Zalety miodu
Miód jest łatwo przyswajalny przez organizm, a enzymy w nim zawarte nadają mu cechy leku. Zawarte w nim inhibina i rutyna sprawiają, że wykazuje on działanie bakteriobójcze. Wspomaga on również naszą odporność, a każdy jego rodzaj wywiera szczególne działanie na nasze zdrowie.
Zobacz też: Dlaczego warto spróbować apiterapii?
Poznaj rodzaje miodu i ich zastosowania!
Miód akacjowy
Zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego.
Miód lipowy
Wykazuje działanie antyseptyczne i uspokajające. Stosowany jest w chorobach przechodzących z gorączką, w kaszlu i zapaleniu oskrzeli. Jest skuteczny w leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności. Jego działanie wzmocnimy poprzez dodanie go do naparu z kwiatu lipy.
Miód gryczany
Stosowany jest w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek oraz grypie. Sprzyja tworzeniu się kostniny po złamaniach.
Miód spadziowy
Jest to miód zawierający więcej składników odżywczych niż miody nektarowe. Może być stosowany w leczeniu anemii i zaburzeń przemiany materii. Miód wytworzony ze spadzi iglastej jest skuteczny w nieżycie górnych dróg oddechowych.
Miód rzepakowy
Polecany jest przede wszystkim w schorzeniach płuc i serca, a także wątroby, nerek i przewodu moczowego. Skutecznie niweluje zaparcia.
Miód wrzosowy
Znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty.
Miód wielokwiatowy
Stosowany jest w różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jest również pomocny w przeziębieniach.
Zobacz też: Apiterapia, czyli leki z pszczelej apteki
Zalecane dawki miodu:
- niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach,
- dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach,
- dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!