Apiterapia wczoraj i dziś
Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu znane są ludzkości od 4 tysięcy lat. Ten złoty eliksir używany był już przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian w celu leczenia schorzeń takich jak wrzody żołądka czy rany skóry. Nowoczesna medycyna do niedawna pomijała lecznicze właściwości miodu i innych pochodzących z ula produktów, lecz obecnie obserwuje się powrót apiterapii.
Zobacz też: Apiterapia, czyli leki z pszczelej apteki
Walczy z drobnoustrojami
Aktywność antydrobnoustrojowa jest najwcześniej poznaną i najlepiej zbadaną aktywnością biologiczną miodu. Na jej wyjątkową skuteczność składa się wiele czynników, które skutecznie współdziałają i hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów.
- Do czynników fizycznych zalicza się wysokie ciśnienie (dzięki dużej zawartości cukrów) oraz niskie pH (zawdzięczane kwasom organicznym).
- Czynnikami biologicznymi są substancje nazywane inhibinami. Są to m.in. oksydaza glukozy, dzięki której powstaje nadtlenek wodoru oraz lizozym i apidycyna.
- Czynnikami chemicznymi są substancje pochodzące z nektaru i spadzi, a są to: terpeny, garbniki katechinowe, flawonoidy i kwasy organiczne.
Konserwuje żywność
Jedną z najwcześniej poznanych właściwości miodu była zdolność konserwacji żywności. W miodzie znajdują się bowiem substancje konserwujące, takie jak α-tokoferol, kwas askorbinowy, flawonoidy i inne fenole oraz enzymy (między innymi oksydaza glukozy, katalaza i peroksydaza).
Leczy rany
Właściwości przeciwutleniające miodu wraz działaniem antybiotycznym oraz regeneracyjnym w stosunku do tkanek wykorzystywane są w leczeniu wielu ran od wielu tysięcy lat. Bogaty skład miodu wpływa na funkcjonowanie organizmu, gdyż usprawnia jego procesy fizjologiczne, psychiczne i zdolności umysłowe.
Zobacz też: Co pomaga leczyć miód?
Pobudza układ odpornościowy
Miód pobudza układ odpornościowy, ponieważ zwiększa syntezę przeciwciał i wzmaga zdolność fagocytarną makrofagów. Poprawia to ogólną odporność organizmu na czynniki biologiczne i chemiczne, zagrażające zdrowiu.
Poprawia trawienie
Zawarte w miodzie enzymy, kwasy organiczne i sole minerale poprawiają trawienie i wykorzystanie przyjmowanych pokarmów. Cukry proste, będące głównym składnikiem miodu, wchłaniane są już w początkowych odcinkach przewodu pokarmowego. Glukoza stanowi bezpośrednie źródło energii, natomiast fruktoza odkładana jest w postaci glikogenu – rezerwy energetycznej organizmu. Pomaga to w przywracaniu właściwej masy ciała u osób niedożywionych, a osobom ciężko pracującym fizycznie i umysłowo dodaje siły i zmniejsza zmęczenie. Ponadto cukry te wzmagają metabolizm tkanek i odżywiają komórki wątrobowe – poprawiają ich właściwości ochronne i detoksykacyjne.
Każdy miód jest inny!
Mimo iż skład wszystkich miodów można podstawić do ogólnego schematu, produkty te różnią się zarówno właściwościami organoleptycznymi, fizykochemicznymi, składem chemicznym jak i aktywnością biologiczną.
Powoduje to nieco inne właściwości i wskazania lecznicze poszczególnych odmian miodów, a właściwy dobór może mieć kluczowe znaczenie w skuteczności terapii takich schorzeń jak: choroby układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, pokarmowego oraz wydalniczego.
Marcin Kijak, Twoje-zdrowie.info
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!