Wakacyjna pułapka
Podróżując, często w odległe miejsca, chcemy jak najlepiej poznać kulturę, obyczaje i gastronomię danego kraju. Próbujemy różnych potraw, jemy niemyte owoce i warzywa, kupujemy lody. O ile w naszej strefie klimatycznej możemy sobie pozwolić na te letnie przysmaki, o tyle w krajach tropikalnych i subtropikalnych, musimy zachować większą ostrożność. Wskutek obecności w pożywieniu zupełnie innych patogenów jelitowych (bakterii, wirusów, pasożytów, grzybów) niż w naszym kraju, jesteśmy na nie bardziej wrażliwi i spożycie posiłku z dużą ich zawartością, zazwyczaj kończy się biegunką.
Przed podróżą
Statystycznie, u około 20-50% turystów przybywających przez 1-2 tygodni w krajach o gorącym klimacie i niższym standardzie higieny, wystąpi biegunka podróżnych. Wyjeżdżając na urlop powinniśmy o tym pamiętać i odpowiednio się zabezpieczyć.
Przed planowaną podróżą warto udać się do lekarza specjalisty, który poinformuje nas o ryzyku wystąpienia biegunki podróżnych w rejonie, do którego się udajemy , o zasadach zapobiegania tej przykrej dolegliwości oraz o tym, jak ją leczyć.
Sprawdź: Czy biegunka jest niebezpieczna?
Gdy biegunka nas dopadła...
Na ogół biegunka u podróżnych ustępuje samoistnie i nie wymaga specjalnego leczenia. Powinniśmy jednak pamiętać, że wraz z oddawaniem luźnych stolców tracimy znaczne ilości wody i bardzo łatwo może dojść do odwodnienia. Dlatego stale powinniśmy pić, ściśle przestrzegać zaleceń dietetycznych oraz zastosować farmakologiczne środki przeciwbiegunkowe.
Jakie leki?
Zalecenia terapeutyczne leków zapierających są różne, od loperamidu, nifuroksazydu, bizmutu, aż po antybiotyki. W związku z tym, że większość wszystkich biegunek podróżnych stanowią te niezakaźne, najskuteczniejszym lekiem, oficjalnie zarejestrowanym wskazaniem, jest chlorowodorek loperamidu. Nie tylko skraca czas trwania biegunki, lecz także korzystnie wpływa na pracę jelit i zapobiega znacznej utracie wody z organizmu.
Jeśli po 3-4 dniach przyjmowania wodorochlorku loperamidu, biegunka nie ustąpi, do kuracji należy włączyć antybiotyki. Najczęściej są nimi fluorochinolony. W przypadku towarzyszących bólów brzucha, można wziąć leki rozkurczające.
Sprawdź: Jak rozpoznać niebezpieczną biegunkę?
Dieta
W ostrej fazie biegunki należy zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych, kawy, alkoholu, potraw mięsnych, świeżych warzyw i owoców. Jak tylko biegunka ustąpi, do menu można włączyć klarowne zupy, czerstwe białe pieczywo, sucharki, a po kilku dniach również ryż i wywary mięsne. Płyny przyjmowane doustnie powinny być ciepłe. Należy odważnie, lecz małymi kroczkami, wrócić do dotychczas stosowanej diety.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!