inhalacje z soli kuchennej fot. Adobe Stock, nolonely

Inhalacje z soli kuchennej – domowy sposób na kaszel, katar i zatkane zatoki

Inhalacje z soli kuchennej można z łatwością przygotować w domu. Są tanim i skutecznym sposobem na zatkany nos i kaszel.
/ 10.01.2022 11:30
inhalacje z soli kuchennej fot. Adobe Stock, nolonely

Spis treści:

  1. Inhalacje z soli kuchennej – czy można je stosować?
  2. Na co działają inhalacje z soli kuchennej?
  3. Jak przygotować inhalację z soli kuchennej?
  4. Inhalacje z soli kuchennej – bezpieczeństwo

Inhalacje z soli kuchennej – czy można je stosować?

Sól kuchenna może być z powodzeniem wykorzystana do domowych inhalacji. Jest składnikiem tanim i łatwo dostępnym, do tego sól mamy prawie zawsze pod ręką.

Sól kuchenna składa się niemal wyłącznie z chlorku sodu. Sól (chlorek sodu) jest stosowana od dawna w medycynie, szczególnie w leczeniu uzdrowiskowym (haloterapia). Można ją używać do płukanek, kąpieli i inhalacji. Chlorek sodu jest również składnikiem płynu pozakomórkowego człowieka, a sód jest najważniejszym elektrolitem.

Chlorek sodu rozcieńczony w odpowiedniej proporcji nazywany jest solą fizjologiczną lub roztworem fizjologicznym soli – jest obojętny dla tkanek i stosowanym np. do płukania nosa, zatok i inhalacji u dzieci i dorosłych. W postaci rozpuszczonej występuje również w wodzie morskiej, występującej często w postaci sprayów do nosa.

Na co działają inhalacje z soli kuchennej?

Inhalacja z soli kuchennej jest stosowana przede wszystkim w infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi katar, pomaga na zatkany nos i zatoki oraz kaszel.

Inhalacje z soli kuchennej:

  • zmniejszają obrzęk błony śluzowej dróg oddechowych,
  • zmniejszają stan zapalny,
  • rozpuszczają śluz,
  • ułatwiają i przyspieszają odkrztuszanie wydzieliny,
  • hamują rozwój bakterii,
  • zwiększają aktywność fagocytów – komórek żernych układu odpornościowego, które hamują rozwój infekcji,
  • zmniejszają nadreaktywność oskrzeli,
  • zmniejszają częstość występowania stanów zapalnych dróg oddechowych,
  • ułatwiają usunięcie zanieczyszczeń powietrza i alergenów z dróg oddechowych,
  • poprawiają pracę płuc,
  • wpływają korzystnie na samopoczucie i działają odprężająco.

Inhalacje z soli kuchennej są pomocne nie tylko przy ostrych infekcjach, ale również przewlekłych chorobach dróg oddechowych.

Jak przygotować inhalację z soli kuchennej?

Inhalację z soli bardzo łatwo przygotować:

  • Wlej litr gorącej zagotowanej wody do miski.
  • Wsyp 1-1,5 łyżki soli kuchennej.
  • Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się soli.
  • Nakryj głowę i miskę ręcznikiem, i wdychaj parę przez ok. 10 minut. 
  • Inhalacje z soli powtarzaj 1-2 razy dziennie.

Inhalacje z soli kuchennej – bezpieczeństwo

Inhalacja solna może powodować nasilenie kaszlu, co na ogół jest dobrym znakiem, ponieważ sól rozrzedza śluz i skłania drogi oddechowe do pozbycia się go. Działanie soli może również powodować niewielką wysypkę, która samoistnie ustępuje. 

Z ilością soli do inhalacji nie można przesadzać. Jej nadmiar może podrażniać śluzówkę i powodować nadmierną aktywność dróg oddechowych. To może być szczególnie niebezpieczne u osób z astmą. Zabieg powinniśmy stosować zgodnie z zaleceniami.

Czytaj także:
Inhalacje na katar i zatoki - jak zrobić domową inhalację (3 przepisy)
Inhalacje z soli fizjologicznej - jak przygotować i na co działają
Inhalacja - kiedy stosować i jak ją prawidłowo wykonać?
 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!