Czy wiesz jak jeść pyłek kwiatowy?

Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku zależą od formy jego podania
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku zależą od formy jego podania. Przed jego spożyciem zaleca się moczenie go w wodzie lub innym płynie – to zwiększy jego strawność. Można go również mielić i podawać z innymi produktami.
/ 16.02.2011 12:23
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku zależą od formy jego podania

Dlaczego warto jeść pyłek?

U badanych osób obserwuje się wzrost ilości erytrocytów, hematokrytu, hemoglobiny, immunoglobulin oraz lepszą kondycję fizyczną i umysłową. Kuracje pyłkowe zaleca się zwłaszcza przy okresowych niedoborach składników odżywczych, w okresie wiosennym i jesiennym.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?

Jak jeść pyłek?

Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku zależą od formy jego podania. Suche obnóża są trawione w niewielkim stopniu. Jest to spowodowane doskonałym zabezpieczeniem ziaren pyłku przed czynnikami środowiska zewnętrznego, w tym oddziaływaniem czynników trawiących.

Dlatego przed spożyciem zaleca się moczenie pyłku w wodzie lub innych płynach, co znacznie zwiększa strawność tego produktu. Woda za pośrednictwem błony półprzepuszczalnej wnika do wnętrza ziaren pyłkowych i rozsadza je od wewnątrz – w ten sposób uwalnia całą zawartość.

Obnóża można też mielić i podawać z produktami takimi jak: miód, jogurt czy konfitury. Na rynku dostępne są gotowe preparaty pyłkowe w postaci drażetek, kapsułek, pastylek i produktów spożywczych z pyłkiem.

Zobacz też: Jakie zastosowanie w lecznictwie ma pyłek kwiatowy?

Marcin Kijak, Twoje-zdrowie.info

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA