Spis treści:
- Kurki - właściwości zdrowotne
- Nalewka z kurek na robaki
- Przepis na nalewkę z kurek
- Kto nie może spożywać nalewki z kurek?
Kurki - właściwości zdrowotne
Kurki (pieprzniki jadalne, Cantharellus cibarius) to jedne z bardziej rozpoznawalnych i chętnie zbieranych grzybów jadalnych. Występują niemal na całym świecie. W Polsce kurkami możemy cieszyć się zwłaszcza od czerwca do października, choć mrożone kupimy przez cały rok. Kurki ze względu na swój aromatyczny smak są wykorzystywane głównie w kuchni, lecz, co może być dla niektórych zaskakujące, kurki posiadają wyjątkowo cenne związki prozdrowotne.
W kurkach znajdują się nie tylko przeciwutleniające karotenoidy, nadające im pomarańczową barwę, ale również:
- witamina D (pół szklanki kurek zawiera 200-500 IU tej witaminy),
- likopen,
- witamina A,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- potas,
- mangan,
- selen,
- żelazo.
Kurki mają właściwości przeciwrobacze i grzybobójcze. A także silny potencjał przeciwutleniający, co oznacza, że zapobiegają uszkodzeniom komórek, mogą działać przeciwnowotworowo oraz chronią przed wolnymi rodnikami. Niszczą też bakterie, a zawarte w kurkach chityna i chitozan wspomagają układ odpornościowy i hamują procesy zapalne.
Nalewka z kurek na robaki
Kurki zawierają aktywne związki przeciwpasożytnicze. Warto zauważyć, że rzadko zdarzają się wśród tych grzybów okazy robaczywe. Właściwości przeciwrobacze kurek znajdują potwierdzenie w pracach naukowych. Badanie przeprowadzone w Nigerii dowiodło na przykład, że alkoholowy ekstrakt z kurek niszczył często występujące u zwierząt gospodarskich pasożyty (również ich jaja) z gatunku Fasciola spp. Naukowcy dokonujący odkrycia podkreślili, że ekstrakt z kurek może być źródłem cennych bioaktywnych związków o działaniu przeciwpasożytniczym.
W związku z tym, że związki te są podatne na temperaturę, zastosowanie kurek w formie nalewki daje szansę na wydobycie cennych składników, a nie ich zniszczenie, jak w przypadku gotowania. Na robaki poleca się również kurki suszone, a następnie zmielone na mąkę.
Przepis na nalewkę z kurek
Do przygotowania domowej nalewki z kurek (kurkówki) potrzebujesz:
- 100 g kurek (2 garści),
- 300 ml czystej wódki,
- opcjonalnie: 1,5 łyżki miodu.
Świeże kurki umyj pod zimną wodą i oczyść. Drobno pokrój, a następnie umieść w słoiku. Zalej wódką i roztopionym miodem (jeśli go dodajesz). Odstaw do lodówki na 14 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Grzyby powinny opaść na dno słoika. Można ją przefiltrować i przelać do czystej butelki. Na robaki i inne dolegliwości zaleca się pić po 1 łyżeczce nalewki z kurek dziennie przed snem.
Warto pamiętać, że świeże kurki w lodówce można przechowywać do 10 dni.
Kto nie może spożywać nalewki z kurek?
Nalewka z kurek jest uważana ogólnie za bezpieczną. Nie powinny jej pić osoby uczulone na grzyby jadalne, a także ze względu na zawartość alkoholu dzieci, kobiety ciężarne i karmiące oraz osoby uzależnione od alkoholu. Jedzenie kurek jest odradzane osobom z problemami układu trawiennego, gdyż grzyby są ciężkostrawne. Należy zasięgnąć porady lekarza w przypadku zażywania na stałe leków - nigdy nie należy ich łączyć z alkoholem.
Czytaj także:
Nalewka ze szczeci – przepis i właściwości. Skuteczna kuracja na boreliozę?
Nalewka z bursztynu – właściwości lecznicze i przepis
Lecznicze nalewki na trawienie, odporność i odchudzanie
Nalewka sosnowa - jak ją zrobić? Właściwości i przeciwwskazania do stosowania nalewki z sosny
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!