Reklama

Występuje w lasach liściastych (głównie na ich skrajach), przy leśnych traktach, sadzona bywa często w parkach. Rośnie na terenie całego kraju. Wyrasta na piękne, okazałe drzewo (ok. 15 m), ma pierzaste liście o drobnych, małych listkach. Jej okres kwitnienia przypada na przełom kwietnia i maja, ma kwiatostany złożone z drobnych kwiatków w kolorze białym, umiejscowione na szczytach gałązek.
Kiedy dojrzewa i jakie związki zawiera?
Owoce jarzębiny dojrzewają w sierpniu i wrześniu, mają postać czerwonych lub pomarańczowych kulek, które dość długo pozostają na gałęziach, nawet po opadnięciu liści. W zimie stanowią doskonałą i pożywną karmę dla ptaków. Jarzębinowe owoce mają gorzkawo-cierpki smak. Po przymrozkach (tak jak w przypadku owoców tarniny) smak ten nieco łagodnieje. W owocach znajdują się: kwas askorbinowy, witamina C, antocyjany, karotenoidy, pektyny, garbniki, substancje gorzkie, cukry, prowitamina A, flawonoidy, kwasy (jabłkowy, parasorbowy, sorbowy, cytrynowy, galusowy). Nasiona zawierają także olej tłusty i glikozyd. Owoce jarzębiny wchodzą często w skład różnych mieszanek ziołowych – zapobiegają awitaminozom. Ze względu na dużą ilość witamin C i P, mogą być zalecane w profilaktycznym leczeniu arteriosklerozy i chorób nadciśnieniowych.
Zobacz też: Jak medycyna korzysta z właściwości ziół?
Działanie
Działają przeciwszkorbutowo, odkażająco, odżywczo, przeciwcukrzycowo, stymulują pracę jelit i mają właściwości przeciwzapalne (zarówno jelit, jak i błon śluzowych żołądka), łagodzą podrażnienia wątroby, regulują metabolizm. Przyspieszają wydalanie moczu, dlatego stosuje się je pomocniczo w niektórych chorobach nerek (przy kamicy nerkowej i żółciowej). Zwiększają krzepliwość krwi. Polecane są w przewlekłych stanach zaburzeń trawienia – regulują wypróżnienie i przemianę materii. Kwiaty jarzębiny mają zastosowanie w mieszankach ziołowych jako łagodny środek na przeczyszczenie. Wskazane jest stosowanie jarzębiny przy biegunkach i zaparciach, chorobach skórnych i zakaźnych; przy zapaleniach gałki ocznej i spojówek (zalecany jest okład na oczy z liści i kwiatów, przy jednoczesnym piciu naparu).
Zobacz też: Które zioła wspomagają układ pokarmowy?
Kwiaty i owoce
Surowiec zielarski to: kwiat (Flos sorbi) oraz owoc (Fructus sorbi). Kwiaty zbieramy na początku maja (całe kwiatostany), w miarę możliwości nie uszkadzajmy drzewa. Suszymy w sposób naturalny lub w specjalnych suszarniach w temperaturze do 30°C. Po wysuszeniu kwiaty wyskubuje się ręcznie lub ociera na sitach. Dobrze wysuszone kwiaty powinny być białej barwy i nie mieć żadnych zanieczyszczeń.
Owoce natomiast zbiera się w fazie pełnej dojrzałości bądź po przymrozkach. Zbiera się całe baldachy, rozdzielając je przed suszeniem. Temperatura suszenia musi wzrastać od 30°C do 50°C. Susz owocowy powinien być barwy koralowoczerwonej.
W gospodarstwach domowych od dawna z jarzębiny wykonuje się pyszne powidła, kompoty, galaretki, herbatki ziołowe, syropy i nalewki lecznicze (głównie z odmian uprawnych).W przemyśle spirytusowym – znany i ceniony jest alkohol Jarzębiak.
Używać powinno się tylko owoców suszonych, gdyż świeże zawierają kwas parasorbinowy, mogący powodować wymioty, biegunkę czy uszkodzenie nerek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!