Nadczynność tarczycy
Nadczynność tarczycy to choroba, w której hormon tarczycy (zwany tyroksyną) wytwarzany jest w zbyt dużych ilościach. Najczęściej przyczyną nadczynności jest choroba autoimmunologiczna. Organizm otrzymuje ją „w spadku” wraz z genami bądź wtedy, gdy jego odporność na tego typu procesy jest osłabiona.
Wysoki wynik tyroksyny powoduje podkręcenie metabolizmu, co w rezultacie wpływa na szybki spadek masy ciała.
Inne objawy nadczynności tarczycy to:
- nieregularne, przyspieszone tętno,
- nadmierna potliwość,
- problemy ze snem,
- drażliwość.
Jednak nie tylko wysoki poziom tyroksyny jest przyczyną nadczynności. Choroba pojawia się również u osób z chorobą Plummera, chorobą Gravesa-Basedowa czy u pacjentów zmagających się z gruczolakiem toksycznym.
Do głównych przyczyn chorób tarczycy należą zaburzenia immunologiczne, niedobór jodu oraz predyspozycje genetyczne. Hormony wydzielane przez tarczycę – T3 i T4 to organiczne związki chemiczne zawierające jod, które odpowiadają za wiele funkcji naszego organizmu – zależy od nich stan skóry, włosów i paznokci, prawidłowe działanie układu krążenia i centralnego układu nerwowego, ale także wspomniane tycie czy chudnięcie
- wyjaśnia lek. med. Joanna Ciołek, endokrynolog z Centrum Medycznego Damiana.
Tycie przy nadczynności tarczycy?
Od razu po zdiagnozowaniu nadczynności tarczycy, pacjentowi dobierane są leki, a dietetyk zajmuje się rozpisaniem diety. To bardzo ważny element leczenia, ponieważ choroby tarczycy ściśle powiązane są z wahaniami wagi i przemianą materii.
W nadczynności tarczycy metabolizm przyspiesza, a osoba szybko traci na wadze. Skutkiem ubocznym może być niedobór witamin, składników mineralnych i (co najważniejsze!) mięśni. Właśnie dlatego specjaliści proponują pacjentom dietę wysokobiałkową.
Jeśli chodzi o nadczynność tarczycy to jest ona chorobą dynamiczną, polegającą na wydzielaniu zwiększonej ilości hormonów (znacznie większej niż potrzebuje nasz organizm). Dlatego do jej objawów zazwyczaj należy chudnięcie, a nie tycie jak w przypadku niedoczynności tarczycy. Chudniemy mimo wzmożonego apetytu - związane jest to z przyspieszonym metabolizmem, ponadto występuje wzmożona pobudliwość nerwowa, kołatanie serca, drżenie dłoni czy ogólne osłabienie organizmu - dodaje lek. med. Joanna Ciołek, endokrynolog.
W przypadku nadczynności czasami obserwujemy także powiększenie tarczycy – co znacząco ułatwia diagnostykę, która ma kluczową rolę w zapobieganiu powikłaniom. Nieleczenie choroby grozi np. przełomem tarczycowym, tj. niebezpiecznym dla życia gwałtownym wzrostem poziomu hormonów.
Warto oczywiście zaznaczyć, że każdy przypadek jest inny i mogą zdarzyć się sytuacje, w których mimo nadczynności tarczycy i przyspieszonego metabolizmu nie będziemy obserwować utraty masy ciała, co może być spowodowane występowaniem innych chorób. Dlatego w razie wykrycia jakichkolwiek nieprawidłowości w czynności naszej tarczycy należy niezwłocznie zgłosić się do endokrynologa i rozpocząć odpowiednie leczenie lub przeprowadzić dalszą diagnostykę w celu potwierdzenia lub wykluczenia występowania chorób
- wyjaśnia lek. med. Joanna Ciołek, endokrynolog.
Co jeść przy nadczynności tarczycy?
Dieta osób z nadczynnością tarczycy nie różni się zbytnio od zwykłej, zdrowej diety, której powinni przestrzegać wszyscy.
Jej podstawą są:
- warzywa i owoce,
- produkty pełnoziarniste,
- chude mięsa,
- zdrowe, nienasycone tłuszcze.
Specjaliści polecają spożywanie tzw. naturalnych antyoksydantów. Znajdziemy je m.in. w: pomidorach, szpinaku, papryce, dyni, jagodach czy wiśniach.
Zobacz także:Nadczynność tarczycy u kobiet w ciążyWynik TSH sporo powie o stanie zdrowia. Jakie są normy tego badania?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!