Spis treści:
- Syrop z lipy - właściwości
- Przepis na syrop z lipy
- Kiedy zbierać kwiaty lipy?
- Syrop z lipy - bezpieczeństwo
Syrop z kwiatów lipy - właściwości lecznicze
W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie napar (herbatkę) z kwiatów lipy, która działa napotnie. Jest wskazana w łagodzeniu gorączki towarzyszącej infekcjom. Lipa także działa moczopędnie, przeciwskurczowo, lekko uspokajająco, łagodzi bóle głowy, obniża wysokie ciśnienie krwi, łagodzi kaszel oraz poprawia wydzielanie żółci w wątrobie i ułatwia trawienie.
Syrop z lipy można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, pomocniczo w zwalczaniu przeziębień, kaszlu i infekcji dróg oddechowych, a także jako aromatyczny „słodzik" do herbaty lub wody mineralnej.
Przepis na syrop z lipy
Aby przygotować syrop z lipy, najlepiej wykorzystać świeże kwiaty i ich przylistki, zbierane na terenach z dala od zgiełku miasta, podczas sezonu kwitnienia, czyli w lipcu.
Składniki na syrop z lipy:
- 100-150 g świeżych kwiatów lipy (mogą być bez przylistków, jak również w połowie ilości z przylistkami),
- 1 litr syropu: 1 kg cukru rozpuść w 1 litrze wrzątku,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania syropu z lipy:
- Kwiaty lipy opłucz na durszlaku i lekko osusz na czystej ściereczce.
- Przełóż je do wysokiego słoja (około 2-litrowego) i zalej gorącym syropem z cukru i wody.
- Wyciśnij do słoja sok z całej cytryny.
- Słój przykryj ściereczką i zostaw na 2 dni, od czasu do czasu mieszając miksturę.
- Po upływie 2 dni przecedź syrop z lipy przez sito i przelej do butelek lub małych słoiczków.
- Zakręć i pasteryzuj - zakręcone słoiczki i butelki zagotuj w garnku wyścielonym ściereczką, tak długo, aby zakrętka pod wpływem uciśnięcia palcem się nie odbijała, zwykle trwa to około 15-20 minut.
- Pasteryzowany syrop z kwiatów lipy przechowuj w piwnicy, niepasteryzowany w lodówce. Po otwarciu zawsze przechowuj resztę syropu w chłodnym miejscu lub lodówce.
fot. Kwiat lipy ma wiele zastosowań / Adobe Stock, Maria
Syrop z lipy - kiedy zbierać kwiaty lipy?
Kwiaty lipy na syrop można zbierać od samego początku kwitnienia, na ogół w lipcu. Jednak w różnych miejscach Polski lipa kwitnie w innym czasie, np. najpóźniej w rejonach górskich, najwcześniej na terenach miejskich. Do syropu z lipy najlepiej wykorzystywać świeże kwiaty lipy oraz ich przylistki, ale ważne, by zbierać je na terenach wiejskich i leśnych, a nie w centrum miasta.
Lipy to potężne drzewa mające czarną, szorstką korę oraz rozłożyste korony. Liście lipy są małe, sercowatego kształtu, poprzecinane „siecią naczynek". Kwiaty zaś delikatne, jasnożółtego koloru. Mają słodki, przyjemny zapach, który wabi owady.
fot. Kwiaty lipy / Adobe Stock, Volodymyr
Syrop z lipy - bezpieczeństwo. Kiedy nie stosować?
Syrop z lipy i inne preparaty przygotowane z jej kwiatów są uznane za bezpieczne. Mogą je pić nawet dzieci. Z racji niewystarczających badań, kobiety w ciąży i karmiące powinny unikać spożywania środków z lipy. Warto pamiętać, że niektórzy są uczuleni na tę roślinę, dlatego w przypadku wystąpienia wysypki, kichania czy łzawienia trzeba przerwać stosowanie syropu z lipy. Niektóre doniesienia sugerują również, że ostrożność powinny zachować osoby z chorobami serca. Wynika to z zawartości związków o potencjalnym szkodliwym działaniu na serce.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.07.2020.
Czytaj także:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
10 prozdrowotnych właściwości mniszka lekarskiego. Jak jeść i zbierać popularne dmuchawce?
Jak zrobić nalewkę z kwiatów kasztana - prosty przepis, właściwości zdrowotne
Syrop z cebuli - przepis, dawkowanie, właściwości, przeciwwskazania
Uważaj na te zioła stosowane u dzieci. Mogą powodować groźne skutki uboczne
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!