Rosół na nadciśnienie

Rosół na nadciśnienie

Nasze babcie podawały go na rozgrzewkę. I miały rację! Kubek gorącego rosołu z kury to doskonałe lekarstwo na przeziębienie i grypę.
/ 14.06.2013 13:24
Rosół na nadciśnienie
Wzmacnia organizm, zmniejsza wydzielanie śluzu, łagodzi katar, kaszel i ból gardła. Japońscy naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie odkryli, że może on także pomagać... nadciśnieniowcom. Zawarty w bulionie kolagen, który pochodzi z mięsa drobiowego, hamuje zwężanie naczyń krwionośnych, a tym samym może zapobiegać podwyższaniu ciśnienia krwi.

Uwaga!
Terapeutyczną moc ma oczywiście tylko rosół z niewielką ilością soli. Dlatego do gotowania nie używaj kostek bulionowych, przypraw typu jarzynka i maggi. Zawierają one sporo sodu, który podwyższa ciśnienie krwi. Do rosołu drobiowego dodaj szczyptę lubczyku i natki pietruszki – nadadzą potrawie lekko słony posmak. Tak doprawiony bulion ma dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!