Spis treści:
Koniczyna czerwona - właściwości
Koniczyna czerwona nazywana inaczej koniczem lub koniczyną łąkową, to roślina, którą znajdziemy praktycznie na każdym kontynencie. Na terenie Polski chwast występuje m.in. na pastwiskach, na łąkach i w lasach. Roślina ma bardzo rozbudowany i silny korzeń, a jej łodygi mogą osiągać nawet 50 cm.
Koniczyna kwitnie od maja do września. Charakteryzuje się małymi różowo-purpurowymi kwiatkami. Są one wartościowym produktem leczniczym, używanym także w kosmetyce i kuchni. Kwiaty koniczyny czerwonej zawierają:
- potas,
- karoten,
- magnez,
- żelazo,
- olejki eteryczne,
- witaminę C,
- witaminę E,
- izoflawony,
- kwasy fenolowe,
- flawonoidy,
- barwniki antocyjanowe.
Koniczyna czerwona - działanie
Koniczyna czerwona przede wszystkim łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą. Jej działanie jest potwierdzone licznymi badaniami, z których wynika m.in., że codzienne stosowanie 80 mg ekstraktu z koniczyny znacznie zmniejsza ilość tzw. uderzeń gorąca.
Wynika to przede wszystkim z zawartych w niej izoflawonów, które mogą pobudzać lub blokować określone receptory estrogenowe. Skuteczność koniczyny sprawiła, że coraz częściej stanowi ona alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej, zwłaszcza dla pacjentek, które nie mogą stosować hormonów np. z powodu problemów zdrowotnych.
Dodatkowo koniczyna czerwona ma również działanie uspokajające. Polecana jest zwłaszcza jako uzupełnienie leczenia pacjentom ze zdiagnozowaną depresją. Roślina działa również przeciwbólowo, przeciwzapalnie i odkażająco. Sprawdzi się w walce z wirusami, grzybami i bakteriami.
Inne działanie koniczyny czerwonej:
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- obniża ciśnienie krwi,
- leczy stany zapalne skóry,
- pomaga podczas infekcji dróg oddechowych,
- poprawia krążenie,
- oczyszcza wątrobę,
- stabilizuje poziom hormonów,
- poprawia stan skóry i leczy trądzik,
- zapobiega łysieniu,
- zmniejsza ilość wypadanych włosów.
Koniczyna czerwona - zastosowanie w kuchni
Koniczyna czerwona znalazła swoje zastosowanie również jako dodatek do wielu dań. Nie należy obawiać się tej rośliny ponieważ jest w całości jadalna - zarówno jej kwiaty, jak i łodygi. Nie ma jednak wątpliwości, że to właśnie kwiaty są używane znacznie częściej.
Można przygotować z nich nie tylko gorący napar, ale także wykorzystać jako dodatek np. do sałatek, zup czy makaronów. Z kolei liście koniczyny z powodzeniem zastąpić mogą np. szpinak.
Koniczyna czerwona - dawkowanie
Więcej na temat zdrowej żywności:
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!