Tasiemiec nieuzbrojony
Tasiemiec nieuzbrojony jest jednym z najdłuższych pasożytów człowieka, osiągającym długość od 4 do 10 metrów. Ostatecznym żywicielem tego tasiemca (czyli organizmem, w którym osiąga postać dorosłą) jest człowiek. W zarażonych zwierzętach pasożyt bytuje w postaci otorbionych larw, tzw. wągrów, wielkością zbliżonych do pestek ogórka, które mogą być zauważalne podczas krojenia mięsa wołowego. Wągrów nie widać w zmielonym mięsie, które czasami spożywane jest na surowo w postaci tzw. tatara.
Zobacz też: Tasiemiec nieuzbrojony - objawy i postępowanie
Jak można się nim zarazić?
Człowiek zaraża się pasożytem zjadając surowe, niedosmażone lub niedogotowane mięso bydlęce, zawierające żywe larwy w postaci wągrów. Pod wpływem soków trawiennych otoczki wągrów są rozpuszczane i larwy, przyczepiwszy się do ściany jelita cienkiego, dojrzewają tam do stadium dorosłego osobnika. Tasiemiec nieuzbrojony może żyć tak długo, jak jego żywiciel.
Czy mam tasiemca?
Do objawów zakażenia tasiemcem nieuzbrojonym zalicza się: bóle brzucha, nudności, utratę apetytu, chudnięcie, ogólne osłabienie, niedokrwistość. Rzadziej występuje biegunka. Niekiedy obecność tasiemca może pozostać niezauważalna.
Mieć pewność
Zdiagnozowanie tasiemca następuje na drodze badania kału, w którym szuka się charakterystycznych jaj lub członów (segmentów) tasiemca. Rodzaj pasożyta określa dopiero badanie mikroskopowe główki lub wykrytych członów.
Zobacz też: Co robić, gdy podejrzewamy zakażenie pasożytem?
Jak leczyć?
Leczenie farmakologiczne prowadzi jedynie lekarz, najlepiej w warunkach szpitalnych. Odpowiednie leki paraliżują układ nerwowy tasiemca, ułatwiając jego odpadnięcie od ściany jelita i wydalenie z kałem. W przypadku pozostawienia główki istnieje ryzyko odrośnięcia reszty ciała i wtedy należy powtórzyć kurację lekiem.
Unikaj spożywanie niesprawdzonego mięsa
Profilaktyka zarażeń opiera się przede wszystkim na spożywaniu mięsa ze sprawdzonych miejsc, przebadanego weterynaryjnie, głównie w kierunku wągrzycy. Należy unikać konsumpcji niedogotowanego lub niedosmażonego mięsa, w szczególności w jego surowej postaci – tatara. Trzeba pamiętać o utrzymywaniu higieny osobistej oraz zwierząt domowych i hodowlanych (mycie rąk, kąpiele, regularne odrobaczanie). Z domowych sposobów zaleca się jedzenie ogólnie nielubianych przez pasożyty dań takich jak: kapusta kiszona, pestki z dyni, czosnek i suszone czarne jagody.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!