Jagody leśne są znane ze swoich wyjątkowych właściwości. To naturalny lek na biegunkę, posiadający cenne witaminy i składniki mineralne. Zawierają selen, cynk, mangan, są bogate w witaminy: C, A, B, PP.
Borówka amerykańska także ma szereg właściwości zdrowotnych - obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega nowotworom i nadciśnieniu tętniczemu krwi.
Zdrowotne właściwości jagód leśnych
Świeże jagody leśne warto spożywać na surowo, ale można je również przetworzyć. Niezwykłe właściwości zdrowotne posiada np. napar z suszonych jagód, który likwiduje biegunkę.
Oto najcenniejsze właściwości jagód leśnych:
- Pomagają utrzymywać stały poziom cukru we krwi. Zawierają glukokininy, dzięki czemu bywają nazywane roślinną insuliną.
- Mają właściwości antybakteryjne - pomagają zapobiegać stanom zapalnym układu moczowego.
- Wzmacniają naczynia włosowate, dzięki czemu regulują poziom cholesterolu.
- Picie naparu z suszonych jagód uspokaja i działa przeciwbólowo.
- Uelastyczniają naczynia krwionośne dzięki antyutleniaczom.
- Poprawiają wzrok, ponieważ dostarczają sporo karotenoidów, czyli prowitaminy A, niezbędnej dla dobrego widzenia. Ponadto usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości antocyjanów. Okuliści zalecają je nawet w profilaktyce zaćmy.
- Dzięki wysokiej zawartości garbników, neutralizują produkty przemiany materii, zapobiegając biegunkom i zatruciom.
- Usuwają z organizmu toksyny, dzięki dużej zawartości błonnika. Efektem takiego oczyszczenia jest ładniejsza cera.
- Chronią mózg przed chorobami degeneracyjnymi. Niektórzy badacze twierdzą, że mogą nawet pobudzać rozwój nowych komórek nerwowych. Jest to także zasługa wspomnianych wcześniej antocyjanów.
- Syrop z jagód leśnych pomaga zwalczyć kaszel i infekcje układu oddechowego.
Właściwości borówki amerykańskiej
Borówki amerykańskie także są bardzo cenione w medycynie naturalnej. Oto ich najcenniejsze właściwości zdrowotne:
- poprawiają pamięć dzięki zawartości flawonoidów,
- dzięki obecności antocyjanów zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu,
- obniżają poziom cholesterolu LDL,
- działają przeciwnowotworowo, zapobiegają głównie wystąpieniu raka piersi (zasługa fitoestrogenu i kwasu elagowego),
- wspomagają pracę wątroby, zapobiegając marskości wątroby,
- zawierają garbniki, które mają zdolność niszczenia groźnych bakterii E. Coli,
- wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
Artykuł powstał na podstawie tekstu Barbary Lasoty. Pierwotnie został opublikowany 18.07.2014.
Wypróbuj te przepisy:Przepisy na przetwory z borówekProsty przepis na jagodziankiPrzepisy na dania z jagodami leśnymi - pierogi, placki, ciasta, muffiny
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!