Spis treści:
- Piaskowiec modrzak trujący - co to za grzyb i gdzie rośnie?
- Jak wygląda piaskowiec modrzak trujący?
- Zjedzenie piaskowca modrzaka - objawy zatrucia
- Piaskowiec modrzak a trujące grzyby - z jakim gatunkiem można go pomylić?
Piaskowiec modrzak - trujący czy jadalny? Co to za grzyb i gdzie rośnie?
Piaskowiec modrzak (łac. Gyroporus cyanescens) to gatunek grzyba z rodziny piaskowcowatych. Wyróżnia się intensywnie niebieskim kolorem po przekrojeniu, co zarówno przyciąga uwagę, jak i budzi wątpliwości co do możliwości spożywania tego gatunku. Śmiało można z niego przyrządzać zupy, sosy, jeść samodzielnie po usmażeniu lub duszeniu, a także suszyć. Piaskowiec modrzak jest grzybem jadalnym i smacznym. Sinienie miąższu to naturalny mechanizm i nie świadczy o toksyczności tego gatunku. Jest to grzyb ceniony przez grzybiarzy. Gdzie go znaleźć?
Jak sama nazwa wskazuje piaskowiec modrzak rośnie na glebie piaszczystej, najczęściej pojawia się pojedynczo w małych grupkach w lasach mieszanych (pod sosnami, bukami, brzozami i dębami), zwłaszcza na terenach górskich lub podgórskich. Jest to gatunek zagrożony i znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów Polski, niestety rzadko występuje w naszych lasach. Nie jest gatunkiem chronionym, dlatego można go zbierać i został dopuszczony do handlu. Występuje od czerwca do października.
Piaskowiec modrzak nazywany bywa:
- siniakiem,
- sinym grzybkiem,
- modrzakiem,
- borowikiem siniakiem,
- maślakiem modrzakiem,
- borowikiem piaskowym.
Jak wygląda piaskowiec modrzak?
Piaskowiec modrzak wyróżnia się nietypowym zabarwieniem. Robi się intensywnie niebieski po przekrojeniu, złamaniu lub zgnieceniu. Ta zmiana koloru nie wpływa na jego walory smakowe i odżywcze.
Wyglądem przypomina borowika. Oto kilka jego cech:
- Jest to grzyb z gąbką.
- Słomkowy lub kremowy kapelusz modrzaka ma średnicę 2-12 cm. Starsze okazy stają się bardziej białawe. Kapelusz jest początkowo półkolisty, a z wiekiem robi się płaski. Powierzchnia jest matowa, fakturą przypomina zamsz.
- Trzon piaskowca modrzaka ma 5-10 cm długości. Jest walcowaty, grubszy u podstawy i węższy na górze, ma kolor kapelusza.
- Miąższ modrzaka jest kruchy, jędrny, biały lub jasnożółty i szybko zmienia kolor na siny po zetknięciu się z powietrzem.
fot. Piaskowiec modrzak / Adobe Stock, tomasztc
Zjedzenie piaskowca modrzaka - objawy zatrucia
Zjedzenie piaskowca modrzaka jest bezpieczne i nie powoduje dolegliwości. Można stosować bez obaw okazy tego gatunku w kuchni i przyrządzać podobnie jak borowika. Zmiana koloru na niebieski po przekrojeniu jest naturalną reakcją chemiczną i nie wpływa na zdrowie. Sina barwa znika w trakcie obróbki termicznej.
Mimo wszystko osoby z nadwrażliwym układem pokarmowym, które zjedzą zbyt dużo grzybów albo niewłaściwie je wcześniej przygotują, mogą odczuwać objawy przypominające zatrucie:
- nudności,
- wymioty,
- biegunkę,
- ból brzucha.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące tego, czy zjedzone grzyby faktycznie były jadalne, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem.
Piaskowiec modrzak a trujące grzyby - z jakim gatunkiem można go pomylić?
W przypadku piaskowca modrzaka trudno o pomyłkę. Jest to charakterystyczny gatunek i raczej nie przypomina żadnych trujących grzybów. Można go pomylić z borowikiem ponurym, który również sinieje po dotknięciu, ale nie jest jednoznaczne, czy jest on grzybem trującym. Jeżeli masz wątpliwości, przeczytaj nasz inny artykuł: niejadalne i trujące grzyby z gąbką.
Czytaj także:
Niektóre podgrzybki mogą być trujące. Kiedy szkodzą i jak je rozpoznać?
Trujące maślaki – czy powinniśmy uważać na te popularne grzyby?
10 najbardziej trujących grzybów
Rydza trującego łatwo pomylić z jadalnym rydzem. Po czym poznać toksycznego mleczaja wełniankę?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!