Tradycyjny syrop z cebuli i 3 przepisy na cebulowe mikstury dla dorosłych

kieliszek jasnego, żółtawego alkoholu, a obok strąk czerwonej papryczki chilli fot. Adobe Stock
Tradycyjny syrop z cebuli można podawać już rocznym dzieciom. To także dobry domowy lek dla kobiet w ciąży. Jeżeli jednak mamy więcej niż 18 lat i nie jesteśmy przy nadziei, możemy sięgnąć po jego "mocniejszą" opcję:-) Podajemy 3 sprawdzone przepisy.
Diana Ożarowska-Sady / 03.04.2018 10:15
kieliszek jasnego, żółtawego alkoholu, a obok strąk czerwonej papryczki chilli fot. Adobe Stock

Na początek klasyka, czyli przepis na tradycyjny syrop z cebuli. Wystarczy, że drobno posiekasz 2 duże cebule i przekładając je do szklanego naczynia, będziesz każdą warstwę przesypywać cukrem (ewentualnie wymieszasz z miodem, najlepiej lipowym). Odstaw całość na parę godzin, następnie zlej sok do ciemnej buteleczki lub słoika i wstaw do lodówki.  
Aż do ustąpienia objawów (i na wszelki wypadek przez 2 kolejne dni), pij po łyżce syropu 3 razy dziennie. Dawkowanie dla małych dzieci – to 1-2 łyżeczki od herbaty 1-2 razy dziennie.
Przygotowaną porcję przechowuj do tygodnia.
Właściwości syropu z cebuli
Syrop z cebuli pomaga przy kaszlu suchym i mokrym. Obfituje w sole mineralne (w tym związki siarki) oraz witaminy (np. A, B, C i E). Działa bakteriobójczo, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Ogranicza też stan zapalny.
Już samo przygotowywanie syropu z cebuli możesz potraktować jako element kuracji... Wystarczy, że naczynie z posiekaną i przesypaną cukrem cebulą postawisz w pobliżu łóżka chorego. Unoszące się z syropu opary mają działanie dezynfekujące, przez co zmniejszają wystąpienie nadkażenia bakteryjnego czy zarażenia innych domowników.

A teraz przepisy na cebulowe kuracje dla dorosłych;-)

1. Wino cebulowe

Składniki:

  • 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy)
  • butelka białego wytrawnego wina gronowego
  • 10 dag miodu – najlepiej lipowego, ewentualnie wielokwiatowego.

Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce.
Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę.
Wino cebulowe wzmacnia organizm i regeneruje błony śluzowe, dzięki czemu są odporniejsze na atak zarazków. Działa też przeciwbakteryjnie.

2. Ognista nalewka z papryczką

Składniki:

  • strączek papryczki chilli,
  • 2 spore cebule,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • czysta wódka.

Przepis: Zmiel w młynku pieprz, rozkrusz papryczkę, cebulę drobno posiekaj. Włóż wszystkie składniki do dużego słoja i zalej wódką (tak by płyn przykrył cebulę). Wstaw w chłodne miejsce. Codziennie wstrząśnij, Po 14 dniach przecedź i zlej do butelki.
Kuracja: Na wzmocnienie pij 1 łyżeczkę dziennie przez 2 tygodnie. W celach leczniczych (przy przeziębieniu lub grypie) 3 razy dziennie po łyżeczce.

3. Nalewka cebulowo-czosnkowa

Składniki:

  • spora cebula,
  • 3 główki polskiego czosnku,
  • 1 l wódki o zawartości alkoholu 60%.

Przepis: Obraną cebulę drobno posiekaj, dodaj do niej obrane i  zmiażdżone ząbki czosnku, zalej alkoholem. Odstaw na 10 dni w chłodne, ciemne miejsce. Codziennie wstrząsaj.
Kuracja: W ramach kuracji wzmacniającej lub podczas infekcji – 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli. Dla wzmocnienia efektu (i rozgrzania się) warto dodać nalewkę do ciepłego mleka z miodem (nie gorącego, optymalna temperatura to mniej niż 40 stopni C!).


Polecamy!
5 domowych syropów na kaszel! Można je podawać także dzieciom Jak wyleczyć TEN katar? Zapalenie oskrzeli – czy domowa kuracja wystarczy?
 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA