Skład chemiczny miodu w zarysie
Skład miodu zależy w dużym stopniu od jego źródła pochodzenia. Wykryto w nim ponad 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych, przy czym większość z nich występuje w niewielkich ilościach. Substancje występujące w znacznych ilościach wpływają na organizm bezpośrednio, natomiast komponenty śladowe mogą wykazywać działanie homeopatyczne.
Zobacz też: Miód - lek na wiele schorzeń
Składniki w procentach
Największą grupą chemiczną są cukry – które stanowią średnio 77% miodu. Co ważne, większość z nich to cukry proste (a zwłaszcza glukoza i fruktoza), których udział wynosi ok. 90%.
Zawartość wody wynosi średnio 17-18% i zależy od dojrzałości miodu, czyli momentu w którym został odebrany pszczołom.
Według polskich norm nie powinna przekraczać 20%, za wyjątkiem miodu wrzosowego (23%).
Kolejną, istotną grupę chemiczną stanowią kwasy organiczne, których udział w miodzie waha się w granicach od 0,05 do 1,2%. Przeważają tu kwasy: cytrynowy, glukonowy i jabłkowy, a w mniejszych ilościach występują 23 inne. Związki azotowe występują w niewielkim procencie (do 1%). Najważniejsze z nich to enzymy, których jest ok. 20 (inwertaza, amylaza, oksydaza glukozy i in.), białka (globuliny i albuminy) oraz wolne aminokwasy.
Innymi składnikami są biopierwiastki, flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne, sterole, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe i niewielka ilość witamin. W miodzie znaleźć można też naturalne domieszki pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego.
Zobacz też: Jak powstaje miód?
Marcin Kijak, Twoje-zdrowie.info
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!