czy truskawki podnoszą ciśnienie fot. Adobe Stock, deagreez

Czy truskawki podnoszą ciśnienie? Wyniki badań nie budzą wątpliwości

Truskawki zawierają wiele cennych składników, w tym witaminę C i inne przeciwutleniacze, potas, mangan i wiele innych. Mogą je jeść niemal wszyscy. Niektóre owoce są odradzane osobom z wysokim ciśnieniem. Zobacz, czy truskawki do nich należą.
/ 03.06.2022 06:00
czy truskawki podnoszą ciśnienie fot. Adobe Stock, deagreez

Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka takich chorób jak udar mózgu, zawał serca, niewydolność nerek lub serca. Aby nie dopuścić do nadciśnienia, ale też, żeby je leczyć, należy prawidłowo się odżywiać. Wieloletnie badania dowodzą, że zwiększenie spożycia owoców i warzyw znacznie obniża ciśnienie krwi. Czy truskawki, które są owocami o dużej zawartości wody i potasu, obniżają czy może podwyższają ciśnienie krwi?

Spis treści:

  1. Czy truskawki podnoszą ciśnienie?
  2. Truskawki korzystne dla całego układu krążenia
  3. Jak jeść truskawki, aby obniżały ciśnienie krwi

Czy truskawki podnoszą ciśnienie?

Duża zawartość wody w truskawkach mogłaby sugerować, że owoce te podnoszą ciśnienie krwi poprzez zwiększenie jej objętości. Badania jednak dowodzą, że regularne jedzenie truskawek nie podnosi ciśnienia krwi i nie szkodzi osobom z nadciśnieniem. Przeciwnie, jedzenie truskawek obniża zbyt wysokie ciśnienie. Osoby z nadciśnieniem powinny jeść te owoce z kilku powodów.

Truskawki zawierają dużą ilość potasu (153 mg/100g). Ten pierwiastek obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie i niweluje niekorzystne skutki nadmiaru sodu w organizmie. Truskawki mają też niewiele sodu - który w nadmiarze powoduje nadciśnienie. Do tego mają niewiele fruktozy, która mogłyby niekorzystnie działać na naczynia krwionośne. I wreszcie zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które według badań odgrywają ogromną rolę w ochronie układu krążenia.

W truskawkach najobficiej [z przeciwutleniaczy - red.] występuje kwas elagowy i niektóre flawonoidy: antocyjany, katechiny, kwercetyna i kempferol. Te związki zawarte w truskawkach mają silne działanie przeciwutleniające.
– wymienia dr Sandra Hannum, dietetyk z University of Illinois w USA.

Badanie z udziałem kobiet po menopauzie dowiodło, że codzienne jedzenie truskawek poprawia czynność naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi u kobiet po menopauzie ze zbyt wysokim ciśnieniem. Jednak nie wykazano, aby truskawki miały wartość leczniczą.

Truskawki są bogatym źródłem związków bioaktywnych, a ich całkowita zawartość przeciwutleniaczy zajmuje trzecie miejsce wśród wszystkich owoców i warzyw
- uważają naukowcy z Uniwersytetu Stanu Floryda.

W innym badaniu, z udziałem 34 tys. osób, dowiedziono, że największe spożycie antocyjanów (flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym), głównie z truskawkami i jagodami, wiązało się z 8% niższym ryzykiem rozwoju nadciśnienia w porównaniu z osobami, które jadły najmniej antocyjanów. Uwaga: z truskawkami lepiej nie przesadzać, jeśli przyjmujemy leki z grupy beta-blokerów (mogą podwyższać poziom potasu we krwi), a także leki moczopędne (truskawki działają moczopędnie).

Truskawki korzystne dla całego układu krążenia

Dzięki zawartości związków bioaktywnych truskawki działają korzystnie na pracę całego układu krążenia. Ich regularne zjadanie skutecznie obniża ryzyko takich chorób jak zawał serca, udar i miażdżyca. Truskawki działają pozytywnie na serce i naczynia, ponieważ:

  • obniżają poziom cholesterolu LDL ("złego cholesterolu"),
  • utrzymują na wysokim poziomie cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol),
  • zmniejszają ryzyko zakrzepicy,
  • poprawiają działanie śródbłonka naczyniowego,
  • wzmacniają naczynia,
  • poprawiają krążenie krwi,
  • działają przeciwzapalnie.

Truskawki są do tego owocami niskokalorycznymi. Nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi (indeks glikemiczny: 40). Mają bardzo mało węglowodanów i tłuszczów. To wszystko sprawia, że twoje serce podziękuje ci za ich włączenie do diety. 

Jak jeść truskawki, aby obniżały ciśnienie krwi

Aby jedzenie truskawek działało korzystnie na układ krążenia i obniżało zbyt wysokie ciśnienie:

  • jedz truskawki świeże i surowe – dostarczysz organizmowi najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych,
  • nie miksuj ich i nie rozdrabniaj – aby nie zwiększać ich indeksu glikemicznego,
  • jedz bez dodatku cukru i tłustej śmietany – układ krążenia nie lubi cukru i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
  • dodawaj je do innych produktów, np. sałatki do grilla albo owsianki – przyspieszysz trawienie i wzbogacisz pokarmy o zdrowe składniki,
  • zrób z nich słodką przekąskę pomiędzy posiłkami – unikniesz podjadania niezdrowych przekąsek.

Źródła:
R.G. Feresin i inni, Impact of daily strawberry consumption on blood pressure and arterial stiffness in pre- and stage 1-hypertensive postmenopausal women: a randomized controlled trial, doi: 10.1039/c7fo01183k,
A. Cassidy i inni, Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults, doi: 10.3945/ajcn.110.006783,
A. Basu i inni, Strawberries decrease atherosclerotic markers in subjects with metabolic syndrome., doi: 10.1016/j.nutres.2010.06.016.

Czytaj także:
Jak obniżyć ciśnienie krwi?
Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi. Jak poradzić sobie z wysokim ciśnieniem bez leków?
Jakie owoce i warzywa podnoszą ciśnienie? Nie jedz ich za dużo, jeśli chcesz utrzymać ciśnienie w normie
Jak podnieść ciśnienie krwi? Poznaj najlepsze sposoby na niedociśnienie

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!