Syrop z cebuli – jak go zrobić i jak stosować? Skuteczny lek na kaszel i inne objawy przeziębienia
Syrop z cebuli to tradycyjny domowy lek na kaszel i inne dolegliwości związane z przeziębieniem oraz grypą. Mogą go pić już roczne dzieci oraz kobiety w ciąży. Syrop z cebuli to także dobry środek wzmacniający oporność, dlatego warto stosować go również profilaktycznie. Właściwości zdrowotne cebuli, czyli głównego składnika syropu, zostały potwierdzone naukowo.

Infekcje górnych dróg oddechowych są powszechne, objawiają się kaszlem, katarem, zatkanym nosem i osłabieniem. Jednym z najbardziej znanych domowych środków na przeziębienie i grypę jest syrop z cebuli. Ten preparat polecany przez nasze babcie jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Syrop z cebuli powstaje na bazie przede wszystkim cebuli, której szerokie spektrum właściwości zdrowotnych zostało udowodnione w badaniach, oraz cukru lub miodu. Po połączeniu tych składników powstaje sok o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Jest to środek łagodny, skuteczny, bezpieczny, prosty w swoim składzie, dobry dla dorosłych i dzieci, a do tego wbrew pozorom smaczny. Poniżej znajdziesz różne przepisy na syrop z cebuli. Dowiesz się, jak go stosować, czy mogą pić go dzieci i kobiety w ciąży.
Spis treści:
- Właściwości zdrowotne cebuli
- Syrop z cebuli – na co pomaga?
- Syrop z cebuli – przepis podstawowy
- Syrop z cebuli – jak stosować?
- Syrop z cebuli dla dzieci
- Syrop z cebuli w ciąży
- Syrop z cebuli – różne przepisy
Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula (łac. Allium cepa) jest nie tylko jedną z najstarszych roślin uprawnych chętnie wykorzystywaną w kuchni, ale też zajmuje ważne miejsce w fitoterapii. Do ważnych składników aktywnych cebuli należą związki siarkowe i flawonoidy, zwłaszcza cenna kwercytyna, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wspomaga układ krążenia. Najwięcej tych flawonoidów znajduje się w zewnętrznych warstwach cebuli. Poza tym cebula zawiera związki śluzowe, saponiny, pektyny oraz witaminy E, B, C i K. Na również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzakrzepowe, a także przeciwcukrzycowe.
Badania kliniczne dowodzą, że cebula działa łagodząco na objawy grypy i przeziębienia, w tym kaszel, ból głowy, a także rozrzedza zalegającą wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu ułatwia wykrztuszanie. Ale cebula jest pomocna nie tylko w walce z przeziębieniem. Jej regularne spożywanie działa zapobiegawczo na rozwój chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych i zaćmy. Cebula wykazuje też działanie przeciwrobacze i wiatropędne.
Czytaj: Kiedy zbierać cebulę i jak ją przechowywać?
Syrop z cebuli na przeziębienie i nie tylko. Na co pomaga?
Syrop z cebuli ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe oraz bakteriobójcze. Zawiera cenne składniki, o których wspomniano, m.in. kwercetynę, ale też związki siarkowe, śluzowe, witaminy i składniki mineralne. Syrop z cebuli jest polecany przede wszystkim na kaszel, katar i inne objawy przeziębienia i grypy. Rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, dzięki czemu ułatwia jej wykrztuszanie i łagodzi dolegliwości związane z infekcją. Działa też przeciwkaszlowo. Syrop z cebuli działa również:
- przeciwbiegunkowo,
- przeciwdrobnoustrojowo,
- udrażniająco i oczyszczająco na drogi oddechowe,
- łagodząco na ból gardła,
- przeciwzapalnie.
Dlatego ten specyfik jest jednym z najważniejszych naturalnych produktów stosowanych w leczeniu przeziębienia. Może być również stosowany profilaktycznie.
Syrop z cebuli - przepis na syrop na kaszel
Syrop z cebuli bez problemu zrobi każdy, zwłaszcza że składniki zwykle mamy w domu.
Składniki do wersji podstawowej syropu z cebuli:
- 2 cebule,
- 2–3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania syropu z cebuli:
- Cebule obierz i posiekaj (drobno).
- Układaj w słoiku warstwami, każdą z warstw przesypując cukrem.
- Odstaw syrop z cebuli na 5–6 godzin w ciepłe miejsce.
- Potem – przez drobne sitko lub gazę – przecedź syrop i zlej do butelki lub słoika.
- Zamknięty syrop z cebuli przechowuj w lodówce do 1-2 tygodni.
Zwykły cukier można zastąpić miodem – dodatkowo wspiera odporność i działa przeciwzapalnie – nie mogą go jednak jeść osoby uczulone na produkty pszczele oraz dzieci do 12. miesiąca życia.
Syrop z cebuli – jak stosować?
Dawkowanie syropu z cebuli dla dorosłych: 2–3 razy dziennie po łyżce stołowej. Natomiast dawkowanie syropu z cebuli dla dzieci powyżej roku: 1–2 razy dziennie po 1–2 łyżeczki od herbaty.
W celach leczniczych kurację z zastosowaniem syropu z cebuli należy prowadzić do ustąpienia objawów i jeszcze przez 2 dni potem.
Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z cebuli (w każdej z wersji) są dolegliwości trawienne, np. uporczywe wzdęcia i zgaga.
Syrop z cebuli dla dzieci
Syrop z cebuli może być bezpiecznie stosowany u dzieci zarówno w celach leczniczych, jak i profilaktycznych. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi jest dobrze tolerowany.
Syrop z cebuli w ciąży
Syrop z cebuli można bez obaw przyjmować w ciąży. Jest polecany przez lekarzy i stanowi doskonałą alternatywę dla syropów z apteki. Jest bezpieczny, naturalny i nie szkodzi dziecku. Przyszła mama podczas stosowania syropu na kaszel powinna jednak uważać na jego dodatki. Np. tymianek nie jest wskazany w tym okresie, w większych ilościach pobudza czynność skurczową macicy i może prowadzić do przedwczesnego porodu. Naturalne składniki, na które trzeba uważać w czasie ciąży, to m.in. podbiał, liście malin, rozmaryn, cynamon, szałwia oraz żeń-szeń.
Przeczytaj też: Kaszel w ciąży - jak sobie z nim radzić?
Syrop z cebuli – różne przepisy
Aby wzmocnić działanie syropu z cebuli, warto dodać do niego inne składniki, np. czosnek, który ma silne działanie bakteriobójcze oraz wspomaga odporność. Poniżej znajdziesz receptury na:
- syrop z cebuli z tymiankiem,
- syrop z cebuli z cynamonem, goździkami i anyżem,
- syrop z cebuli z kurkumą,
- syrop z cebuli i czosnku,
- syrop z cebuli z cytryną i imbirem.
1 z 5

Syrop z cebuli z tymiankiem
Zawarty w tymianku tymol (olejek lotny) ma silne działanie dezynfekujące. Szczególnie przydaje się to przy problemach z gardłem. Wzbogacony tymiankiem syrop ma też lekkie działanie napotne. By go przygotować, do syropu bazowego dodaj łyżkę tymianku (może być suszony) i dobrze wymieszaj składniki. Odstaw na 5-6 godzin.
2 z 5

Syrop z cebuli z cynamonem, goździkami i anyżem
Zarówno cynamon, goździki jak i anyż mają właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Przy okazji rozgrzewają i nadają syropowi przyjemnego, korzennego smaku oraz aromatu. By wzbogacić w nie miksturę, weź 2 gwiazdki anyżu, 4 goździki i sporą szczyptę cynamonu. Rozetrzyj razem w młynku lub moździerzu i wymieszaj z pozostałymi składnikami syropu odstaw na noc.
3 z 5

Syrop z cebuli z kurkumą
Zawarta w kurkumie kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Łyżeczkę mielonej kurkumy dodaj do posiekanej cebuli, wymieszaj i dopiero układaj warstwami, przesypując cukrem lub wymieszaj z miodem. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce. By syrop zyskał na smaku, możesz (opcjonalnie) dodać do niego także sok z 1 cytryny.
4 z 5

Syrop z cebuli i czosnku
Do przygotowania syropu użyj czosnku polskiego (poznasz go po lekko fioletowawym podbarwieniu) – biały czosnek chiński ma o wiele słabsze działanie. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem – ale działa też przeciwwirusowo i wzmacniająco. Głównie dlatego, że zawiera bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Chcąc wzbogacić w nie syrop z cebuli, trzeba dodać 3–4 ząbki posiekanego czosnku i razem odstawić na ok. 5 godzin.
5 z 5

Syrop z cebuli z cytryną i imbirem
Cytryna jest źródłem witaminy C – choć o jej wpływ na odporność i leczenie infekcji badacze ciągle się spierają, to sok z cytryny warto dodać do syropu choćby dla poprawienia jego smaku. Imbir ma za to udowodnione działanie przeciwzapalne i rozgrzewające.
Chcąc wzbogacić w te składniki syrop, dodaj do posiekanej i posłodzonej (cukrem lub miodem) cebuli sok wyciśnięty z całej cytryny i kawałek (ok. 2 cm ) startego kłącza imbiru. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.