Żurawina to niewielkie, twarde, czerwone owoce o kwaśno-cierpkim smaku. Są blisko spokrewnione z borówką. Dwie dominujące odmiany to żurawina wielkoowocowa (amerykańska) oraz europejska. Żurawina rzadko jest spożywana na surowo, raczej wybieramy ją w postaci suszonych owoców, soków, a także jako dodatku w sosach, batonach, serach i innych produktach.
Naukowcy od dawna badają właściwości tych owoców, ponieważ ich bogaty i wyjątkowy skład ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Spis treści:
Co leczy żurawina?
Żurawina jest stosowana przede wszystkim w leczeniu zakażeń układu moczowego (ZUM), np. zapalenia pęcherza, oraz w profilaktyce miażdżycy i chorób naczyń wieńcowych.
Jeśli chodzi o infekcje dróg moczowych, to naukowcy dowiedli, że żurawina wypłukuje bakterie, w tym E. coli odpowiedzialną za zdecydowaną większość przypadków zachorowań.
Istnieje wiele badań, które to potwierdzają. Jedna z prac zespołu badaczy pod kierunkiem dr. J. Avorna z Uniwersytetu Harvarda, z udziałem 153 kobiet, dowiodła, że spożywanie szklanki soku żurawinowego codziennie przez 6 miesięcy zmniejszyło o 58% ilość bakterii w moczu w porównaniu z kobietami, które nie piły soku. U kobiet pijących sok znacznie rzadziej trzeba było stosować antybiotyk, jeśli doszło do zapalenia.
Żurawina ma więcej leczniczych i ochronnych właściwości:
- Żurawina ma właściwości przeciwnowotworowe i kardioprotekcyjne, co jest zasługą zawartości bardzo silnych przeciwutleniaczy (zwłaszcza proantocyjanidynów).
- Przeciwdziała starzeniu się.
- Działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo na wiele drobnoustrojów.
- Hamuje infekcję H. pylori, przez co chroni przed chorobą wrzodową.
- Zapobiega chorobom zapalnym i infekcyjnym jamy ustnej, dzięki redukowaniu liczby bakterii w ślinie.
- Poprawia skład mikroflory jelitowej.
- Działa przeciwzapalnie - regularne spożywanie żurawiny obniża poziom markerów prozapalnych w organizmie.
- Pomaga regulować ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, zwiększa elastyczność tętnic, dlatego może zapobiegać miażdżycy, udarom i zawałom.
- Obniża oporność bakterii na antybiotyki. Żurawina ogranicza przywieranie bakterii na ścian dróg moczowych, co ułatwia ich usuwanie, ale ich nie zabija, dzięki czemu nie zwiększa oporności szczepów na leki.
- Chroni przed cukrzycą, co jest zasługą działania przeciwutleniaczy i związków hamulcowych stanu zapalnego. Żurawina poprawia m.in. odpowiedź komórek trzustki produkujących insulinę na glukozę, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Składniki odżywcze żurawiny
Składniki odżywcze żurawiny różnią się w zależności od jej postaci - surowej lub suszonej.
Szklanka surowej żurawiny zawiera:
- 46 kalorii,
- 0 gramów tłuszczu,
- 12 gramów węglowodanów,
- 4 gramy błonnika,
- 4 gramy cukru,
- 1 gram białka,
- 2 miligramy sodu.
1/4 szklanki suszonych owoców zawiera:
- 92 kalorie,
- 0 gramów tłuszczu,
- 25 gramów węglowodanów,
- 2 gramy błonnika,
- 22 gramy cukru,
- 0 gramów białka,
- 2 miligramy sodu.
Żurawina zawiera też witaminy (przede wszystkim witaminę C), potas, wapń oraz swoją najsilniejszą broń – przeciwutleniacze (proantocyjanidyny, antocyjany, kwasy fenolowe, flawonole).
Ile żurawiny dziennie można jeść
Nie ma ogólnych wytycznych dotyczących zalecanego dziennego spożycia żurawiny, jednak z badań wynika, że korzyści zdrowotne można osiągnąć, pijąc dziennie szklankę soku żurawinowego lub zjadając garść suszonych owoców.
Aby żurawina leczyła i chroniła przed chorobami, trzeba ją jeść regularnie. Pamiętaj, że suszona żurawina ma sporo kalorii, więc nie można z nią przesadzać. Jeśli zdecydujesz się na sok, wybieraj ten niesłodzony.
Żurawina choć jest zdrowia, nie jest polecana wszystkim. Powinny jej unikać osoby z kamicą nerkową, ponieważ zawiera wysoką zawartość szczawianów. Z powodu możliwych interakcji nie jest też polecana osobom przyjmującym warfarynę.
Źródła:
J.B. Blumberg i inni, Cranberries and Their Bioactive Constituents in Human Health, doi: 10.3945/an.113.004473,
J.B. Blumberg i inni, Impact of Cranberries on Gut Microbiota and Cardiometabolic Health: Proceedings of the Cranberry Health Research Conference 2015, doi: 10.3945/an.116.012583
C. Coyle, Rutgers Researcher Discusses the Health Benefits of Cranberries, www.rutgers.edu/news/rutgers-researcher discusses-health-benefits-cranberries,
Cranberries, serwis WebMD, www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries.
Czytaj także:
Zapalenie pęcherza - domowe sposoby (7 skutecznych terapii)
Objawy i leczenie zapalenia pęcherza u dziecka. Jakie badania wykonać?
Zapalenie cewki moczowej – jak dochodzi do zakażenia, objawy i leczenie
Co jest dobre dla nerek? 10 sposobów na zachowanie nerek w dobrej formie
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!