Syrop z lipy fot. Adobe Stock

Syrop z lipy - właściwości i przepis na syrop z kwiatów lipy

Syrop z lipy przygotowuje się ze świeżych kwiatów, cukru, wody i soku z cytryny. Warto go stosować w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, a także jako aromatyczny dodatek do herbaty.
/ 17.07.2020 14:34
Syrop z lipy fot. Adobe Stock

Syrop z lipy powinien znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Najlepiej jest wykorzystywać świeże kwiaty i ich przylistki, zbierane na terenach z dala od zgiełku miasta, podczas sezonu kwitnienia, czyli w lipcu.

Spis treści:

  1. Przepis na syrop z lipy
  2. Właściwości syropu z lipy
  3. Kiedy zbieramy kwiaty lipy?

Przepis na syrop z lipy

Składniki:

  • 100-150 g świeżych kwiatów lipy (mogą być bez przylistków, jak również w połowie ilości z przylistkami),
  • 1 litr syropu: 1 kg cukru rozpuść w 1 litrze wrzątku,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty lipy opłucz na durszlaku i lekko osusz na czystej ściereczce.
  2. Przełóż je do wysokiego słoja (około 2-litrowego) i zalej gorącym syropem z cukru i wody.
  3. Wyśnij do słoja sok z całej cytryny.
  4. Słój przykryj ściereczką i zostaw tak na 2 dni, od czasu do czasu mieszając miksturę.
  5. Po upływie 2 dni przecedź syrop z lipy przez sito i przelej do butelek lub małych słoiczków.
  6. Zakręć i pasteryzuj - zakręcone słoiczki i butelki zagotuj w garnku wyścielonym ściereczką, tak długo, aby zakrętka pod wpływem uciśnięcia palcem się nie odbijała, zwykle trwa to około 15-20 minut.
  7. Pasteryzowany syrop z kwiatów lipy przechowuj w piwnicy, niepasteryzowany w lodówce. Po otwarciu zawsze przechowuj resztę syropu w chłodnym miejscu lub lodówce.

przepis na syrop z lipy
fot. Adobe Stock

Właściwości syropu z lipy

W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie napar (herbatkę) z kwiatów lipy, która działa napotnie. Jest zatem wskazana w łagodzeniu gorączki towarzyszącej infekcjom. Lipa także działa moczopędnie, przeciwskurczowo, lekko uspokajająco, łagodzi bóle głowy oraz poprawia wydzielanie żółci w wątrobie.

Syrop z lipy można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, pomocniczo w zwalczaniu przeziębień, kaszlu i infekcji oddechowych, a także jako aromatyczny „słodzik" do herbaty lub wody mineralnej.

Kiedy zbieramy kwiaty lipy?

Od samego początku jej kwitnienia, ogólnie rzecz biorąc w lipcu. Jednak w różnych miejscach Polski lipa kwitnie w innym czasie, przykładowo najpóźniej w rejonach górskich, najwcześniej na terenach miejskich. Do syropu z lipy najlepiej wykorzystywać świeże kwiaty lipy oraz ich przylistki, ale ważne, by zbierać je na terenach wiejskich i leśnych, a nie w centrum miasta.

Lipy to potężne drzewa mające czarną, szorstką korę oraz rozłożyste korony. Liście lipy są małe, sercowatego kształtu, poprzecinane „siecią naczynek". Kwiaty zaś delikatne, jasno-żółtego koloru. Mają słodki, przyjemny zapach, który wabi owady.

kwiaty lipy
fot. Adobe Stock

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.07.2013 r.

Więcej przepisów na syropy:
Przepis na syrop z czosnku
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/31.07.2020 15:40
Sam syrop z lipy średnio mi pomagał, ale odkąd biorę Verbascon to dużo łagodniej przechodzę przeziębienia.
/28.07.2020 19:19
Uwielbiam herbatkę lipową i miodek. Stosuje na przeziębienie czasami domowy syropek. Jak bierze mnie coś mocniejszego to robię z korzenia pelargonii afrykańskiej, albo kupuje w aptece verbascon z naturalnym wyciągiem
/14.06.2018 18:30
Właśnie zrobiłam z tego przepisu.
POKAŻ KOMENTARZE (4)