Leśne jagody, borówki amerykańskie - właściwości zdrowotne fot. Adobe Stock

Jagody leśne i borówki amerykańskie - właściwości zdrowotne

Jagody leśne mają wyjątkowe właściwości zdrowotne: korzystnie wpływają na wzrok, zapobiegają biegunce, wzmacniają odporność. Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej także są nie do przecenienia - ich jedzenie może zapobiegać groźnym nowotworom.
/ 10.07.2020 04:54
Leśne jagody, borówki amerykańskie - właściwości zdrowotne fot. Adobe Stock

Jagody leśne są znane ze swoich wyjątkowych właściwości. To naturalny lek na biegunkę, posiadający cenne witaminy i składniki mineralne. Zawierają selen, cynk, mangan, są bogate w witaminy: C, A, B, PP.

Borówka amerykańska także ma szereg właściwości zdrowotnych - obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega nowotworom i nadciśnieniu tętniczemu krwi.

Zdrowotne właściwości jagód leśnych

Świeże jagody leśne warto spożywać na surowo, ale można je również przetworzyć. Niezwykłe właściwości zdrowotne posiada np. napar z suszonych jagód, który likwiduje biegunkę.

Oto najcenniejsze właściwości jagód leśnych:

  • Pomagają utrzymywać stały poziom cukru we krwi. Zawierają glukokininy, dzięki czemu bywają nazywane roślinną insuliną.
  • Mają właściwości antybakteryjne - pomagają zapobiegać stanom zapalnym układu moczowego.
  • Wzmacniają naczynia włosowate, dzięki czemu regulują poziom cholesterolu.
  • Picie naparu z suszonych jagód uspokaja i działa przeciwbólowo.
  • Uelastyczniają naczynia krwionośne dzięki antyutleniaczom.
  • Poprawiają wzrok, ponieważ dostarczają sporo karotenoidów, czyli prowitaminy A, niezbędnej dla dobrego widzenia. Ponadto usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości antocyjanów. Okuliści zalecają je nawet w profilaktyce zaćmy.
  • Dzięki wysokiej zawartości garbników, neutralizują produkty przemiany materii, zapobiegając biegunkom i zatruciom.
  • Usuwają z organizmu toksyny, dzięki dużej zawartości błonnika. Efektem takiego oczyszczenia jest ładniejsza cera.
  • Chronią mózg przed chorobami degeneracyjnymi. Niektórzy badacze twierdzą, że mogą nawet pobudzać rozwój nowych komórek nerwowych. Jest to także zasługa wspomnianych wcześniej antocyjanów.
  • Syrop z jagód leśnych pomaga zwalczyć kaszel i infekcje układu oddechowego.

Właściwości borówki amerykańskiej

Borówki amerykańskie także są bardzo cenione w medycynie naturalnej. Oto ich najcenniejsze właściwości zdrowotne:

  • poprawiają pamięć dzięki zawartości flawonoidów,
  • dzięki obecności antocyjanów zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL,
  • działają przeciwnowotworowo, zapobiegają głównie wystąpieniu raka piersi (zasługa fitoestrogenu i kwasu elagowego),
  • wspomagają pracę wątroby, zapobiegając marskości wątroby,
  • zawierają garbniki, które mają zdolność niszczenia groźnych bakterii E. Coli,
  • wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Barbary Lasoty. Pierwotnie został opublikowany 18.07.2014.

Wypróbuj te przepisy:Przepisy na przetwory z borówekProsty przepis na jagodziankiPrzepisy na dania z jagodami leśnymi - pierogi, placki, ciasta, muffiny

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/15.07.2020 11:43
kiedyś wyczytałam właśnie że te ciemne owoce są najlepsze na poprawę krążenia. Razem z mężem uwielbiamy sałatkę z jeżyn, borówek i polane mleczkiem kokosowym oraz wiórkami!Na co dzień przyjmujemy taksyfolinę z modrzewia bo mamy pewność że codziennie mamy podaż antyoksydantów
/03.03.2017 17:02
W pełni zgadam się z autorem, jagody są super cennym darem natury, ale chyba trochę niedocenianym i zapomnianym w dzisiejszych czasach. W okresie letnim staram się jeść bardzo dużo jagód, gorzej zimą, warto jeść je regularnie, aby poczuć pozytywne zmiany w organizmie. Ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością natknęłam się na produkt z kategorii super foods, pastę z jagód Liqberry. Producent zapewnia że to lepszy produkt niż tradycyjne jagody bo jest wzbogacony o składniki z rozerwanej pestki. Pasta bardzo smaczna, eko i bez żadnych dodatków. Jem ją od miesiąca i zaobserwowałam, że mój wzrok się poprawił, oczy nie meczą się tak bardzo przy pracy przed komputerem. Szczerze polecam regularne spożywanie jagód.