeniach wynikających z nadczynności tarczycy, stresu, alergii pokarmowej, celiakii (nietolerancji glutenu), wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, stresu czy zespołu jelita drażliwego.
- Skłonność do zaparć może zaś towarzyszyć np. niedoczynności tarczycy, cukrzycy, chorobie wrzodowej, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, rakowi jelita grubego, stresom i zespołowi jelita drażliwego.
3. Konsystencja
- Zbyt luźny stolec może świadczyć o jedzeniu nadmiernej ilości błonnika (np. gdy dietę zdominują surowe owoce i warzywa). Zdecydowanie za rzadki występuje, gdy pijemy za dużo wody lub napojów (np. kawy), intensywnie pobudzających ruchy jelita . To także główny objaw zatruć i infekcji pokarmowych. W efekcie tych ostatnich stolec może być w zasadzie całkowicie płynny, nawet mimo stosowania domowych sposobów na biegunkę.
Dlaczego biegunka bywa wodnista?
- A gdy stolec jest za twardy? Taki dla odmiany zwykle występuje, gdy przyjmujemy za mało wody i błonnika, a jemy sporo produktów słodkich czy wysokoprzetworzonych. Sprawę pogarsza także utrudniająca wypróżnianie słaba perystaltyka – często wynikająca z braku ruchu.
- Jeśli stolec wygląda na tłusty (zostawia w sedesie oka na powierzchni wody, jest obfity i połyskujący), może świadczyć o złym wchłanianiu tłuszczu, np. na skutek zapalenia trzustki. Gdy się to powtarza, trzeba iść do lekarza.
4. Kolorystyka
- Barwa biała, bardzo jasno żółta, szara lub zielonkawa może wystąpić po biegunce spowodowanej przez rotawirusowej. Ale jeśli nie mieliśmy "żołądkowej grypy" lub odbarwienie utrzymuje się przez ponad tydzień po niej, trzeba się skonsultować z lekarzem. Może bowiem chodzić o poważne problemy z trzustką, drogami żółciowymi czy wątrobą.
- Żywo czerwony odcień świadczy zwykle o obecności krwi, która pochodzi z dolnej części przewodu pokarmowego (jelita grubego czy odbytu). Może być też efektem podkrwawiania hemoroidów. Trzeba to zbadać.
- Smolisty czarny stolec występuje, jeśli do krwawienia dojdzie w górnym odcinku przewodu pokarmowego (żołądek, dwunastnica, początek jelita cienkiego). Może np. świadczyć o chorobie wrzodowej czy zapaleniu śluzówki przewodu pokarmowego, ale też o marskości wątroby lub raku. Dlatego objaw ten (podobnie jak odcień żywo czerwony) wymaga szybkiego zdiagnozowania.
5. Zapach...
- Jeśli jest wyjątkowo intensywny, próchniczny lub gnilny może świadczyć o zaburzeniach flory jelitowej. W unormowaniu jej powinny pomóc probiotyki i błonnik (ok. 40 g na dzień). Gdy tak się nie dzieje, warto problem zgłosić lekarzowi, bo odrzucający zapach bywa objawem złego wchłaniania pokarmów, skutkiem ubocznym niektórych leków ale i krwawień z przewodzie pokarmowym.
6. Efekty specjalne
- Duża ilość śluzu lub niestrawionego jedzenia wymaga jednak zbadania. Podobnie jak pojawienie się ropy czy czegoś, co może wyglądać na pasożyty (np. białe strzępki lub nitki, niezidentyfikowane galaretowate elementy).
- Koniecznie też trzeba się skonsultować z lekarzem, gdy stolce są pieniste (może to świadczyć o złym wchłanianiu lub zapaleniu jelit), kształtem przypominają wstążkę albo mają średnicę ołówka (to objaw zwężenia w odbytnicy, które może wynikać np. zrostów, ale i raka).
Polecamy!
Domowe napoje nawadniające pomogą ci przy grypie żołądkowej. Te 4 są w dodatku smaczne...
Grypa żołądkowa? 4 składniki, które sprawią, że szybciej wrócisz do formy
Grypa żołądkowa może trwać krócej!
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!