Czym jest pierzga i dlaczego jest zdrowsza niż pyłek?

Trudno jest pozyskać pierzgę / fot. Sxc.hu
Pierzga stanowi łatwostrawny, zakonserwowany, wysokobiałkowy pokarm pszczół o dużej zawartości witamin, minerałów i składników biotycznych. Jest jeszcze lepszym niż pyłek kwiatowy środkiem spożywczym i terapeutycznym, jednak dość trudno jest ją pozyskać.
/ 17.02.2011 09:14
Trudno jest pozyskać pierzgę / fot. Sxc.hu

Jak powstaje pierzga?

Pierzga jest niezbędna do rozwoju rodziny pszczelej. Produkowany jest z pyłku kwiatowego w następujący sposób: pszczoła lotna po zebraniu obnóży przynosi je do ula i składa w komórce plastra. Pszczoła ulowa rozdrabnia obnóża, miesza z wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem. Następnie ubija surowiec główką i zalewa miodem, by w ten sposób zabezpieczyć go przed dostępem tlenu.

W takich warunkach zachodzi fermentacja mlekowa, podobna jak przy kiszeniu kapusty. Proces ten konserwuje pokarm, zwiększa jego strawność i bioaktywność.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?

Co jest w środku?

Pierzga w stosunku do obnóży pyłku kwiatowego różni się znacznie składem. Zawiera ok. 12% więcej białka, które występuje w postaci łatwo przyswajalnych peptydów i aminokwasów. Więcej jest też (o 60%) węglowodanów, natomiast mniej (o 66%) tłuszczów.

Pierzga zawiera też dużą ilość kwasu mlekowego – 3,1% – oraz witamin z grupy B, witaminy E i K. Wzrasta też znacznie zawartość enzymów, z których najważniejsze to: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza.

Tak zakonserwowany pokarm, dzięki wysokiej zawartości kwasu mlekowego i węglowodanów, zabezpieczony miodem, jest odporny na rozwój pleśni i bakterii gnilnych. Dlatego może być przez długi czas przechowywany zarówno w ulu, jak i poza nim.

Zobacz też: Apiterapia - dlaczego produkty pszczele są zdrowe?

Do czego służy?

Pierzga zużywana jest przez pszczoły przede wszystkim do wychowu czerwiu oraz do produkcji mleczka pszczelego.

Pozyskiwanie pierzgi jest niezwykle trudne ze względu na umiejscowienie jej w komórkach plastra. Dlatego jest ona rzadko dostępnym produktem na rynku.

Ze względu na niezwykle bogaty skład pierzga jest jeszcze lepszym środkiem spożywczym i terapeutycznym niż pyłek. Jednakże z powodu trudności technicznych w jej pozyskaniu na masową skalę preparaty sporządzane są z pyłku lub ze sztucznie przygotowanej pierzgi.

Na co pomaga?

Pierzga polecana jest w leczeniu chorób jelitowych, anemii, nadciśnieniu, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia i chorobach układu nerwowego. Jest też niezwykle skuteczna w zapobieganiu i łagodzeniu schorzeń prostaty. Doskonałe efekty przynosi kuracja przy złamaniach kości, gdyż przyśpiesza proces odbudowy tkanek.

Zarówno więc pyłek kwiatowy, jak i pierzga stanowią godne polecenia produkty pszczele, które zapewniają niezbędne substancje odżywcze dla organizmu, zabezpieczają przed chorobami i pomagają powrócić do pełni zdrowia.

Marcin Kijak, Twoje-zdrowie.info

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA