Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Czy jarzębina jest trująca?
  2. Właściwości lecznicze jarzębiny

Jarzębina (łac. Sorbus aucuparia L.), inaczej jarząb pospolity, to wieloletnia roślina należąca do rodziny różowatych. W Polsce występuje powszechnie w całym kraju. Jarzębina dorasta nawet do 6-15 m wysokości.

Charakterystyczną częścią rośliny są kuliste pomarańczowe i czerwone owoce, które pojawiają się na drzewach od lipca do października. Zbierane są zazwyczaj na przełomie września i października.

Czy jarzębina jest trująca?

Surowe owoce jarzębiny są niesmaczne (mają gorzki smak nadawany przez taniny) i dlatego niejadalne, a w znacznych ilościach także trujące, ponieważ zawierają toksyczny kwas parasorbowy. Szacuje się, że ilość tego związku w owocach wynosi 4–7 mg/g a w nasionach: 0,08–0,12 mg/g. W znacznych ilościach podrażnia błonę śluzową żołądka, powoduje bóle brzucha, wymioty, biegunki i bóle głowy. Może powodować też uszkodzenie nerek.

Przemrożenie owoców jarzębiny, suszenie lub namoczenie we wrzątku, usuwają z rośliny trujące związki, czyniąc owoce zdatnymi do jedzenia. Kwas parasorbowy przekształca się pod wpływem obróbki w bezpieczny dla człowieka kwas sorbinowy. Można też zbierać owoce jarzębiny po pierwszych przymrozkach, wtedy nie mają trujących związków.

Nasiona jarzębiny zawierają również toksyczne glikozydy cyjanogenne. Zjedzenie ich w dużej ilości może powodować poważne problemy zdrowotne. Owoce jarzębiny po gotowaniu, mrożeniu lub suszeniu mogą być wykorzystywane do produkcji domowych dżemów, soków, win, nalewek i syropów. Stanowią też pokarm ptaków i dzikich zwierząt.

Uwaga: Owoce jarzębiny można pomylić z bardzo trującymi owocami cisu. Są to również niewielkich rozmiarów czerwone kuleczki.

Właściwości lecznicze jarzębiny

Jarzębina pełni nie tylko funkcję dekoracyjną i kulinarną. Jej owoce - cierpkie i gorzkawe w smaku - są uważane za leczniczy surowiec zielarski. Zawierają m.in. witaminę C (3 razy więcej niż pomarańcze), witaminy E, P, B3, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, pektyny, potas, żelazo i magnez. Z racji tego, że jarzębina ma łagodne działanie moczopędne oraz żółciopędne, stosuje się ją przede wszystkim na różnorodne dolegliwości układu moczowego i pokarmowego. Jarzębina działa też przeczyszczająco. Rozszerza naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie. Tradycyjnie wykorzystywano ją w leczeniu gorączki, chorób dróg oddechowych, nerek, reumatyzmie i dnie moczanowej.

Źródła:
V. Sarv i inni, The Sorbus spp.-Underutilised Plants for Foods and Nutraceuticals: Review on Polyphenolic Phytochemicals and Antioxidant Potential, doi: 10.3390/antiox9090813.
Reklama

Czytaj także:
Czy pestki dzikiej róży są trujące?
Trujące pestki czereśni? Sprawdź, jak można wykorzystać pestki z czereśni z korzyścią dla zdrowia
Czy pestki głogu są trujące? Uważaj, zanim sięgniesz po jego owoce
Czy aronia jest trująca? Oto, na co musisz uważać

Reklama
Reklama
Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!