Jedzenie i leki
Żywność, oprócz naturalnych składników odżywczych, może zawierać różne składniki chemiczne (konserwanty czy barwniki) oraz zanieczyszczenia (azotany, dioksyny, pozostałości środków ochrony roślin i środków weterynaryjnych). One również mogą wpływać na działanie leków. Interakcje pożywienie-lek mogą polegać na zmniejszeniu, opóźnieniu bądź zwiększeniu wchłaniania leku.
Leki mogą wpływać na pożywienie zmniejszając wchłanianie, wykorzystanie i usuwanie składników odżywczych i odwrotnie - żywność może wpływać na wchłanianie, metabolizm i wydalanie z organizmu leków.
Im więcej przyjmujesz leków, tym większe ryzyko interakcji. Przy dwóch lekach interakcja jest prawdopodobna, przy trzech zachodzi często, a przy czterech jest nieunikniona.
Polecamy: Przed czy po posiłku – kiedy przyjmować leki?
Aby zmniejszyć interakcje leków z żywnością należy:
- Uważnie przeczytać ulotkę.
- Popijać leki szklanką wody (herbata, kawa, mleko mogą obniżać wchłanianie leków, a sok grejpfrutowy i żurawinowy - zaburzać ich metabolizm).
- Nie zażywać leku tuż przed posiłkiem lub w trakcie.
- Nie brać kilku leków jednocześnie (chyba, że takie są zalecenia lekarza).
- Nie pić gorących napojów tuż po przyjęciu leku.
- Przyjmować leki 1-2 godziny przed lub 2 godziny po posiłku.
- Nie łączyć preparatów witaminowo-mineralnych z lekami.
- Nie przyjmować leków z alkoholem.
Autor: dietetyk Agnieszka Kopacz, Kalorynka.pl
Czytaj też: Czy leki wchodzą w reakcję z żywnością?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!