Spis treści:
- Co to jest mleczko pszczele?
- Mleczko pszczele - cena
- Mleczko pszczele - opinie
- Właściwości mleczka pszczelego
- Dawkowanie mleczka pszczelego
Co to jest mleczko pszczele?
Według ekspertów ds. żywienia mleczko pszczele jest jednym z naturalnych produktów o najsilniejszym działaniu leczniczym na świecie. Poprawia ogólny stan zdrowia organizmu, zwiększa wydajność pracy, zdolność koncentracji, wzmacnia pamięć oraz korzystnie wpływa na sen. Stosując mleczko pszczele, można zapobiec wielu chorobom.
Mleczko pszczele, inaczej zwane mlekiem pszczół, jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic. Ma kolor masła i konsystencję podobną do skondensowanego mleka. Mlekiem tym żywią się młode pszczoły przez pierwsze trzy dni swojego życia oraz królowa-matka, która zapewnia przetrwanie całej kolonii roju.
W skład mleczka pszczelego wchodzą: woda (67%), białka (12,5%), cukry proste (11%), kwasy tłuszczowe (5%), a także minerały (potas, wapń, sód, cynk, żelazo, miedź, mangan) enzymy, prohormony, aminokwasy oraz witaminy z grupy B, takie jak: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 (inaczej kwas foliowy), B12. Zawartość tych ostatnich jest większa niż w drożdżach piwnych.
Mleczko pszczele to ważne, naturalne źródło acetylocholiny oraz kwasu 10-hydroksy-2-decenowego (10-HDA; mającego właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe), które wzmacniają mechanizmy obronne przed chorobami i pomagają usunąć wolne rodniki.
Mleczko pszczele - cena
Cena mleczka pszczelego rozpoczyna się od ok. 50 zł za 25 g produktu. Za 50 g trzeba zatem zapłacić odpowiednio mniej więcej 100 zł. Opakowanie o pojemności 25 g powinno szacunkowo wystarczyć na około 2-4 tygodnie stosowania.
Mleczko pszczele - opinie
Mleczko pszczele cieszy się dobrą opinią pośród tych, którzy mieli okazję je stosować. Wiele osób wskazuje przede wszystkim na poprawę kondycji włosów, a także skóry i paznokci. Mleczko pszczele pomaga w leczeniu impotencji - ma wpływ na libido.
Stosowane podczas przeziębienia i grypy, łagodzi ich objawy. Kobiety stosujące mleczko pszczele podczas menopauzy twierdzą, że ich dolegliwości znacznie się zmniejszyły.
Właściwości mleczka pszczelego
Mleczko pszczele ma szerokie zastosowanie w medycynie. Stosuje się je w chorobie Alzheimera, ponieważ zawiera dużą ilość acetylocholiny, która jest niezbędna do przekazywania impulsów nerwowych.
Ostatnie badania pokazują, że stosowanie mleczka zatrzymuje procesy zwyrodnieniowe w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN), a nawet pomaga odbudować obumarłe komórki.
Inne zastosowanie mleczka pszczelego:
- Choroba nowotworowa - w czystym mleczku pszczelim znajduje się kwas 10-hydroksy-2-decenowy (10-HDA), który hamuje rozwój i wzrost komórek nowotworowych.
- Niepłodność u kobiet - mleczko zwiększa poziom hormonów luteinizujących we krwi, które wspomagają owulację. Zaleca się spożywanie mleczka kobietom, które mają nieregularne miesiączki oraz tym, których jajniki słabo pracują.
- Niepłodność męska, impotencja - stosowanie mleczka pszczelego zwiększa poziom testosteronu we krwi, który ma istotny wpływ na układ hormonalny u mężczyzn cierpiących na niepłodność czy impotencję.
- Cukrzyca - mleczko pszczele obniża oporność organizmu na insulinę, tzn. trzustka uwalnia się spod przymusu wzmożonej produkcji insuliny.
- Depresja - mleczko ma też działanie antydepresyjne, zmniejsza niepokój i napięcie psychiczne. Poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność oraz objawy depresyjne; działa również w przypadku braku apetytu.
- Osteoporoza - u kobiet po 45. roku życia spada produkcja estrogenu. Brak tego hormonu powoduje osteoporozę. Mleczko wspomaga pracę jajników, pobudza wytwarzanie estrogenów.
- Menopauza - w 2004 roku w Klinice Ginekologii w Sofii przeprowadzono badania, w których brało udział 55 kobiet będących w okresie przekwitania. Podczas 90-dniowej kuracji panie dostawały 0,5-1 g mleczka pszczelego dziennie. U większości z nich objawy typowe dla menopauzy, tj. zaburzenia rytmu serca, krążenia, osteoporoza, nadmierne owłosienie, ustąpiły lub zmniejszyły swoje nasilenie.
- Skleroza i miażdżyca - mleczko obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zapobiega ich osadzaniu się na ścianach żył.
- Stwardnienie rozsiane - przypadku stwardnienia bocznego zanikowego (inne nazwy: choroba Charcota, choroba Lou Gehriga) najlepsze wyniki osiągnął rumuński lekarz, który do tej pory podawał swoim pacjentom przez 7 dni 8-10 g, następnie robił 4 tygodnie przerwy, po czym kuracja była powtarzana.
- Otępienie starcze i demencja - mleczko pszczele poleca się do zmniejszenia efektów starzenia się. Spowalnia ono ten proces oraz poprawia pamięć.
Dawkowanie mleczka pszczelego
Do niedawna dzienna dawka mleczka pszczelego stosowana w medycynie wynosiła 0,2 g i była podawana w liofilizowanej (dehydratyzowanej) tabletce. Jednak w wielu badaniach udowodniono, że dawka ta była zaniżona i nie pozwalała uzyskać dobrych rezultatów.
Kilku naukowców – Japończycy Shoei Furukawa i Noriko Hattori, Rumunka Cristina Aosan oraz Szwajcar Stefan Bogdanof – po przeprowadzonych badaniach zaproponowali nowy sposób dawkowania mleczka pszczelego. Uznali, że z powodzeniem można przyjmować 1-5 g dziennie, bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.
Podczas badań stwierdzono także, że mleczko liofilizowane lub w innej formie nie ma takich samych właściwości terapeutycznych co czyste mleczko pszczele.
Zaleca się więc dzienną dawkę 1-5 g w kuracjach 30-90-dniowych, po których należy robić przerwy 10-30-dniowe. W poszczególnych przypadkach można przekroczyć dawkę 5 g, jednak wtedy kuracje powinny być krótsze, a przerwy między nimi dłuższe.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.10.2012 na zlecenie Edipresse.
Czytaj więcej o właściwościach zdrowotnych różnych produktów:
Oczar wirginijski
Mniszek lekarski
Pokrzywa zwyczajna
Kwas octowy
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!