Lecytyna - funkcje, dzienne zapotrzebowanie, źródła lecytyny

lecytyna fot. Adobe Stock
Lecytyna wspomaga układ nerwowy, bierze udział w procesach przemiany materii, jest dobra na wątrobę i serce. Lecytyna znajduje się m.in. w jajach, soi i orzechach. Suplementacja sprawdzi się w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego.
Małgorzata Germak / 20.12.2019 15:36
lecytyna fot. Adobe Stock

Na skróty:

Co to jest lecytyna?

Lecytyna jest mieszanką składników tłuszczowych, w większości składa się z fosfolipidów i choliny. Poza nimi w lecytynie znajdują się glikolipidy, węglowodany, trójglicerydy i woda. Lecytyna wchodzi w skład komórek ludzkiego ciała i błon komórkowych. Uzyskiwana jest z olejów roślinnych lub żółtka jaja.

Lecytyna - funkcje w organizmie

Lecytyna jest bardzo ważnym elementem układu nerwowego i mózgu. Wspomaga procesy myślowe i pamięciowe. Dobrze wpływa na wątrobę, przyspieszając jej procesy regeneracyjne oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.

Bierze udział w procesach regeneracyjnych i przemiany materii. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które wchodzą w jej skład, przyczyniają się do zmniejszenia poziomu „złego” cholesterolu, czyli cholesterol LDL.

Lecytyna zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Jest też nieoceniona, jeśli chodzi o poprawę stanu osób chorujących na depresję - stosowana jest w leczeniu różnych zaburzeń psychicznych, zmniejsza występowanie urojeń.

Lecytyna jest zalecana mężczyznom, którzy chcą poprawić jakość swojego nasienia - zwiększa płodność.

Odmiany lecytyny

W zależności od źródła pozyskiwania, można wyodrębnić:

Wszystkie trzy w formie płynnej mają podobny skład i działanie. Różnice wynikają jedynie z rodzaju rośliny, z której powstała. Olej rzepakowy zawiera lepsze proporcje kwasów omega-3 i omega-6 niż olej sojowy i słonecznikowy, co dla niektórych jest wskazaniem do wybrania lecytyny rzepakowej.

Źródła pokarmowe lecytyny

Lecytynę znajdziesz w produktach żywnościowych, takich jak:

  • wątróbka,
  • soja,
  • olej rzepakowy,
  • jaja (żółtko),
  • fasola,
  • orzechy,
  • nabiał,
  • oliwki,
  • awokado,
  • ryby,
  • zielone warzywa,
  • pieczywo pełnoziarniste.

Lecytyna - suplementy diety

W aptece znajdziesz bez recepty suplementy diety z lecytyną. Mogą mieć formę tabletek, kapsułek albo płynu. Podczas kupna zawsze warto przyjrzeć się składom - chodzi o zawartość lecytyny w jednej dawce.

Lecytyna raczej nie powinna wywołać efektów ubocznych, nie wchodzi w interakcje z lekami (alkohol a leki - zobacz, dlaczego nie wolno ich łączyć), jednak w przypadku przedawkowania należy liczyć się z kłopotami żołądkowymi i zaburzeniami pracy serca.

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę

Przyjmuje się, że zdrowy organizm potrzebuje co najmniej 2-2,5 g lecytyny na dobę, aby właściwie funkcjonować. Warto dostarczać sobie lecytynę w zależności od zapotrzebowania, czyli niekoniecznie codziennie, lecz wtedy, gdy czeka cię intensywny wysiłek umysłowy.

W razie wątpliwości odnośnie działania czy dawkowania, zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Więcej o suplementacji i dobrych składnikach odżywczych:Poznaj objawy niedoboru witaminy DKwercetyna jest pomocna w alergiach. Dowiedz się o niej więcej!Witamina C i jej prozdrowotne właściwościWitamina PP - do czego nam potrzebna?7 sposobów na lepsze przyswajanie żelaza

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA