6 przepisów na lekkie ciasta na każdą okazję, a nie tylko na święta
Lekkie ciasto to najczęściej delikatny biszkopt, który można przygotować z owocami lub bez nich. Jednak to nie jedyna możliwość. W tej kategorii zmieści się też ciasto dyniowe, na kefirze i z mascarpone. Jeśli zależy ci na zmniejszeniu kaloryczności wypieku, korzystaj z zamienników cukru, ale nie kombinuj z zamianą tłuszczu na coś mniej kalorycznego. Bez cukru ciasto na pewno wyjdzie smaczne i lekkie, ale bez tłuszczu może będzie lżejsze kalorycznie, ale jego konsystencja może pozostawiać wiele do życzenia.

Lekkie ciasta mogą być albo lekkie pod względem kaloryczności, leciutkie, bo puszyste lub lekkie do zrobienia. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, które ci najbardziej odpowiada. Nie bój się modyfikować przepisów, np. dodając do ciasta np. trochę kakao czy wymieniając aromat z waniliowego na np. rumowy czy migdałowy, albo zastępując cukier niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Dzięki temu możesz opracować własną recepturę na idealne lekkie ciasto.
Spis treści:
- Lekkie ciasto z jabłkami
- Lekkie ciasto siostry Anastazji
- Idealnie lekkie ciasto na święta
- Smaczne i lekkie ciasto z owocami
- Lekkie cisto z mascarpone
- Lekkie ciasto na kefirze
Lekkie ciasto z jabłkami
Oto lekkie ciasto na biszkopcie. Nie jest ani kaloryczne, ani nie waży dużo. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne.
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jabłka,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka z cukrem, aż powstanie sztywna piana, a następnie dodaj żółtka, kontynuując ubijanie.
- Dodaj olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki.
- 3 jabłka obierz, pokrój w nieduże kawałki, oprósz cynamonem i wmieszaj je do ciasta. Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pokrój ostatnie obrane i wydrążone jabłko na półplastry, a następnie rozłóż je równomiernie na cieście.
- Włóż tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Lekkie ciasto siostry Anastazji
Oto idealne lekkie ciasto dla dzieci i dorosłych, czyli biszkopt siostry Anastazji. Możesz go dekorować kremem, owocami, polukrować np. lukrem bez cukru albo oprószyć cukrem pudrem lub erytrytolem w pudrze, aby lekkie ciasto było mniej kaloryczne.
Składniki:
- 300 g mąki tortowej,
- 6 jajek,
- 300 g cukru pudru,
- 300 g miękkiego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- masło i bułka tarta do natłuszczenia tortownicy.
Sposób przygotowania:
- Doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
- W misce umieść miękkie masło, cukier oraz ekstrakt waniliowy, a następnie ucieraj mikserem, aż masa będzie gładka.
- Dodawaj żółtka po jednym, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie partiami wsypuj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, unikając tworzenia się grudek. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie połącz ją z wcześniej przygotowaną masą, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
- Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Piecz przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika ostudź.

Lekkie ciasto na święta
Oto lekkie ciasto dyniowe z kremem na wierzchu. Jeśli ma być leciutkie pod względem kalorii, możesz zrezygnować z kremu. W zamian za to możesz np. przygotować polewę czekoladową bez masła.
Składniki:
- 4 jaja,
- 2 szklanki purée z dyni,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2/4 szklanki oleju,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta kardamonu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- szczypta sody.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do nich olej i purée z dyni, a następnie delikatnie wmieszaj suche składniki: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i sodę, używając trzepaczki.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Umieść składniki na krem w misie miksera i zmiksuj, aż się połączą.
- Wyłóż krem na upieczone i wystudzone ciasto.

Lekkie ciasto z owocami
To przepis na lekkie ciasto z borówkami, które obecnie dostępne są już przez cały rok, więc przepis nie jest sezonowy.
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki miodu,
- 6 łyżek roztopionego masła,
- 2/3 szklanki maślanki,
- szklanka borówek,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dno tortownicy (lub kwadratowej formy) papierem do pieczenia, dopasowanym do kształtu formy. Posmaruj boki formy masłem, aby ciasto się nie przyklejało.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Ubij wszystko trzepaczką.
- W średniej misce połącz miód z masłem i ubijaj trzepaczką. Dodaj jajka i ubijaj, następnie dodaj maślankę i wanilię. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło stwardnieje w kontakcie z zimnymi składnikami, delikatnie podgrzej mieszankę w mikrofalówce przez 30 sekund, a następnie ponownie wymieszaj.
- Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników (kilka grudek jest w porządku).
- Przelej ciasto do przygotowanej formy. Borówki ułóż na wierzchu, skupiając je bardziej w centrum ciasta.
- Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu, a wbity patyczek wyjdzie czysty.
- Przenieś ciasto na kratkę do ostygnięcia.

Lekkie ciasto z mascarpone
Oto nasz przebój: lekkie ciasto bez pieczenia o obłędnym smaku. Bez zażenowania ugościsz nim najbliższych, a oni będą pewni, że spędziłaś w kuchni cały dzień, żeby zrobić coś tak pysznego. Przyznajemy jednak, że to najmniej lekkie pod względem kalorii ciasto, ale za to „lekkie” do zrobienia.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka mascarpone,
- 2 szklanki mleka,
- 120 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
- 20 g żelatyny,
- 3 łyżki powideł śliwkowych.
Składniki na spód ciasta:
- 150 g kruchych ciasteczek zbożowych,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz ciasteczka lub rozdrobnij je w malakserze. Dodaj cynamon.
- Masło rozpuść, a w nim rozpuść czekoladę. Masę wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Odstaw miskę z żółtkami i dodaj do niej mascarpone, cukier waniliowy i całość zblenduj na gładką masę.
- Dodaj cynamon, mleko i zmiksuj, aby wszystko się połączyło.
- Rozpuść żelatynę (niech napęcznieje), a następnie dodaj do niej łyżkę masy serowej, wymieszaj, a potem wmiksuj żelatynę w całość masy serowej.
- Wyłóż ją na spodzie z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy.
- Posmaruj wierzch powidłami śliwkowymi, podawaj. Możesz dla dekoracji posypać płatkami migdałów.

Lekkie ciasto na kefirze
Wypróbuj lekkie ciasto ucierane z kefirem. Możesz przygotować je z owocami, tak jak to proponujemy. Możesz dodać maliny, jagody, jabłka, gruszki, śliwki. Wybór należy do ciebie.
Składniki:
- 3 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 400 g kefiru,
- ½ szklanki oleju,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250-300 g truskawek, mogą być mrożone.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Utrzyj cukier z jajkami, aż masa jajeczna zjaśnieje.
- Dodaj do masy jajecznej kefir i olej, wymieszaj.
- Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia do masy, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
- Umyj owoce, pokrój je na kawałki.
- Wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż truskawki na wierzchu i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

Czytaj także:
4 pomysły na lekkie ciasto z malinami
Lekkie i puszyste ciasto z nektarynkami
5 przepisów na dietetyczne ciasta