Czy jagody pomagają na zaparcia?

jagody na zaparcia fot. Adobe Stock, Stefan Simmerl
Surowe jagody mogą mieć działanie przeczyszczające, dlatego są polecane na zaparcia. Jest to zasługą dużej zawartości błonnika, wody oraz przeciwutleniaczy. Jagody w medycynie naturalnej są również stosowane w przypadku biegunki. Jak jeść te owoce, aby pozbyć się zaparć?
/ 13.06.2022 10:27
jagody na zaparcia fot. Adobe Stock, Stefan Simmerl

Spis treści:

  1. Jagody - właściwości
  2. Jagody na zaparcia
  3. Jagody na zaparcia - jak stosować?
  4. Jagody na biegunkę
  5. Inne owoce na zaparcia

Jagody - właściwości

Jagoda, zwana też borówką czarną lub czernicą, to jeden z najbogatszych w antyoksydanty owoców. Na wyróżnienie zasługują zawarte w nich antocyjany, które mają silne właściwości przeciwutleniające i nadają tym owocom ciemny kolor. 

Jagody są polecane w przypadku zaparć i biegunek, ale mają znacznie więcej korzystnych dla zdrowia właściwości:

  • działają przeciwzapalnie,
  • mogą chronić przez nowotworami,
  • poprawiają funkcjonowanie mózgu,
  • wspomagają chudnięcie,
  • obniżają poziom glukozy we krwi,
  • działają korzystnie na układ krążenia,
  • chronią przed miażdżycą,
  • poprawiają wzrok.

Wyciągi z jagody w medycynie naturalnej stosuje się też miejscowo: na stany zapalne skóry i błon śluzowych oraz hemoroidy

Surowe jagody są niskokaloryczne (ok. 45 kcal/100g), można więc jeść je bez większych ograniczeń. 

Jagody a jelita

Jagody to owoce bogate w błonnik, podobnie jak inne należące do jagodowych: maliny, truskawki i jeżyny. Dzięki zawartości błonnika, przeciwutleniaczy i wody jagody działają korzystnie na jelita. Błonnik pokarmowy to niestrawne węglowodany, które usprawniają trawienie i sprzyjają budowaniu prawidłowej mikroflory jelit. Antocyjany zawarte w jagodach dodatkowo wiążą szkodliwe związki w jelicie, w tym chorobotwórcze drobnoustroje, dzięki czemu hamują ich wchłanianie i rozwój infekcji. Garbniki znajdujące się w jagodach zmniejszają przepuszczalność jelit, która prowadzi do przewlekłych stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych. W badaniach na zwierzętach wykazano też, że spożywanie jagód może zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego, lub hamować jego rozwój. Jeśli chcemy więc zadbać o jelita, to czarne borówki zdecydowanie powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. 

Jagody na zaparcia

Zaparcia to częsta dolegliwość dzieci i dorosłych. Dokuczają szczególnie przy małej ilości błonnika i płynów w diecie, w czasie ciąży i po porodzie, a także w podeszłym wieku. Jedzenie świeżych jagód może pomóc w pozbyciu się zaparć i łatwiejszym wypróżnianiu się. Według badań owoce te mogą mieć działanie przeczyszczające. 

Jagody są pomocne w zaparciach, ponieważ:

  • zwiększają objętość stolca,
  • przyspieszają perystaltykę jelit,
  • poprawiają konsystencję stolca,
  • zmieniają mikrobiom jelit, co gwarantuje prawidłową pracę układu trawiennego.

Zawartości błonnika i wody w tych owocach powoduje zmiękczenie treści jelitowej i usprawnienie pracy jelit oraz częstsze wypróżnienia. Według dietetyków jagody powinny znajdować się w diecie na zaparcia

Jagody na zaparcia - jak stosować?

Aby pozbyć się zaparć, najlepiej jeść świeże jagody. Jagoda jest rośliną bezpieczną dla zdrowia, nie ma działania toksycznego i nie ma przeciwwskazań do jej spożywaniaJagody mogą być bezpiecznie stosowane nawet na zaparcia u dzieci. Jednak nie powinno się ich zjadać zbyt dużo, szczególnie suszonych owoców i przy małej ilości wypijanych płynów. Wtedy działają odwrotnie i sprzyjają zatwardzeniom. W przypadku zaparć najlepsze efekty daje regularne jedzenie świeżych jagód. 

Jagody na biegunkę

Jagody pomagają też przy biegunkach. Suszone owoce polecane są częściej przy biegunkach, nieżytach dróg pokarmowych (np. grypie jelitowej), zaś świeże na zaparcia. Jagody są od wieków polecane przy biegunkach, co jest zasługą zawartych w nich pektynRekomendowane dawkowanie lecznicze wynosi 20-60 g suszonych owoców lub herbata z 1 g suszonych liści/150 ml wody. 

Tradycyjnie na biegunki stosowało się również liście borówki czernicy. Leczono nimi chorych na zakaźne infekcje powodujące krwiste biegunki oraz choroby pasożytnicze, np. owsicę. Jeśli biegunka nie mija w ciągu 3 dni, trzeba się skonsultować z lekarzem. 

Inne owoce na zaparcia

Na zaparcia polecane są szczególnie owoce bogate w błonnik, np.

  • gruszki,
  • jabłka ze skórką,
  • śliwki,
  • winogrona,
  • kiwi.

Należy pamiętać o piciu wody, ponieważ duża podaż błonnika w diecie bez odpowiedniej ilości płynów skutkuje dolegliwościami jelitowymi, takimi jak wzdęcia i ból brzucha.

Przeczytaj też: Domowe sposoby na zaparcia

Źródła:
Assessment report on Vaccinium myrtillus L., fructus recens and Vaccinium myrtillus L., fructus siccus, European Medicines Agency, 29 września 2015,
C. Ulbricht i inni, An Evidence-Based Systematic Review of Bilberry (Vaccinium myrtillus) by the Natural Standard Research Collaboration, doi: 10.1080/19390210902861858,
W. Chu i inni, Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) w: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/

Czytaj także:
Cola na zaparcia – czy i jak działa?
Co jeść na zaparcia? 10 produktów polecanych przez dietetyków
Soda na zaparcia - jak działa, jakie są skutki uboczne?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!