Białko przyczyną raka trzustki?
Odkryto białko kluczowe dla rozwoju raka trzustki. Proteina związana z procesem podziałów oraz przetrwaniem komórek została po raz pierwszy powiązana z tego typu nowotworem – donoszą brytyjscy naukowcy na łamach Clinical Cancer Research. Może będzie to przełomowe odkrycie w ustaleniu przyczyny tworzenia się tego złośliwego nowotworu.

Białkiem o kluczowym znaczeniu w rozwoju raka trzustki jest proteina P110γ. Stwierdzono, że prawie trzy czwarte nowotworów trzustki wykazywało wysoki poziom tego białka. Co więcej w badaniach laboratoryjnych zablokowanie produkcji P110γ wiązało się z zahamowaniem rozwoju guza. Przy czym blokada wytwarzania białek podobnych do P110γ nie wykazała podobnych efektów. Świadczy to o kluczowej roli tego białka w rozwoju choroby.
Zauważono również, podwyższone poziomy u osób cierpiących z powodu zapalenia trzustki, stanu predysponującego do rozwoju nowotworu trzustki.
Naukowcy obecnie badają czy P110γ związany jest z opornością raka trzustki na leczenie chemioterapią oraz szukają odpowiedzi na pytanie dlaczego podwyższony poziom tej proteiny związany jest z rozwojem nowotworu.
Rak trzustki należy do jednej z najbardziej podstępnych chorób. Objawy pojawiają się późno w zaawansowanym stadium choroby, wtedy, gdy nowoczesna medycyna nie jest w stanie pomóc choremu. Nowe odkrycie przyczyni się niewątpliwie do lepszego poznania mechanizmów rozwoju choroby i daje nadzieję na rozwój nowej terapii oraz metody wczesnego wykrywania raka trzustki.
Polecamy: Dieta w chorobach trzustki – co jeść, gdy mamy chorą trzustkę?
Polecamy: Operacyjne leczenie raka trzustki
Polecamy: Na czym polega przeszczepianie trzustki i wysp trzustkowych?
Źródło: Science Daily/kp