Dietetyczne bułki - 5 propozycji przepisów bez glutenu
Nie dość, że są pyszne, to na dodatek nie zawierają glutenu. To doskonała alternatywa dla białego pieczywa!

Poznaj przepisy na bułki, które na stałe powinny zagościć w twoim menu! Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa, absolutnie z niego nie rezygnuj, ale wybieraj jego lepszą i zdrowszą wersję. To naprawdę się opłaca! Poznaj przepisy na dietetyczne bułki bez dodatku glutenu.
Bułeczki jaglane z orzechami
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 1,5 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką masła
- pół szklanki fasolki mung ugotowanej we wrzątku z łyżeczką masła i szczyptą pieprzu (gotuj 30 minut na małym ogniu), następnie zmiksuj blenderem
- pół szklanki mąki z orzechów włoskich
- pół szklanki mąki ryżowej
- sól do smaku
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania: do salaterki wsyp mąkę z orzechów włoskich, dodaj kasze jaglaną, mąkę ryżową, sól i zmiksowaną fasolkę mung. Wyrób ciasto i uformuj kulki. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Bułeczki orzechowe z bryndzą
Składniki:
- 1 szklanka zmiksowanej soczewicy, wcześniej ugotowanej w 1,5 szklanki wrzątku z 1 łyżką masła
- 3 ziemniaki ugotowane we wrzątku, ubite na puree z 1 łyżeczką masła
- 1 szklanka mączki z orzechów ziemnych
- sól do smaku
- 80 g bryndzy
- szczypta pieprzu
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania: połącz puree ziemniaczane z puree z ugotowanej soczewicy, dodać mączkę z orzechów ziemnych, pieprz, posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól, bryndzę i wyrobić ciasto. Uformować kulki i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Dowiedz się więcej:
Najlepsze zioła do walki z cellulitem
15 produktów, które najsilniej zakwaszają organizm
Poznaj więcej dietetycznych przepisów!
przepisy zostały zaczerpnięte z książki Anny Czelej "W piekarni Pięciu Przemian", wyd. Vivante

