Spis treści:
- Inhalacje z soli kuchennej – czy można je stosować?
- Na co działają inhalacje z soli kuchennej?
- Jak przygotować inhalację z soli kuchennej?
- Inhalacje z soli kuchennej – bezpieczeństwo
Inhalacje z soli kuchennej – czy można je stosować?
Sól kuchenna może być z powodzeniem wykorzystana do domowych inhalacji. Jest składnikiem tanim i łatwo dostępnym, do tego sól mamy prawie zawsze pod ręką.
Sól kuchenna składa się niemal wyłącznie z chlorku sodu. Sól (chlorek sodu) jest stosowana od dawna w medycynie, szczególnie w leczeniu uzdrowiskowym (haloterapia). Można ją używać do płukanek, kąpieli i inhalacji. Chlorek sodu jest również składnikiem płynu pozakomórkowego człowieka, a sód jest najważniejszym elektrolitem.
Chlorek sodu rozcieńczony w odpowiedniej proporcji nazywany jest solą fizjologiczną lub roztworem fizjologicznym soli – jest obojętny dla tkanek i stosowanym np. do płukania nosa, zatok i inhalacji u dzieci i dorosłych. W postaci rozpuszczonej występuje również w wodzie morskiej, występującej często w postaci sprayów do nosa.
Na co działają inhalacje z soli kuchennej?
Inhalacja z soli kuchennej jest stosowana przede wszystkim w infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi katar, pomaga na zatkany nos i zatoki oraz kaszel.
Inhalacje z soli kuchennej:
- zmniejszają obrzęk błony śluzowej dróg oddechowych,
- zmniejszają stan zapalny,
- rozpuszczają śluz,
- ułatwiają i przyspieszają odkrztuszanie wydzieliny,
- hamują rozwój bakterii,
- zwiększają aktywność fagocytów – komórek żernych układu odpornościowego, które hamują rozwój infekcji,
- zmniejszają nadreaktywność oskrzeli,
- zmniejszają częstość występowania stanów zapalnych dróg oddechowych,
- ułatwiają usunięcie zanieczyszczeń powietrza i alergenów z dróg oddechowych,
- poprawiają pracę płuc,
- wpływają korzystnie na samopoczucie i działają odprężająco.
Inhalacje z soli kuchennej są pomocne nie tylko przy ostrych infekcjach, ale również przewlekłych chorobach dróg oddechowych.
Jak przygotować inhalację z soli kuchennej?
Inhalację z soli bardzo łatwo przygotować:
- Wlej litr gorącej zagotowanej wody do miski.
- Wsyp 1-1,5 łyżki soli kuchennej.
- Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się soli.
- Nakryj głowę i miskę ręcznikiem, i wdychaj parę przez ok. 10 minut.
- Inhalacje z soli powtarzaj 1-2 razy dziennie.
Inhalacje z soli kuchennej – bezpieczeństwo
Inhalacja solna może powodować nasilenie kaszlu, co na ogół jest dobrym znakiem, ponieważ sól rozrzedza śluz i skłania drogi oddechowe do pozbycia się go. Działanie soli może również powodować niewielką wysypkę, która samoistnie ustępuje.
Z ilością soli do inhalacji nie można przesadzać. Jej nadmiar może podrażniać śluzówkę i powodować nadmierną aktywność dróg oddechowych. To może być szczególnie niebezpieczne u osób z astmą. Zabieg powinniśmy stosować zgodnie z zaleceniami.
Czytaj także:
Inhalacje na katar i zatoki - jak zrobić domową inhalację (3 przepisy)
Inhalacje z soli fizjologicznej - jak przygotować i na co działają
Inhalacja - kiedy stosować i jak ją prawidłowo wykonać?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!