Cholesterol całkowity - norma, podwyższony, niski cholesterol całkowity
Podawany jako pierwszy – wynik stężenia cholesterolu całkowitego we krwi – jest niezwykle ważnym parametrem określającym gospodarkę tłuszczową osoby badanej. To w oparciu o ilość cholesterolu w głównej mierze opiera się leczenie redukujące stan hiperlipidemii oraz ocenia się ryzyko rozwoju miażdżycy.

Rodzaje cholesterolu
Cholesterol endogenny, czyli produkowany przez nasz organizm (głównie przez wątrobę) nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jednak dodatkowa jego porcja spożywana wraz z tłuszczami zwierzęcymi i niedostateczna utylizacja tego tłuszczu w tkankach doprowadza do rozwoju wielu patologii w układzie sercowo-naczyniowym.
Surowe normy
Najnowsze wytyczne określane przez towarzystwa kardiologiczne na całym świecie ustaliły, że bezpieczną wartością opisującą ilość cholesterolu całkowitego we krwi jest poziom poniżej 190 mg/dl. Oczywiście w ocenie ryzyka rozwoju miażdżycy bierze się pod uwagę także inne frakcje lipidowe – poziom trigicerydów, LDL i HDL.
Cholesterol
Określono, że poziom cholesterolu poniżej 190 mg/dl wiąże się z bardzo niskim (przyczyn sercowo-naczyniowych. Osoby z takim wynikiem powinny prowadzić normalny tryb życia i nie dopuszczać, aby poziom cholesterolu oraz frakcji LDL wzrósł powyżej wartości normalnych. Powinny też min. co 5 lat udawać się na wizyty kontrolne i mieć wykonywane lipidogramy.
Polecamy: Jak walczyć z hipercholesterolemią?
Cholesterol > 190 mg/dl
Z kolei poziom cholesterolu powyżej 190 mb/dl niesie ze sobą >5% ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i im jest on wyższy, tym większe jest to ryzyko. U takich osób należy wykonać lipidogram w celu oznaczenia pełnego profilu lipidowego z poszczególnymi frakcjami (LDL, HDL, TG). Ponadto w celu obniżenia stężenia cholesterolu we krwi zaleca się zmianę trybu życia przez co najmniej 3 miesiące i ponowne wykonanie lipidogramu.
Kiedy modyfikacja diety (na ubogotłuszczową) oraz zwiększony wysiłek fizyczny nie przyczyniają się do spadku poziomu cholesterolu poniżej 190 mg/dl, a frakcji LDL poniżej 115 mg/dl, należy utrzymywać zdrowy styl życia i zacząć przyjmować leczenie farmakologiczne obniżające poziom tłuszczów w organizmie.
Hipercholesterolemia wrodzona
Kiedy wartości stężenia cholesterolu całkowitego osiągają bardzo wysokie wartości (>300mg/dl) należy poszukiwać przyczyn genetycznej skłonności do występowania hipercholesterolemii. U młodych osób poziomy cholesterolu 700-1200 mg/dl wiążą się z wysokim ryzykiem rozwoju miażdżycy już w tym wieku (nawet u dzieci), natomiast niższe wartości 350-500 mg/dl powodują, że choroby sercowo-naczyniowe rozwijają się w wieku dorosłym. Najczęściej występuje hipercholesterolemia wielogenowa w której oprócz komponenty genetycznej dołącza się dieta obfitotłuszczowa. U osób z tą patologią choroba niedokrwienna serca i związany z nią zawał serca występuje aż 4 razy częściej niż w ogólnej populacji.
Hipercholesterolemia nabyta
Poniżej przedstawiono najczęstsze przyczyny związane ze zwiększeniem poziomu cholesterolu oraz frakcji LDL we krwi:
- niedoczynność tarczycy
- choroby nerek
o zespół nerczycowy
o przewlekła niewydolność nerek - choroby wątroby z zastojem żółci
- cukrzyca
- przyjmowanie leków
o sterydów (progestageny, kortykosterydy)
o leków przeciw HIV
Zobacz też: Co warto wiedzieć o badaniu rentgenowskim (rtg)?