Spis treści:
Kocanka - co to jest?
Kocanka to roślina pochodząca z rodziny astrowatych, która występuje na terenie większości krajów w Europie, a także na Syberii. Rośnie głównie na glebach suchych i piaszczystych – wydmach, drogach polnych czy ugorach.
Osiąga wysokość około 30 cm. Charakteryzuje się żółtymi kwiatami w kształcie koszyczków. Kocanka kwitnie zwykle od lipca do października. Jest świetnym dodatkiem do okolicznościowych bukietów. Roślina znana jest jednak z czegoś zupełnie innego.
Mowa o jej prozdrowotnych właściwościach. Kocankę najlepiej zebrać już na początku sezonu, czyli w kwietniu, a później ususzyć jej kwiatostan. Kocankę można również kupić w sklepach zielarskich. Opakowanie kosztuje zwykle od 2 zł do 5 zł. Suszone kwiaty następnie można spożywać w formie naparu, nalewki lub oleju.
Kocanka - właściwości i zastosowanie
Kwiaty kocanki zawierają olejki eteryczne, woski, karotenoidy (naturalne przeciwutleniacze) i flawonoidy (związki chemiczne, które działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie). Dzięki wymienionym wyżej składnikom kocanka charakteryzuje się bardzo silnymi właściwościami prozdrowotnymi.
Kwiaty kocanki przede wszystkim polecane są osobom, które mają problemy z wątrobą. Regulują procesy trawienne, łagodzą stany zapalne, a także ułatwiają trawienie pokarmu. Roślina stymulująco działa również na pracę trzustki.
Inne właściwości kocanki:
- zmniejsza opuchliznę, np. w przypadku złamań czy stłuczeń,
- oczyszcza organizm, np. w przypadku zatrucia,
- działa rozkurczowo i dobrze radzi sobie np. z bólami menstruacyjnymi,
- działa moczopędnie,
- działa rozluźniająco i pomaga walczyć ze stresem
- działa antybakteryjnie i oczyszczająco, polecana zwłaszcza w przypadku trądziku oraz alergii i stanów zapalnych skóry,
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- bardzo dobrze nawilża i regeneruje skórę
- wzmacnia barierę lipidową naskórka,
- działa przeciwzmarszczkowo,
- pomaga na infekcje górnych dróg oddechowych.
Kocanka - jak używać?
Z kocanki samodzielnie można przygotować tonik nawilżający. Łyżkę stołową kwiatów należy zalać szklanką gorącej wody. Po ostygnięciu odcedzamy napar i umieszczamy w pojemniku z atomizerem. Tonik świetnie sprawdzi się do codziennej pielęgnacji skóry. Należy pamiętać o jego krótkim terminie ważności. Produkt nie zawiera konserwantów, powinien być trzymany w lodówce i wykorzystany w ciągu 5 dni. Inaczej się zepsuje.
W sklepach zielarskich zakupić można również olej z kocanki. Nie należy go jednak spożywać. Przeznaczony jest on jedynie do użytku zewnętrznego. Kilka kropli oleju można rozsmarować bezpośrednio na skórze lub dodać do ulubionego kremu czy balsamu do ciała.
Napar z kocanki
Z kwiatów kocanki bardzo łatwo można przygotować napar. Łyżkę suszonych kwiatów należy wsypać do szklanki i następnie zalać wrzącą wodą. Napar powinien parzyć się 15-20 minut. Po tym czasie można go odcedzić i wypić. Taki napój można z powodzeniem pić nawet 3 razy dziennie.
Nalewka z kocanki
Kocanka dobrze sprawdzi się także w postaci nalewki. Jej przygotowanie wymaga jednak znacznie więcej czasu niż przygotowanie naparu.
Składniki:
- 10 łyżek ususzonych kwiatów kocanki,
- 5 łyżek miodu lub pół szklanki cukru,
- pół litra spirytusu.
Składniki należy połączyć, wlać do słoika lub szczelnie zakręconej butelki i odstawić w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa do spożycia, wymaga jedynie odcedzenia kwiatów. W przypadku problemów trawiennych należy spożywać dziennie 1 łyżeczkę nalewki.
Więcej na temat naturalnych sposobów pielęgnacji:
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!