Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy stanowi doskonałą odżywkę, która jest niezwykle pomocna w rekonwalescencji po przebytych chorobach, dla osób osłabionych oraz jako suplement diety dla osób zdrowych. Jakie właściwości przemawiają za wielością zalet tego produktu?

Pyłek, czyli… 250 związków chemicznych!
Niezwykłe właściwości biologiczne pyłku kwiatowego wynikają z bogatego składu chemicznego, w którym do dzisiaj zidentyfikowano ponad 250 związków chemicznych.
Zobacz też: Jakie zastosowanie w lecznictwie ma pyłek kwiatowy?
Jakie to składniki?
Jednymi z najważniejszych składników są substancje białkowe. Ich przeciętna zawartość w pyłku to 23%.
Duży udział mają tu aminokwasy egzogenne, w tym tzw. limitujące, takie jak: metionina, lizyna i arginina, których brakuje w zwykłych pokarmach.
Zawartość cukrów waha się od 20 do 50% składu chemicznego pyłku, z czego średnio 16% to wielocukry (skrobia, celuloza) a 26% to cukry redukujące (glukoza i fruktoza).
Tłuszcze zajmują od 1 do 20% frakcji pyłku.
Wyodrębniono 31 kwasów tłuszczowych, w tym tak ważne dla zdrowia NNKT (linolowy, α-linolenowy, arachodowy) oraz fosfolipidy i fitosterole.
Kolejnymi cennymi składnikami są witaminy: β-karoten (czyli prowitamina A, której jest 20 razy więcej niż w marchwi), witamina D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP, C, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol oraz kwercetyna.
Najważniejsze biopierwiastki obecne w pyłku to: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i siarka.
W pyłku obecne są też związki fenolowe, enzymy, hormony, fitohormony, olejki eteryczne i inne związki.
Zobacz też: Czy wiesz jak jeść pyłek kwiatowy?
Marcin Kijak, Twoje-zdrowie.info