Oxymel to naturalny antybiotyk polecany na infekcje i wzmocnienie odporności. Potrzebujesz dwóch składników

oxymel fot. iStock, Image Professionals GmbH
Oxymel to naturalna mieszanka na bazie miodu i octu z dodatkiem leczniczych roślin. Główne właściwości oxymelu to wzmacnianie odporności, zapobieganie przeziębieniom, zwalczanie infekcji, wspomaganie trawienia i leczenia ran. Przepis na oxymel jest bardzo prosty. Sprawdź, jak przygotować ten leczniczy syrop oraz jak go stosować.
/ 22.11.2023 05:45
oxymel fot. iStock, Image Professionals GmbH

Spis treści:

  1. Co to jest oxymel (oksymel)?
  2. Oxymel – właściwości
  3. Przepis na oxymel – wersja podstawowa
  4. Przepis na oxymel – różne warianty
  5. Jak stosować oxymel?
  6. Oxymel – przeciwwskazania i skutki uboczne

Co to jest oxymel (oksymel)?

Oxymel to stosowana od wieków lecznicza mieszanka miodu i octu, która powstała przypadkowo, gdy do zepsutego wina dodano miód. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ oxymel jest w pełni naturalnym specyfikiem wspomagającym leczenie infekcji, np. przeziębienia czy grypy, a także zakażonych ran. Podstawowy wariant oxymelu składa się z miodu i octu, ale często dodaje się do mieszanki różne składniki o działaniu prozdrowotnym, aby wzmocnić właściwości specyfiku. 

Niestety jest niewiele dowodów naukowych potwierdzających skuteczność tego ludowego środka. W jednej z prac opublikowanej na łamach pisma Microbiology naukowcy sugerują, że oxymel jest potencjalnie skutecznym prepartem w leczeniu zakażonej rany. Eliminował bakterie, które stały się oporne na działanie leków. Naukowcy zauważyli też, że połączenie octu i miodu działa znacznie silniej niż te składniki stosowane oddzielnie. 

Oxymel – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga oksymel?

Tradycyjnie oxymel był używany do leczenia ran oraz infekcji. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, może obniżać cholesterol i działać przeciwutleniająco. Miód działa przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwzapalnie. Rozkłada DNA bakterii, prowadząc do ich unieszkodliwienia. Obecny w occie kwas octowy również ma właściwości przeciwbakteryjne, a także antyseptyczne. Połączenie tych dwóch naturalnych składników ma jeszcze silniejsze działanie.

Po oxymel warto sięgnąć zwłaszcza w okresach obniżonej odporności i częstych infekcji, a także w trakcie przeziębienia czy grypy. Według naukowców specyfik pomaga na przewlekłe rany (takie, które występują np. o chorych na cukrzycę). 

Do podstawowych składników oxymelu można dodawać składniki o działaniu korzystnym dla zdrowia: 

  • imbir - działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwwymiotnie,
  • czosnek - działa przeciwdrobnoustrojowo, obniża ciśnienie krwi i cholesterol, wzmacnia odporność,
  • cebula - działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwutleniająco, pomaga wyrównać poziom glukozy,
  • tymianek - ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające,
  • pieprz cayenne - działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także przeciwdrobnoustrojowo, wspomaga odporność, rozgrzewa organizm, oczyszcza drogi oddechowe,
  • papryczka chili - działa, przeciwdrobnoustrojowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie, rozgrzewa organizm,
  • szałwia - działa korzystnie na trawienie, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
  • chrzan - rozgrzewa organizm, odkaża, pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. 

Przepis na oxymel – wersja podstawowa

Głównymi składnikami oxymelu są ocet oraz miód. Czasami zamiast miodu wykorzystuje się cukier. Istnieją różne warianty syropu z zastosowaniem popularnych roślin o działaniu terapeutycznym i dodającym smaku.

Do przygotowania podstawowego wariantu oxymelu potrzebne są:

  • słój lub butelka ok. 0,5 l,
  • ocet jabłkowy,
  • miód (może być gryczany, lipowy, wielokwiatowy; ważne, żeby był prawdziwy ze sprawdzonej pasieki).

Przygotowanie oxymelu:

  1. Przygotuj czysty słoik albo butelkę.
  2. Wymieszaj ocet jabłkowy z lekko podgrzanym miodem w proporcji 1:1 lub 1:2. 
  3. Gotowy oxymel przechowuj w suchym i ciemnym miejscu, np. szafce kuchennej.
  4. Pij 2 łyżki dziennie.

Przepis na oxymel z imbirem, tymiankiem, chili i czosnkiem

Istnieją setki przepisów na oxymel, w których wykorzystywane są dodatkowe składniki oprócz miodu i octu. Syrop nazywany jest często ognistym cydrem, ponieważ chętnie stosuje się do niego ostre przyprawy, które mają rozgrzać organizm, jak pieprz cayenne albo papryczkę chili, ale też imbir i czosnek. Oto przepis na oxymel, który ma jeszcze więcej mocy wspierającej naszą odporność i zdrowie.

Potrzebujesz:

  • ocet jabłkowy ok. 0,5 l,
  • 500 g miodu,
  • 6 cm kłącza imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula bez łupiny,
  • pół papryczki chili (świeża lub suszona), 
  • 2 cm korzenia kurkumy,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kilka plastrów pomarańczy i cytryny,
  • przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, goździki (opcjonalnie).

Przepis na oxymel idealny na poprawę odporności:

  1. Do czystego słoja (ok. 0,5 l) włóż rozgnieciony czosnek, pokrojony w plastry obrany imbir, pokrojoną cebulę, pomarańczę i cytrynę, pokrojoną papryczkę chili i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
  2. Ugnieć całość delikatnie drewnianą łyżką.
  3. Zalej octem jabłkowym tak, aby ocet tylko przykrył wszystkie składniki w słoju.
  4. Ugnieć jeszcze raz łyżką, zakryj słój materiałem i odłóż na 2-3 tygodnie w suche, chłodne miejsce. 
  5. Po tym czasie przecedź miksturę i dodaj do niej miód — co najmniej taką samą ilość jak objętość octu (więcej, jeśli syrop będzie podawany dziecku lub jeśli chcesz, aby jego smak był inny).  
  6. Gotowy oxymel przechowuj w zamkniętym słoiku lub butelce w zacienionym, suchym miejscu. 

Jak stosować oxymel?

Aby skorzystać z leczniczej mocy oxymelu, wypijaj codziennie dwie łyżki mikstury. Dzieciom powyżej 5 lat podawaj 1 łyżeczkę oxymelu dziennie. Ten naturalny preparat możesz stosować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz w trakcie infekcji. 

Oxymel – przeciwwskazania i skutki uboczne

Ze względu na zawartość miodu oxymelu nie można podawać dzieciom w 1. roku życia z powodu ryzyka rozwoju botulizmu dziecięcego. Właściwie przygotowany i stosowany oxymel jest bezpieczny dla dorosłych i dzieci. Jego nadużywanie z racji obecności octu może uszkadzać szkliwo. W niektórych przypadkach oxymel może powodować biegunkę, ból brzucha lub zgagę, szczególnie u osób nadwrażliwych na składniki mikstury. W razie wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po wypiciu oxymelu, przerwij kurację.

Źródła:

Harrison F, Blower A, de Wolf C, Connelly E. Sweet and sour synergy: exploring the antibacterial and antibiofilm activity of acetic acid and vinegar combined with medical-grade honeys. Microbiology (Reading). 2023 Jul;169(7):001351. doi: 10.1099/mic.0.001351,

Majid nimrouzi, Jafar Abolghasemi, Mohammad Hossein Sharifi, Khadijeh Nasiri, Abolfazl Akbari, Thyme oxymel by improving of inflammation, oxidative stress, dyslipidemia and homeostasis of some trace elements ameliorates obesity induced by high-fructose/fat diet in male rat, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 126, 2020, 110079, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110079,

Leo Deluca, Ancient Honey-and-Vinegar Combo Could Actually Treat Infected Wounds, www.scientificamerican.com/article/ancient-honey-and-vinegar-combo-could-actually-treat-infected-wounds/.

Czytaj także:
Naturalny antybiotyk na zatoki? Nie ma sobie równych i jest prawie w każdej kuchni
Dodają energii i zmniejszają skutki stresu. Jak działają adaptogeny i które wybrać?
Buraki pomagają przy anginie. Łagodzą ból gardła, kaszel, działają przeciwbakteryjnie
Szkodliwość imbiru. Kto nie powinien stosować imbiru i czy można go pić codziennie?
Co na przeziębienie? Skuteczne leki i domowe sposoby

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA