Jak uniknąć interakcji leków z błonnikiem?

Kwas ursolowy występujący w dużej ilości w skórce jabłek może odwrócić niekorzystne procesy zachodzące w komórkach mięśniowych podczas stażenia się. fot. Fotolia
Błonnik może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, powodując zmniejszenie ich wchłaniania, a co za tym idzie, zmniejszenie ich stężenia we krwi. Niskie stężenie leku we krwi może oznacza brak działania leczniczego. Interakcje leków z błonnikiem może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
/ 18.06.2011 11:49
Kwas ursolowy występujący w dużej ilości w skórce jabłek może odwrócić niekorzystne procesy zachodzące w komórkach mięśniowych podczas stażenia się. fot. Fotolia

Dlaczego błonnik zmniejsza wchłanianie leków?

Błonnik zmniejsza wchłanianie leków, gdyż:

- skraca pasaż jelitowy (lek jest szybciej wydalany z organizmu)

- wiąże szereg substancji (w tym leki) w świetle jelita, tworząc trudno wchłaniające się kompleksy

Przeczytaj też: Jak uniknąć interakcji leków z tłuszczami?

Leki, które wchodzą w interakcje z błonnikiem:

  • Leki przeciwdepresyjne

- Amitryptylna (Amitryptylinum)

- Imipramina (Imipramin)

  • Leki nasercowe

- Digoksyna (Digoxin)

- Metylodigoksyna (Bemecor)

Skutki interakcji między lekami a błonnikiem

Preparaty naparstnicy (Digoxin, Bemecor)

Preparaty te stosowane są w leczeniu niewydolności krążenia i zaburzeniach rytmu serca. Spożycie tych leków wraz z pokarmem bogatobłonnikowym prowadzi do obniżenia stopnia ich wchłaniania. Może się to objawić jako zaostrzenie niewydolności krążenia lub pogorszenie samopoczucia. Jednoczesne przyjmowanie produktów o wysokiej zawartości błonnika wraz z preparatami naparstnicy może być przyczyną udaru mózgu.

Przeczytaj też: Co podkrada wapń z Twojego organizmu?

Leki przeciwdepresyjne

Błonnik obniża wchłanianie trójpierścieniowych leków  przeciwdepresyjnych i powoduje brak działania przeciwlękowego i przeciwdepresyjnego.

Jak unikać interakcji leków z błonnikiem i działań niepożądanych?

  • Jeśli przyjmujesz leki, które mogą wchodzić w interakcje z błonnikiem, nie zażywaj leku w trakcie, tuż przed lub tuż po posiłku o dużej zawartości błonnika. Produkty o dużej zawartości błonnika to, np.: otręby pszenne, siemię lniane, fasola, płatki jęczmienne, śliwki suszone, ryż brązowy, musli z owocami suszonymi, płatki i chrupki kukurydziane, płatki owsiane, chleb graham, chleb żytni, brukselka, kasza gryczana.
  • Zażywaj lek co najmniej 2 godziny po i 1 godzinę przed posiłkiem bogatym w błonnik.
  • Jeśli lekarz lub farmaceuta, zaleci przyjmowanie leku w trakcie, tuż przed lub po posiłku, to wybierz produkty zawierające małą ilość błonnika. Są to np.: marchew, ryż biały, makarony, kasza manna, bułki pszenne, jabłko, banany, ziemniaki, pomidory bez skóry, sałata, tłuszcze (masło, olej), mięso i wędliny, ryby.
  • Pamiętaj, że produkty o małej i średniej zawartości błonnika, spożyte w dużych ilościach, mogą wpływać na ogólną podaż błonnika w diecie i w rezultacie spowodować interakcję między lekiem a błonnikiem.

Jeżeli nie przyjmujesz leków, które mogą wchodzić w interakcje z błonnikiem, to nie masz powodu, aby ograniczać jego spożycie. Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Korzystnie wpływa on na zdrowie, odgrywa rolę w zapobieganiu chorób, tj.: otyłości, miażdżycy, kamicy żółciowej oraz nowotworom jelita grubego.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA